Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Бетонираме бетонирането на природата

Унищожавайки природата, крадем от бъдещето на децата си, коментира природозащитникът

Акция на екоактивисти срещу водно-електрическите централи и въздействието им върху околната среда.
Снимка: БТА

„Постоянно гледаме един театър, в който се обяснява как всички са загрижени за природата, публично го говорят, след което през задната вратичка всички се опитват, властимащи, да направят всичко възможно да откраднат от природата и да я унищожат. Крадем от бъдещето на собствените си деца обаче.“ Този коментар направи пред БНР Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани“.

„Фрапантните случаи през тези години ги наблюдавахме нееднократно. Това, което най-много ни тревожи е, че бетонираме бетонирането на природата. Случаите като хотел – подпорна стена ще продължат”, заяви Ковачев в предаването „Преди всички“. 

Коалиция „За да остане природа в България” днес провежда онлайн пресконференция на тема: „Ще остане ли Натура 2000 в България”. Прегледът на природозащитни организации и експерти от БАН какво прави досега правителството и какво смята да прави до 2027 година стига до неприятни изводи, обясни Ковачев. Той обърна внимание върху „криенето на реалната информация какво се случва в природата“.  

В идващия финансов период ще спират и пари, прогнозира природозащитникът.

Нас ни чакат още наказателни процедури, липса на затваряне на тези, които са вече стартирали.“

Андрей Ковачев посочи, че прозрачността е сред големите проблеми:

„Министерството (на околната среда и водите - бел. ред.) в последно време се е превърнало в една черна кутия, в която се случват странни неща, излизат след това странни решения. Как това се случва не е ясно. Няма нещо по-секретно в тази държава от МОСВ – те са по-зле от ЦРУ.“

„Според мен има картел. Категорично има картел в тази мафия и за жалост играчите на политическата сцена, които са извън картела, са много малко“, изтъкна Ковачев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.   

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтират багажници за велосипеди в автобусите до Витоша

Любителите на планинското колоездене в София вече ще могат да стигат по-бързо и по-евтино до веломаршрутите на Витоша. Това става възможно след като от следващия месец  на автобусите на градския транспорт, водещи до планината, ще бъдат монтирани специални багажници за велосипеди . Първите автобуси, оборудвани с багажници за велосипеди ще се..

публикувано на 20.04.21 в 12:27
Павел Антонов от гражданска мрежа „БлуЛинк“

Ще имат ли бъдеще зелените идеи в новия парламент

„Категорично е обнадеждаваща тенденцията за участието вече и на български депутати природозащитници в новия парламент “, посочи в „Хоризонт до обед“ Павел Антонов от гражданска мрежа “БлуЛинк”, която работи в областта на природосъобразното и устойчиво развитие.  Антонов коментира бъдещите зелени политики в новото Народно събрание заради това, че..

публикувано на 20.04.21 в 11:18

Граждани сигнализират за разораване на защитени територии в парк „Витоша“

„В сряда сутринта някой е започнал да прави  23-метров паркинг в границите на парк „Витоша“ , на последния голям завой след урбанизираната част на кв. „Драгалевци“ в посока Алеко“. Това каза пред пред „Преди всички“ Зорница Стратиева, която е подала сигнал по случая в писма до прокуратурата, до Министерския съвет, до Министерството на околната..

публикувано на 19.04.21 в 10:22
Двойка домашни врабчета (Passer domesticus) - най-разпространеният в градовете вид от групата на пойните птици. За жалост през последните години популацията на врабчетата в градовете е силно намаляла.

Преброяване на врабчетата на 24 април

На 24 април за 5-а поредна година Българското дружество за защита на птиците ще извърши преброяване на врабчетата. Доброволците, които ще се включат в кампанията, трябва да се регистрират на сайта vrabcheta.bg. Преброяването ще се проведе от 9 до 12 часа.   Целта е да се установи популацията на 3-те вида врабчета, които се срещат у нас..

публикувано на 18.04.21 в 17:36
Розови пеликани

Къдроглави пеликани напускат местообитанията си, уплашени от енотовидно куче

Няколко двойки от къдроглавите пеликани в резервата „Сребърна“, край Силистра, вече се радват на своите малки, но хищник от рода енотовидно куче, който не е коренен за България, заплашва бъдещото поколение на останалите птици. Първите пеликанчета са излюпени върху две от общо четирите платформи в езерото, съобщи Момчил Петров,..

публикувано на 17.04.21 в 15:55
Започна кампания „Търси се лечебната иглика“

Започна европейската кампания „Търси се лечебната иглика“

България се включва в европейската кампания за гражданска наука "Търси се лечебната иглика". Поканени са всички любители на природата да дадат своя принос в изследване на вида и да помогнат за опазването му на европейско ниво. Кампанията започва първоначално в Естония през 2019 година, но днес вече повече от 20 държави се присъединяват към..

публикувано на 17.04.21 в 12:49

Груповите туристически пътувания да се възобновят през май, очакват от бранша

„ Очакваме от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания “, каза пред БНР Светлана Атанасова, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции. Браншът изрази недоволство  от  последната заповед на министъра на здравеопазването , с която не се облекчават..

публикувано на 14.04.21 в 09:22