Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Попов: Идеите на прогресизма трябва да преживеят ренесанс

Мирослав Попов
Снимка: Ани Петрова

Книгата „Великото зануляване“ („Ковид-19: Великото зануляване“ с автори Клаус Шваб и Тиери Малре - бел. ред.) стоеше някак над форума в Давос. Предстои ни много по-сериозна трансформация, от тези, които сме виждали досега. Изказванията на Си Дзинпин и на Владимир Путин се опитват да дадат хуманистични проекти на трансформацията. Тези двама лидери се опитват да намерят друг човешки отговор на човешките въпроси“. Това коментира пред БНР анализаторът Мирослав Попов. 

Визията на Путин не е толкова оригинална. Каза, че човек има нужда от добра среда на живот и достойни старини, тези неща са различни от доминиращата политика през последните 40 години. Си Дзинпин посяга към класическото китайско философско наследство и поставя на върха идеята за хармонията. И единият, и другият не предпоставят радикални социални сблъсъци, залагат на еволюционното развитие на обществото“. 

В предаването „12+3“ Попод подчерта: 

„Леви просоциални и продемократични движения трябва постепенно да трансформират сегашната партийно-политическа структура. Идеите на прогресизма трябва да преживеят ренесанс“. 

Интервюто с Мирослав Попов можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук

Служебният премиер Димитър Главчев ще отговаря на въпроси на граждани и медии пряко на страницата на Министерския съвет във Фейсбук днес от 10 часа. Могат да се задават въпроси както по време на излъчването, така и предварително под анонса в социалната мрежа. Сред публикуваните въпроси са такива, свързани с мерките срещу пожарите,..

публикувано на 23.07.24 в 07:27

Измервания от КРС на предавател за Плевенско

На 23 и 24 юли от 09.00 до 17.00 часа ще бъдат направени измервания от КРС на предавателя на ултракъси вълни ПЛЕВЕН 4 на честота 102.7 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са  прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 23.07.24 в 06:00

"Тъмен кислород" се произвежда в дълбините на океаните без участието на светлина

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес, за който се изисква..

публикувано на 23.07.24 в 05:21

Камала Харис: Ще спечелим президентските избори в САЩ

Ще спечелим изборите, заяви Камала Харис в град Уилмигтън, щата Делауеър. Тя говори пред служители в седалището на предизборната кампания, които работеха за преизбирането на Джо Байдън като държавен глава, а сега ще работят за Харис. Вярваме в свободата, възможностите и правосъдието за всички, подчерта вицепрезидентът демократ и допълни, че ще възстанови..

публикувано на 23.07.24 в 05:12
Курортът Агия Напа в Кипър

Все повече хора в Кипър търсят помощ заради топлинен удар и топлинно изтощение

Продължаващата гореща вълна в Кипър усложнява здравната ситуация, като спешните отделения на болниците се пълнят с десетки хора, пострадали от жегата, алармираха здравните власти. Заради високите температури бе поставен рекорд с издадено двойно предупреждение за изключително високи температури за три поредни дни и нощи. 64-годишна жена почина от..

публикувано на 23.07.24 в 03:34

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27