Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експерти и доброволци броят водолюбивите птици

Снимка: Ася Пенчева

Точно преди седмица стотици доброволци в цяла Европа и Северна Африка отидоха край най-близките водоеми, за да преброят птиците, които виждат. Тази мащабна и синхронна акция се прави повече от 50 години. Всяка година по едно и също време биолози, еколози, орнитолози и всички останали, за които птиците са страст, правят едно и също - броят водолюбивите птици около водните площи - реки, езера, язовири и морета.

"Задължително се снима метеорологичната обстановка, защото всяка година е различна, ние трябва да измерим температурата, да опишем има ли сняг, няма ли, замръзнало ли е, какво е нивото на река Дунав, също е много важно, защото това влияе в значителна степен на присъствието и то най-вече на местата за почивка на птиците през нощта. Ако езерата и блатата покрай Дунав са замръзнали, но снегът  не е дълбок, може животните да се хранят, предимно с гъските по нивите наоколо в житните ниви, вечер нощуват на пясъчните коси, които се образуват на носа на островите или на опашката", каза биологът от Екомузея в Русе Венцеслав Петков.

 

Среднозимното преброяване се прави в цяла Европа и в Африка и това е моментна снимка на всички водолюбиви птици.

"В едно и също време навсякъде в Европа, на една и съща дата, ще се преброи колко вида птици има от определени видове. Това се прави, за да знаем какво е количеството на популациите - дали те намаляват или се увеличават, защо те са много податливи, това са биоиндикатори", допълни екологът Красимир Киров.

Ако един вид от земята - животински или растителен изчезне, покрай него изчезват още 10 вида.

"Ние не можем да си позволим да нарушаваме баланса в природата, защото той е възникнал и е станал баланс в природата, благодарение на човека", подчерта Киров.

Експертите тръгнаха от село Бръшлен и стигнаха до Мартен, за да направят своите проучвания.

Целия репортаж на Ася Пенчева можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Започна кампания „Търси се лечебната иглика“

Започна европейската кампания „Търси се лечебната иглика“

България се включва в европейската кампания за гражданска наука "Търси се лечебната иглика". Поканени са всички любители на природата да дадат своя принос в изследване на вида и да помогнат за опазването му на европейско ниво. Кампанията започва първоначално в Естония през 2019 година, но днес вече повече от 20 държави се присъединяват към..

публикувано на 17.04.21 в 12:49

Груповите туристически пътувания да се възобновят през май, очакват от бранша

„ Очакваме от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания “, каза пред БНР Светлана Атанасова, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции. Браншът изрази недоволство  от  последната заповед на министъра на здравеопазването , с която не се облекчават..

публикувано на 14.04.21 в 09:22

Концесионерът на плаж „Смокиня“: Дейностите са ремонтни и не засягат дюните

„ Дейностите са под наблюдение. Целта е да се изравнят дигите и се извършва необходим ремонт “. Това каза пред БНР концесионерът на плажа на къмпинг  „Смокиня - Север“ Иван Алексиев.  Ивицата на плажа е изцяло разорана от брега до дюните.  През уикенда  екоинспекцията в Бургас провери сигнал за разорани дюни  на плажа, който е към община..

публикувано на 12.04.21 в 09:52

"Гората.бг" засади 1,4 млн. дървета в цялата страна

Организацията "Гората.бг" продължава с кампанията за засаждане на дървета. На 10 април бяха раздадени 10 хиляди дръвчета във Враца. На 11 април от 11 часа ще бъдат раздадени отново 10 хиляди дръвчета от 10 дървесни вида във Видин. "Такова подобно събитие ще имаме и в София. И то ни е вече девето, което правим в цялата страна тази..

публикувано на 10.04.21 в 13:28

Експерт: Българите да използват туристическите си ваучери на нашето море и планина

„На този етап се правят само индивидуални резервации, независимо че идва пролетната ваканция и Великденски, и майски празници, но хората са изплашени от нарастващия брой заразени и разрастване на пандемията“ коментира в „Хоризонт до обед“ Здравка Чимева, управител на туристическа агенция Благоевград. Тя посочи, че вече предлагат различни..

публикувано на 02.04.21 в 12:11

Борисовата градина през погледа на фотографа Петър Кръстев

Борисовата градина е най-известният столичен парк . През първите години паркът носи различни имена. След раждането на престолонаследника Борис Търновски паркът е преименуван на "Княз-Борисова градина". В градината има астрономическа обсерватория на СУ "Свети Климент Охридски", изградена през периода 1892 - 1994 година, и днес сградите към нея..

публикувано на 31.03.21 в 11:30

Над 300 доброволци почистваха бреговете на река Места

Над 300 доброволци от община Белица днес почистваха бреговете на река Места , чиито придошли януарски води донесоха освен страх от наводнения и тонове боклуци.  Преди две седмици слушатели на програма „Хоризонт“ алармираха за много сериозно замърсяване на реката и на нейните притоци от нерегламентирани сметища в близост до бреговете...

обновено на 30.03.21 в 17:39