Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ще могат ли да се реставрират сгради паметници на културата с евросредства

Пловдив
Снимка: БНР

Част от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, освен за саниране на панелни жилищни блокове, да се насочат към повишаване на енергийната ефективност, консервация и реставрация на сгради със статут на недвижима културна ценност. Това предлага варненското сдружение „Таляна” в отворено писмо до вицепремиера Томислав Дончев, няколко министерства и Националното сдружение на общините.

Сдружението работи за развитието на варненския район с най-висока концентрация на културно-историческо наследство. Той е обособен преди няколко години като арт квартал, по аналогия с творчески квартал на Пловдив „Капана” и на софийския „КвАРТал”.

Логично е средства от Националния план за възстановяване и устойчивост да бъдат насочени към мерки, които биха довели до устойчиво развитие на туризма, подчерта Мария Иванова от „Таляна” пред БНР. Според първоначалния проект на националния план 1 729 000 000 лева са отделени за саниране на жилищни сгради, отделно 418 милиона за обществени сгради, обясни тя.

„Смисъла го намираме в две посоки – първо, спестената енергия е спестено замърсяване, повишаването на енергийната ефективност ще доведе до по-чиста околна среда. Освен това те имат и добавена стойност, бидейки част от културното наследство – те са предпоставка, задължително условие, бих казала, за развитието на туризма, в частност и на културния туризъм.“

Именно заради това от сдружението смятат, че е добре едновременно с повишаването на енергийната ефективност на този тип сгради, да се извършат и консервационно-реставрационни дейности, като фасадите се възстановят в техния автентичен вид.

Сграда в центъра на София  Снимка: БНР

Целите в националната стратегия за обновяване на жилищния и нежилищния фонд в България са дългосрочни – до 2050 г. да се подобри енергийната ефективност на 60 на сто от сградния фонд, отбеляза още Мария Иванова. По думите й „всички са наясно, че това няма да е спринт, това ще бъде маратонско бягане“.

„Когато говорим за патриотизъм, за национално самочувствие, ние трябва да вдигнем глави и да видим това, което ни заобикаля, да го оценим, да го познаваме“, посочи в предаването „Хоризонт до обед“ арх. Белин Моллов, бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, специалист по устройствено планиране и градско развитие.

Важното е една сграда да бъде жива, да бъде полезна на обществото, смята арх. Моллов.

Снимка: БНР

Сградите паметници на културата като обем и ефект на санирането са незначителни в сравнение с всички останали – жилищните сгради, големите обществени сгради, допълни той.

Относно качеството, с което биха били санирани сградите културно наследство Белин Моллов изтъкна:

„По-добре нищо да не правим, ако не го направим както трябва. /…/ Не да ги облепим със стиропор, да ги замажем и да твърдим, че сме ги изолирали, че имаме ефект за климата. Това не бива да се прави и няма смисъл да го правим, ако мислим по този начин да свършим тази работа.“

Двете гледни точки по темата чуйте в звуковите файлове. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антонина Дуриданова описа живота си в книга

"Тази книга я написах преди две години първо на английски език", каза за БНР Антонина Дуриданова за книгата си "Бягство от желязната завеса. Ново начало". В книгата тя представя нейния поглед за времето на комунизма. "Образованието и познанията, които натрупах по време на този извървян път ми позволиха да осъществя мечтите си и да съм щастлива",..

публикувано на 01.07.22 в 15:24

Поредно обновяване на цифровата ортофотокарта за контрол на преките субсидии на площ от ЕС

Започна ново самолетно заснемане на част от територията на България за нуждите на Системата за идентификация на земеделските парцели . Ще бъде заснета над една трета от територията на страната, в това число и погранични райони, за да се обнови цифровата ортофотокарта, по която се контролират преките субсидии на площ от Европейския съюз...

публикувано на 01.07.22 в 10:37
Крум Зарков

Крум Зарков: Каквото и да решим в условията на ултиматум, ще бъдем унизени ние, не Руската федерация

"България сега остана да взема решения в условията на ултиматум. Каквото и решение да вземем оттук нататък, ние ще бъдем унизени. Ние, не Руската федерация . Това решение до голяма степен е неразбираемо." Това коментира пред БНР Крум Зарков от БСП. Очаква се позицията на България по руския ултиматум Москва иска отмяна на..

публикувано на 01.07.22 в 08:53
Поетични четения на испански и български поети в София

Четирима испанци отдадоха почит на нашата преводачка и поет - Рада Панчовска

"Здравейте, поезията въобще и по-специално в Испания, която познаваме най-добре, мисля, че в този момент както в България, така и по света е в "чудесно здравословно състояние", защото през цялото това напрегнато време, докато бяхме затворени в къщите, сякаш беше време да си останем у дома, да имаме повече време за нас самите, повече..

публикувано на 30.06.22 в 18:13

Песимизъм за сезона на юг, ръст в цените между 10 и 30% спрямо 2021 г.

"Няма сериозен хотелиер, който да е предоговарял с туроператори да увеличава цените. Туроператор да реагира, че пакетите са се увеличили, е много странно. Цените са договорени от предходната година . Договорените цени се продават в този размер, в който са подписани. Хотелиерът приема на тези цени всичките си гости", заяви в предаването "Преди..

публикувано на 30.06.22 в 10:49
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: Екстремистки проруски партии трябва да бъдат държани извън и далеч от властта

"Ние сме в предизборна ситуация – всички признаци са налице . Очевидно е, че всички партии се готвят за избори." Това каза в интервю за БНР политологът проф. Евгений Дайнов. Радан Кънев: Има безкрайно много съображения да не ходим на избори По думите му все пак има минимален шанс да се сформира нов кабинет – ИТН звучат сговорчиво,..

публикувано на 30.06.22 в 09:45
Калоян Паргов

Калоян Паргов: Ако БСП не задейства имунната си система, може да изпадне от ранглистата

"Винаги притеснението е било да не би БСП да пропадне, да изпадне от ранглистата на партия, която е фактор в българския политически живот ." Това каза в интервю за БНР Калоян Паргов,бивш председател на Софийската организация на БСП. Той определи като тревожен "този необясним отлив в три поредни избора". Граждани, свързани с БСП,..

публикувано на 30.06.22 в 09:01