Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Виола Смит - първата жена професионален барабанист в историята

| обновено на 02.02.21 в 14:39
Най-бързата барабанистка в света Виола Смит
Снимка: Boredpanda
История, достойна за филм! Така бих нарекъл живота на американската барабанистка Виола Смит. Защото съм убеден, че нейната личност би могла да е прекрасно вдъхновение за създаването на изключително успешна кинопродукция, разказваща за златните години на джаз музиката зад Океана.

Тя е първата жена професионален барабанист в историята на музиката! Вероятно само с това изречение вече привлякох вниманието ви, но нека се гмурнем по-дълбоко, проследявайки целия житейски и творчески път на тази велика дама.

Виола е родена през 1912 г. в малкото градче Маунт Калвъри, щата Уисконсин. Баща ѝ е бил амбициозен музикант (кларинетист) и някак си съвсем естествено всички деца в семейството започват да се занимават с музика още в ранна детска възраст. В края на 20-те години той създава семеен музикален състав. И как би пропуснал тази възможност, при положение че в семейството се раждат цели 10 деца. Името на ансамбъла е Shmitz Sisters Family Orchestra по простата причина, че момичетата превъзхождат числено момчетата – 8 срещу 2. Новината за създаването на изцяло дамски състав означава и край на уроците по музика за малките мъже.

Shmitz Sisters Orchestra през 20-те, източник: https://www.yesterdaytoday.net/
Ето какво разказва 102-годишната Виола в интервю на Дан Шин