Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: ЕС и Русия имат желание да продължат сътрудничеството си въпреки различията

| обновено на 05.02.21 в 14:29
Жозеп Борел (вляво) разговаря в Москва със Сергей Лавров.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският Съюз и Русия имат желание да продължат сътрудничеството си въпреки различията. Това заяви върховният представител на Евросъюза Жозеп Борел след преговори в Москва с руският министър на външните работи Сергей Лавров.

На обща пресконференция след преговорите Лавров и Борел очертаха въпросите, по които Москва и Брюксел намират допирни точки.

Това са израелско-палестинският конфликт, Сирия, Либия, Афганистан и ядрената сделка с Иран.

Лавров изрази надежда, че Съединените щати ще се върнат към изпълнението на ангажиментите си по многостранното споразумение с Ислямската република.

Борбата срещу коронавирусната инфекция също беше в дневния ред на срещата. Борел нарече създаването на руската ваксина „Спутник V“ добра новина за цялото човечество и изрази надежда, че тя може да бъде сертифицирана на територията на Евросъюза.

Сред темите, по които двете страни остават на противоположни позиции, са Украйна и случаят „Навални“.

Жозеп Борел настоя за освобождаването му от затвора, а Сергей Лавров припомни, че Русия така и не е получила убедителни доказателства за отравянето на опозиционера.

В началото на преговорите Сергей Лавров и Жозеп Борел констатираха лошото състояние на отношенията между Москва и Брюксел.

„Главният проблем, с които се сблъскваме, е липсата на нормалност в отношенията между Русия и Европейския съюз“, заяви Лавров.

А Борел отговори:

„Със сигурност нашите отношения са сериозно обтегнати и случаят „Навални“ е най-ниската точка в тях“. 

Във вторник Алексей Навални беше осъден на 2 години и 8 месеца затвор за нарушения на разпорежданията на съда във връзка с негова условна присъда от 2014 г.

Час преди срещата Лавров-Борел в московски съд започна ново дело срещу Навални – този път за клевета срещу ветеран от Великата отечествена война. През юни опозиционерът нарече „позор за страната и предатели“ участниците в агитационен клип в подкрепа на президентските поправки в конституцията. Сред агитаторите беше военният ветеран Игнат Артьоменко.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жозеп Борел

Дипломат №1 на ЕС е на визита в Москва

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел пристигна на тридневно работно посещение в Москва. Утре Борел ще разговаря с руския министър на външните работи Сергей Лавров, предава от Москва кореспондентът ни..

обновено на 04.02.21 в 18:11
Алексей Навални в съдебната зала.

Ефективна присъда за Навални - 2 години и 8 месеца затвор

Руски съд замени с ефективна условната присъда на опозиционера Алексей Навални от три и половина години лишаване от свобода. От щаба на Навали в Москва призоваха за нови масови протести.  Съдът се съгласи с мотивите на Федералната..

обновено на 03.02.21 в 00:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава и гасенето и на пожара край с. Преколница, близо до границата с РСМ

Трети ден продължава гасенето на пожара в района на граничното кюстендилско село Преколница , обхванал около 120 декара частна гора.  Пламъците вчера се пренесоха в труднодостъпно дере. На терена са три екипа на пожарната, десетки горски работници...

публикувано на 13.07.24 в 09:45
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов: Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и..

публикувано на 13.07.24 в 09:41

Гафовете на Байдън и останалите световни новини от седмицата

С над 14 милиона гледания за два дни в събитие се превърна тази седмица и разпространяването на трейлъра на втората част на " Гладиатор ", 24 години след премиерата на първия филм на Ридли Скот. Действието се развива няколко десетилетия след..

публикувано на 13.07.24 в 09:40

Историческа възстановка и поклонение в с. Вишовград годишнината от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В павликенското село Вишовград с историческа възстановка и поклонение отбелязват днес 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Честването в местността Канлъ дере край Вишовград, където Стефан Караджа е тежко ранен и..

публикувано на 13.07.24 в 09:34
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам..

публикувано на 13.07.24 в 09:30

Опасни горещини в Гърция и Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците..

публикувано на 13.07.24 в 09:28

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине..

публикувано на 13.07.24 в 09:17