Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александър Сабанов: Повече хора ще спазват закона

Развързват ли ръцете на кметовете законовите поправки за сеч на дървета

Александър Дунчев: Предложенията са вратичка в закона

Снимка: БГНЕС

Предложението за законова промяна, която да овласти кметовете да разрешават сеч в земеделски земи, предизвика бурни реакции.

Предложението е в рамките на един декар кметовете на кметства да могат да разрешават сеч на дървета, уточни пред БНР Александър Сабанов, депутат от ВМРО и вносител на предложението.

„В момента действащото законодателство е такова, че ако са пет дървета, може да разреши кметът на кметството. Ако са 7 дървета, трябва да се ходи в общината и да се поиска същото разрешение“, аргументира се Сабанов.

„В крайна сметка това е земеделска земя, която е собственост на този човек и общината в 98% от случаите издава такова разрешение за отсичане на дърветата.“

В първата си част предложението премахва петте дървета и не ограничава броя на дърветата в рамките на декар, а във втората част премахва възможността на кмета да отсича дървета в по-големи територии, уточни депутатът.

Улеснявам хората, които искат да спазват закона, подчерта Александър Сабанов и даде пример с многобройните случаи, когато собственици отсичат дървета в земеделски земи, без да искат каквито и да било разрешения. „С тази поправка хората, които искат да спазват закона, ще могат да го направят лесно. Повече хора ще спазват закона“, убеден е Сабанов.

Снимка: БГНЕСЗемеделските земи, върху които са се самозалесили гори или има такива, засадени от предците ни, са 370 хиляди хектара и 3 700 000 декара, посочи Александър Дунчев, лесовъд и експерт по горски политики. По думите му това е една десета от всички български гори и близо 5% от всички земеделски земи. „Тоест касае се за огромна площ от територията на България.“

Проучената с други лесовъди практика на общините показва, че няма никакъв проблем с общинските служби по земеделие и кметовете си разрешават директно и към момента, изтъкна Дунчев.

В момента тази поправка цели нещо друго, а не облекчаване на процедурата в кметствата. Кметовете и в момента разрешават с хвърчащи листа, както казват правозащитниците, отсичането на дървета повече от 5, десетки, стотици дървета, без никакви обяснения, в нарушение на закона, и то в горски насаждения, които се водят гора по смисъла на Закона за горите.“

Сега с премахването на петте дървета в законопроекта на Сабанов се цели тотално да се узакони тази практика, смята Александър Дунчев. Той смята за манипулация ограничението сечта да се ограничава до 1 декар.

„В момента никой не може да разбере този един декар дали касае лозята или дърветата. Тук става една манипулация в закона, която развързва ръцете на кметовете в един случай да разбират закона, че им дава правото да разрешават отсичането на огромен брой дървета и отделно до 1 декар лозя. Това кметовете като започнат да си го тълкуват както те си знаят, то какво ли остава при тази вратичка – тези 3 700 000 декара гори много бързо ще изчезнат“. 

Снимка: БГНЕС

Според Александър Дунчев в някои от общините това вече се случва, тъй като под натиска на дърводобивни фирми и на арендатори за субсидии „масово кметове и в момента разрешават изсичането на тези гори“.

„Сега ние тотално ще им позволим и облекчим тази процедура, без никакъв контрол.“

За Александър Сабанов интерес от законовата промяна имат дребните собственици, които няма да се налага да ходят в общината да искат разрешение „да отсекат седемте дървета, самоизрасли в техните нивички, които гледат в свободното си време - с пипер, домати и т.н.“

Единствените, които успяха да спрат кметовете в тази практика да изсичат горите, са Агенцията по горите и регионалните дирекции по горите към Министерството на земеделието, които „с дипломация накараха кметовете на много места да се съобразяват“, категоричен е Александър Дунчев.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

43% от българите са имали досег с коронавируса

Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Изследвани са 2 665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип . Това е моментна снимка , не може да се вмести в правилата за национално представително проучване, каза в предаването..

обновено на 21.06.21 в 21:08

Започват проверки за легално използване на музика в търговските и туристически обекти

Общините ще имат нови отговорности за проверки за легално използване на музика в търговските и туристически обекти. Започна лятна контролна кампания в защита на авторските права на музикантите. От Конфедерацията на българския туристически бизнес преди дни настояха за равностойно третиране на всички организации. Те искат и защита на..

публикувано на 21.06.21 в 12:04
Детски лагер в село Стакевци

Как ще почиват децата през лятото

От края на миналата седмица туроператорите могат да кандидатстват пред училищата за организирането на безплатните почивки за деца. Процедурата започва, след като Министерският съвет прие Националната програма „Отново заедно“ . Тя е на стойност 15 милиона лева от държавния бюджет. Целта е да се подкрепи туристическият бизнес, а децата да се..

публикувано на 21.06.21 в 11:09

По-голямата част от парите за лечението на Ники са събрани

Благотворителен базар в помощ на 15-годишния Николай Витанов се организира и днес в Южния парк в София. Момчето страда от рядко онкологично заболяване. Възможностите за лечение в България са изчерпани и в момента детето е настанено в турска клиника, където от един месец е на терапия. Над 7500 лева събраха децата и учителите от столичното 120-о..

публикувано на 20.06.21 в 09:57

Д-р Грегъри Кобленц: Имаме глобален проблем с високорискови биолаборатории

Откъде може да произлезе нова пандемия и как да я предотвратим ? Този въпрос влезе както в научния, така и в политическия дневен ред. А лидерите на Г-7 настояха за ново разследване на произхода на Sars-Cov-2. Някои изследователи предупреждават, че  зоонотичните зарази, каквато е коронавирусът, ще са все по-голяма заплаха, защото човешкото..

публикувано на 19.06.21 в 11:11
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Западът се притеснява от задълбочаващото се сътрудничество Русия - Китай

"През последните години Западът видя по-ясно контурите на актуалната китайска стратегия за по-сериозно геополитическо влияние . Китай еднозначно заяви желание да се приближи към центъра на глобалната система". Това каза пред БНР политологът Владимир Шопов след срещата на Г-7. И допълни:  "Забелязва се притеснението на Запада от задълбочаващото се..

публикувано на 19.06.21 в 10:56
Лидерът на опозицията в РСМ Християн Мицкоски призовава страната едностранно да напусне  договора с България.

Николай Василев: Разказът ни за македонската идентичност е неточен, неясен и сбъркан

„Българската историография много по-точно от мейнстрийм македонската определя събитията, които са се случвали преди повече от 100 години. Но тя е напълно безпомощна в разбирането на събитията, които се случват през последния век и които довеждат до формирането на македонската нация.“ Това каза в интервю за БНР политологът Николай Василев, който..

публикувано на 18.06.21 в 10:04