Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Задава се глад за експерти, които да се грижат превантивно за срутища и свлачища

Снимка: БГНЕС

От обилните валежи от сняг и дъжд в последните седмици, интензивното снеготопене и големите температурни амплитуди на много места се активизираха срутищни процеси. С повишаването на температурите нараства опасността от активизирането на нови критични точки, особено в дeфилетата и в планинските райони. 

Във връзка с това председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски разпореди на областните пътни управления и на пътноподдържащите фирми да извършват регулярни обходи на трасетата, на които има опасност от свличане на скална маса. Работата им ще се подпомага от екипи на тол контрола.

При опасност от големи срутища превантивно ще се затварят участъци, за да се гарантира безопасността на пътуващите. Към момента заради срутища, активизирали се по републиканската пътна мрежа от интензивните валежи през януари, са въведени ограничения в 7 участъка.

При интензивни валежи, снеготопене, замразяване и размразяване на скалните масиви е нормално да възникват срутищни процеси, обясни пред БНР проф. Николай Добрев, от Геологическия институт при БАН, ръководител на секция „Геоложки опасности и рискове“.

Огромен скален къс бе блокирал пътя към Рилския манастир скоро след ремонт на участъка. Снимка: БГНЕС

Това, което напоследък наблюдаваме при гара Елисейна, при Рилския манастир, край Мало Бучино, са срутищни процеси, не са свлачища, уточни експертът. Основна причина за тях е топящата се след замръзването вода. „Когато се разтопи, масивът е разхлабен и преминава много често в нестабилно състояние.“

Когато подкопаваме един склон, винаги можем да смятаме, че един от дестабилизиращите фактори е човешката дейност, поясни проф. Добрев.  Антропогенният фактор през последните години се увеличава, потвърди той. „Особено крайпътните склонове – там човешката дейност е един от факторите.“

Относно различните противосрутищни съоръжения Николай Добрев изтъкна, че „не се прилагат мрежи, които да улавят късове с голяма тежест и с висока енергия“.

Снимка: БГНЕС

При оценка на един скален масив трябва да се отчетат всички характеристики на потенциалните скални блокове и да се направи анализ как ще падат, като по този начин се оразмеряват и мрежите за задържане, уточни специалистът. „Масовата практика е, по мои наблюдения, с най-обикновени мрежи.“

Специализираните мрежи за улавяне на скални блокове с определени характеристики са няколко пъти по-скъпи от обикновените, поясни проф. Добрев.

Мерки следва да се вземат и за отвеждане на водите извън потенциално опасните срутищни участъци, допълни той.

Всеки склон, всеки скален откос е потенциално срутище. Зависи обаче от различните характеристики на самата скала.“

Запитан има ли човешки ресурс от специалисти за обявените обходи на критичните участъци, проф. Николай Добрев коментира, че се задава „глад на експерти в тази област“ и че те „може би са на критичната граница“.

Снимка: БГНЕС

Превантивните дейности са задължителни – превантивните огледи и превантивните мерки, подчерта геологът, визирайки постоянно наблюдение, обрушвания, изграждане на подпорни стени в рисковите зони.

Има национална програма за борба със свлачищата, която се актуализира на няколко години. В момента има около 2 200 регистрирани свлачища, посочи проф. Добрев, като акцентира върху оценката и картографирането на геоложките рискове както за свлачищата, така и за срутищата.

Тази система действа. Въпросът е какви са средствата, с които държавата разполага. Дали държавата разполага с достатъчно хора и достатъчно средства, за да могат да изпълнят целия този обем от необходими дейности.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Чорбаджийски

Йордан Чорбаджийски: Ще усетим по джоба си по-ниска ставка на ДДС за основните храни

Бизнесът отново настоява за намаляване на ДДС за основните храни – за хляба и хлебните изделия да бъде 0%, а за млечни и месни продукти – 5%. Идеята е подновена на среща с депутати от 45-ото Народно събрание, сформирано след изборите на 4 април. Трябва да се направи потребителска кошница с продукти от първа необходимост и на тази база да се..

публикувано на 18.06.21 в 07:43

Ремонтът на Централна гара в София се очаква да приключи в средата на 2022 година

От началото на тази седмица бяха въведени промени в организацията на движение на 8 крайградски пътнически влака, които пътуват от Пловдив до Асеновград, както от Пловдив до Димитровград и Свиленград. Причината за промените са извършваните ремонти от държавното предприятие Национална компания "Железопътна инфраструктура" на железопътен възел..

публикувано на 17.06.21 в 15:53

Димитрина Проданова: Трябва си говорим с децата, иначе става сблъсък на титани

„ С децата трябва да се говори за всичко, защото иначе става сблъсък на титани– едните са една планета, другите на друга и стават тъжни деца с нещастни родители, затова трябва да си уеднаквим комуникацията, за да ни е радостно в живота“ каза в „Преди всички“ детският психолог Димитрина Проданова за новата си книга на “Превод от детски за..

публикувано на 17.06.21 в 14:14
Националният археологически музей в София

Борис Хаджийски: Справедливо е всички музеи да са на държавно финансиране

Не се планира увеличение на билетите за вход в музеите. Това съобщи в интервю за БНР Борис Хаджийски, председател на Сдружение „Български музеи“ и директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик.  Музеите целят да си върнат посетителите и това няма да стане с магическа пръчка, но по вишение на цените на билетите на този етап не е удачно..

публикувано на 17.06.21 в 12:04
Печатът на Соломом

10 годишно дете в Израел откри печатите на цар Соломон

Има ли връзка между Мадарския конник и печатите на цар Соломон. Има цяла индустрия, която „бълва“ сувенири с печати, уж копия на този на най-мъдрия цар на земята - Соломон, за който се твърди, че е можел да разговаря дори с животните. В сувенирните магазини ги продават „изпод рафта“, защото официално мистиката не се поощрява в страната на..

публикувано на 17.06.21 в 11:45

Пиер Моргон препоръчва ваксинация в комбинация на векторна и РНК ваксина

Един от най-известните експерти по ваксини в света Пиер Моргон избра да комбинира два вида ваксини срещу коронавирус , за да се предпази от опасната инфекция. Така той получава първата доза от препарата на Оксфорд/Астра Зенека във Франция, а втората доза за пълна имунизация - в Швейцария, където му поставят "Модерна". Периодът между двете..

публикувано на 17.06.21 в 11:32
Джо Байдън и Владимир Путин в Женева, 17 юни 2021 г.

Калоян Правов: Новата Студена война е в Тихия океан, не в Европа като предишната

От гледна тока на международна стратегия антагонизирането на Русия и липсата на комуникация я бута в орбитата на Китай. Това мнение изрази в интервю за БНР Калоян Правов от Българското либертарианско общество. Ключови за новата Студена война са ролята на ЕС и на Русия, каза анализаторът в предаването „Преди всички“. „ Ясно е кои са..

публикувано на 17.06.21 в 09:54