Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организаторите на експедицията на К2 пред БНР: Всяка стъпка беше много трудна

Първата снимка от върха
Снимка: SST



В края на миналата седмица 10 непалци записаха исторически успех на връх К2 в Пакистан, като осъществиха първото му зимно изкачване. В същия ден стана ясно, че ръководителят на голямата международна експедиция, която е там, е загинал при падане. Трагедия, която разтърси световната алпийска общност.

К2 (8611 м)
Въпреки седемте зимни експедиции, проведени през последните няколко десетилетия с участието на елитни алпинисти от цял свят, никой не беше успял да изкачи втория по височина връх на планетата в най-студения сезон. 
През 1980 г. е осъществено първото зимно изкачване на осемхилядник и това е Еверест, но до миналата събота К2 изглеждаше невъзможен, заради характерните за него много силни ветрове, съчетани с големи студове и труден за преминаване терен, особено през зимата.

В петък вечерта 10 непалци - всички с богати биографии във високата планина, атакуваха върха. В събота по обед от Базовия лагер съобщиха, че е решено непалците да се изчакат под върха, за да може заедно да стъпят на К2. В 14ч българско време върхът беше изкачен.

Случилото се тепърва ще бъде анализирано, но постижението беше възможно, благодарение на изключително редкия шанс метеорологичните условия в района да са подходящи - вятърът беше стихнал, а времето беше ясно и слънчево. Освен това, непалците използваха помощта на допълнителен кислород, което е от съществено значение, но и показаха, че са истински екип*.
Сона Шерпа
Същия ден, стана ясно, че ръководителят на терен на голямата международна експедиция на К2 - испанецът Сержи Минготе, е загинал, при паднане на слизане към Преден базов лагер. Двете събития поставят много въпроси, по които разговаряхме с Канишур Гургей (Thaneswar Guragai), мениджър в непалската агенция Seven Summit Treks, която е организатор на голямата експедиция на К2.

Интервю на Таня Иванова:
Първо, поздравления за големия успех на 10-имата непалци и на Вашата компания, която организира тази експедиция! Как са те? Имат ли някакви измръзвания след атаката на К2?
Благодаря Ви! По време на изкачването нямаше проблем. Преди това някои шерпи получиха измръзвания, но самата атака мина благополучно и всички са добре.

Използвали ли са допълнителен кислород и опънали ли са въжета по целия маршрут до върха? Понеже в бързането може да са изкачили част от маршрута без парапети, а за членовете на експедицията, които тепърва ще атакуват върха, това е от съществено значение.
Да, всички са използвали допълнителен кислород и са фиксирали парапети до самия връх, във всички участъци вече има въжета.

Какви са плановете за експедицията?
Експедицията продължава. Няма да има атака преди 25 януари и ще видим дали ще има следващ прозорец от подходящо време. Разбира се, някои от участниците може би ще се откажат след смъртта на Сержи Минготе..., но все още има голям екип от участници, които чакат прозорец, за да атакуват върха.
Сержи Минготе
Каква е следващата цел? Изкачване на К2 без допълнителен кислород?
Има няколко души, които ще опитат. Шерпите 100% ще отидат с допълнителен кислород. Тамара Лунгер, Алекс Гаван и Хуан Пабло Мор ще опитат без. Но ние не знаем дали ще използват, или не. 

Кое беше най-голямото предизвикателство в организирането на такава голяма експедиция и то с такава цел?
Това беше идея на Дауа Шерпа, директорът на нашата фирма - той искаше да изкачи върха през зимата, затова в последните 3-4 години тренираше на Манаслу, на Ама Даблам, къде ли не. Но се събра голям екип, мениджмънтът на подобно нещо също е голямо предизвикателство - това все пак е К2, върхът е в Пакистан, където е трудно да се оперира, освен това, става дума за зимата. От гледна точка на логистиката - провизии, готвене, гориво, палатки за такъв огромен екип (ние сме близо 50 души!), това е много сложно нещо. Трудно е през лятото, а какво остава за зимата. И в деня на успеха, в същия ден се случи трагедията със Сержи Минготе. Тогава настана тишина - всички се питахме какво ще правим сега. Трябваше да преосмилим нещата и да решим какво да правим. 
А и пандемията... Всяка стъпка към тази експедиция беше голямо предизвикателство за нас. 
Мингма Давид Шерпа
Какво ще правят сега Нирмал Пурджа и другите 9 непалци, които изкачиха К2? Ще продължат ли участието си в експедицията или ще си почиват?
Това си е тяхно решение, но, доколкото знам, ще се върнат скоро в Скарду. Не знаем за Мингма Джи и шерпите от неговия екип. Нирмал Пурджа e част от отделна експедиция, дали ще отиде на друг връх, дали ще прекрати участието си в тази експедиция, още не знаем, докато не пристигне в Скарду.
На връх К2
Какви бяха първите думи на шерпите, когато се завърнаха в Базов лагер?
Дауа Шерпа ми каза, че първите думи на двамата шерпи, които първи се върнаха в Базовия лагер, Сона и Гялже, са били: "Ние не се предадохме". Те са чакали дълго под върха, за да се събере цялата група и да стъпят заедно на К2. И при връщането си в Базовия лагер още същата нощ са повтаряли постоянно: "Ние не се предадохме! Ние не се предадохме!". Защото те не само се изкачиха на върха, но и се върнаха, което понякога е по-трудното. Но те не се предадоха.
---
*По-късно същия ден, в който представителят на агенцията-организатор на експедицията съобщи пред БНР, че по време на атаката е използван допълнителен кислород, единият от непалците, изкачили върха - Нирмал Пурджа, съобщи в социалните мрежи, че той не е използвал допълнителен кислород. Това важно уточнение дойде два дни след изкачването на върха. Останалите шерпи все още не са коментирали изкачването, включително Мингма Джи, за когото имаше информация, че ще направи опит без кислороден апарат. Очакваме подробности в близките дни, както и снимки на всички изкачили се на върха. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
---
Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56