Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инж. Петър Филков: Три пъти по-малко студенти в инженерните специалности

Страната ни е била водеща в хидромелиорацията и водното строителство

Един от корпусите на Университета по архитектура, строителство и геодезия
Снимка: bg.wikipedia.org

„Проблемите с управлението на водите у нас се трупат последните години, резултатът се вижда и по многото проблеми с наводненията сега в страната, но изненадващо е, че през зимата има обилни валежи, а не на сняг“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ доц. д-р инж. Петър Филков, декан на Хидротехническия факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия. 

„Тенденциите последните години са, че зачестяват интензивните валежи, а се удължават периодите на суша, тоест пределно ясно се откроява необходимостта от адекватно регулиране на водните ресурси и тяхното адекватно управление“, заяви инж. Филков. 

„Същевременно последните години няма достатъчно кандидати за хидроинженери. Факултетът в момента обучава едва 30 на сто от това което е обучавал през изминалите години. 245 студенти са се записали в нашия факултет – от тях 180 в редовна форма на обучение, 66 в задочна форма. Въпросът е, че преди 10 години тяхната бройка е била 720 души“

„Обучението е по специалностите „Водоснабдяване и канализация“ и новата специалност „Хидростроителство“. Проблемите за липсата на интерес към такива специалности са много. Последните 10 години в целия ЕС спада интересът към инженерните специалности. Причината е, че „псевдоспециалисти“ казваха, че язовирите били причина за наводнения, другият момент е отношението на държавата – от една страна защити специалността „Хидростроителство“, (като освободи от такса за обучение студентите - бел. ред.), от друга страна заплащането на тези специалисти след това не е високо за младите хора. Става въпрос работа в експлотационните дружества като ВиК операторите и „Напоителни системи" ЕАД – там заплащането е незадоволително и младите хора отиват в частния сектор“, коментира доц. Петър Филков.

БГНЕС

„За пример Съюзът на ВиК операторите в България от 4 години дава стипендия на студенти от специалността, ако останат после да работят в някое от дружествата, но аз не знам някои да се е отзовал на тази възможност“, поясни още специалистът.

По думите на доц. Филков сега с онлайн обучението за инженерите те ще научат по-малко от своите колеги, ще им бъде по-трудно да се впишат в работна среда.

„Но пък висшето образование не е наливане на знания с фуния, то е възможност на всеки един млад човек и студент сам да положи необходимите усилия и да усвои материала, който им се предоставя. Три пъти са намалели студентите в инженерните специалности, а с една четвърт преподавателите. А факултетът има 70-годишна история. Ние сме били водещи в областта на хидромелиорацията и хидростроителството и една от най-развитите държави в тази сфера и сме строили по цял свят“. 

Интервюто с доц. Петър Филков можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън и Камала Харис.

Нов господар на Белия дом и други теми от седмицата

Нов господар на Белия дом, нов лидер на най-голямата партия в Германия и потенциален наследник на Ангела Меркел, арест за критик номер 1 на Кремъл, който възмути демократичния свят, заговори се отново за санкции срещу Москва, продължаващо антиковид блокиране на места в Европа, игра на ваксини и едно оцеляване по италиански. Това са по-важните..

публикувано на 23.01.21 в 10:33
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Байдън налага демократичен социализъм веднага

„ Изключително политкоректен кабинет, изключително политкоректна администрация. Очевидно това е посланието – че оттук насетне всички ще бъдат включени по модела на това, за което се бори Демократическата партия, особено по-радикалните елементи вътре в нея . Това е много ясен сигнал, още с конструирането на администрацията по този начин с демарша..

публикувано на 22.01.21 в 10:26

Не пренебрегвайте сигнали, че детето се следи от социалните служби в чужбина

„Кампанията започна при голям интерес и имаме уверенията на Министерство на външните работи, които я подкрепят от самото начало, че клипът за закрила на децата е качен на сайтовете на всички интернет страници на посолствата ни “, каза пред БНР Милена Първанова, директор на Дирекция „Международна правна закрила на детето и международни..

публикувано на 22.01.21 в 09:57

Седем формации с шанс за следващия парламент

Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които имат изгледи да са в Народното събрание, като за две от тях кампанията ще е решаваща. Това показват данни от независимо представително за пълнолетното население на страната проучване на "Галъп интернешънъл", проведено "лице в лице" сред 1010 души между 7 и 15 януари. С 22,9 на сто от онези,..

обновено на 21.01.21 в 16:41

Тихомир Тошев: Лихвите по кредитите ще се запазят, депозитите нарастват

И тази година лихвите по кредитите ще се запазят на нивата от миналата – 4.5 до 6.5% при потребителските кредити и около 2.5 до 3.0-3.1% при ипотечните кредити . Тази прогноза направи пред БНР Тихомир Тошев, кредитен консултант и изпълнителен директор на „Кредит център“. „Още е много рано да говорим за увеличаване на лихвите. Аз съм от..

публикувано на 20.01.21 в 10:30
Корпус към Дома за възрастни хора с деменция „Приста“ в Русе.

130 психичноболни ще бъдат изведени от държавните психиатрични болници в нови центрове

„ Започнахме проверки в домовете за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост – те са 40 на брой общо в страната и са в най-лошо състояние“, каза пред БНР Николина Иванова, директор Дирекция „Контрол, мониторинг и лицензиране на социални услуги“ към новата Агенция за качество на социалните услуги у нас. Агенцията беше създадена през..

публикувано на 20.01.21 в 10:01

Инж. Дамян Дамянов: Безнаказаността на бракониерите е най-големият проблем

След като горски инспектор преби бракониер и след десетки случаи на бити горски търсим отговор на въпроса кой има интерес от неконтролираните конфликти между горски и бракониери и защо държавата абдикира от проблема: „ Проблемите са трупани от две десетилетия, това е балон, който ще гръмне “, това каза пред "Хоризонт" Владимир Димитров, бивш..

публикувано на 19.01.21 в 10:23