Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Семейството на Пламен Войков от Троян отново се нуждае от помощ

Пламен Войков
Снимка: личен архив

През миналата година Община Троян чрез различни инициативи, проекти и дарителски кампании е подкрепила много нуждаещи се лица. Активно се включва и бизнесът като дарява продукти, които произвежда. Общината е помогнала и на семейството на Пламен Войков. Младежът страда от таласемия и ежемесечно се нуждае от кръвопреливане

За заболяването на Пламен Войков, сме разказвали в репортажи за трудностите, които среща семейството. Бащата на момчето Георги Войков благодари на всички хора, които са се отзовали през годините. В момента семейството отново има затруднения и всеки, който желае да помогне, може да се обади на Георги Войков, бащата на Пламен - на номер 0889 77 42 66.

Въпреки пандемията от коронавирус и по-трудния в икономически аспект живот на хората добротата и съпричастността да се даряват средства за различни каузи не е загубена, казва Марияна Николова, началник Отдел "Социални и здравни политики" в Община Троян. Тя допълва, че през миналата година чрез кампании и проекти много хора са получавали помощ и подкрепа.

"Приключихме кампанията по "Дари на непознат", която ежегодно от четири години реализираме, в която граждани на Троян чрез дарения подпомагат нуждаещи се лица, които са идентифицирани от общината"

В община Троян има 560 самотно живеещи лица", допълни Николова:

"Това е една голяма група хора, които живеят изолирано в малките населени места. Чрез кметовете на общината, чрез програмите, които имаме за пазаруване на храни и лекарства, чрез услугите "Домашна среда", общината се стреми да помогне тези нуждаещи се лица".

Община Троян помага и на семейството на Георги Войков. На Пламен Войков още като дете непрекъснато му се прелива кръв в Специализираната болница за активно Лечение по онкология в София. Днес момчето е на 28 години, но нуждата от кръвопреливане остава.

Заради пандемичната ситуация и липсата на пътници много междуселищни автобуси не изпълняват транспортните си схеми и ситуацията принуждава семейството да търси друг транспорт, за да стигне до болницата в София и да се върне след това обратно в Троян.

"Транспорт има само сутрин, обаче няма за връщане, което не ни удовлетворява. Затова търсим коли, постоянно", обясни Георги Войков, син на Пламен Войков.

Семейството и днес среща финансови затруднения.

"120 лева плащам наем и 100 лева за път, едва издържам", каза Георги Войков.

Община Троян предоставя общинско жилище на семейството на Пламен Войков и покрива разходите за транспорт до София и обратно, подчерта Марияна Николова.

"За лечението на Пламен Войков общината помага чрез заплащане на транспортните разходи, като има решение на Общинския съвет от 2008 година и общината го изпълнява - месечно заплащаме транспорта на господин Войков и сина му до София и обратно, като без значение дали ще ползва автобус или лек автомобил, общината заплаща този разход".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на Държавния военен архив във Велико Търново

Държавният военен архив отбелязва 70-годишнината си

Държавният военен архив, чието седалище е във Велико Търново, тази година отбелязва своята 70-годишнина. Над девет километра са архивните единици в дължина . Те пазят историческата ни памет от българското опълчение, войните, личните архиви на бележити български генерали. Част от документите вече са дигитализирани и са достъпни за широката..

публикувано на 05.03.21 в 07:01

Self Lab - писмо до себе си

Проектът за написване на писмо до бъдещото „аз“ - Self Lab, е на прага на своя втори етап. Той ще започне на 6 март и ще приключи на следващия ден. Първата акция е била в края на декември на Централна гара, когато са се включили 12 възрастни и едно дете. Втората ще се случи в „One Book Bookstore“ на улица „Върбица“ 8 в столицата. Всеки,..

публикувано на 04.03.21 в 11:21
Тодор Пичуров

В родопското село Момчиловци ще бъде поставен барелеф на музиканта Тодор Пичуров

През 2021 г. се навършват 100 години от рождението на известния и обичан музикант Тодор Пичуров. Родените през 1971 година в родопското село Момчиловци правят барелеф по повод вековния юбилей. Всяка година 50-годишните в родопското село Момчиловци правят различни инициативи - дар на селото, с които да съхранят историята си, да надградят постигнатото,..

публикувано на 03.03.21 в 12:06
Георги Йовнов

Георги Йовнов: Запален съм по българския фолклор, откакто се помня

Георги Йовнов от близо 11 години участва във фолклорна формация „Нестинарче“. „ Аз съм запален към българския фолклор, откакто се помня . Българският фолклор е нещо уникално за мен, всички от моя род пеят, пеели са и продължават да го правят.  Запален съм по пеенето от 3-4 годишен, но по-професионално започнах да се занимавам от..

публикувано на 03.03.21 в 11:05

Във Велико Търново показват частни колекции на скъпоценни камъни и кристали

Скъпоценни камъни и кристали за десетки хиляди евро показват от днес във Велико Търново двама колекционери от старопрестолния град. Юристът Пламен Копанов се запалил по полускъпоценните камъни на сватбеното си пътешествие в Родопите, а икономистът Веселин Марчев обикаля света, купува и колекционира. Частните колекции са застраховани и се..

публикувано на 02.03.21 в 07:06

Трагичната съдба на талантливата художничка Василия е описана в пиесата “Другата в огледалото”

Пиесата “Другата в огледалото” е от преди две години и половина и представя трагичната съдба на талантливата художничка Василия. Тя загина трагично, след като не успя да се пребори с болестта анорексия. Явора Стоилова, майка на Василия, е потомка на Яворов и на художника Васил Стоилов. " Явора ми сподели преди време, че когато ме е гледала..

публикувано на 01.03.21 в 19:20
Десислава Георгиева

Десислава Георгиева от Враца организира благотворителни кампании за подкрепа на възрастни хора

Една малка добрина може да предизвика колективно добротворство, казва Десислава Георгиева от Враца. Тя организира благотворителни кампании за подкрепа на възрастни хора:  „Живеем в много трудни времена в България. Смятам, че когато човек има повече излишни неща може да ги сподели с нуждаещите се “. Десислава Георгиева имала много дълга коса,..

публикувано на 01.03.21 в 13:38