Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Залежала продукция, изгубени пазари и ликвидационни продажби тегнат над розопроизводството

Снимка: БГНЕС

Производителите и преработвателите на рози настояват за спешно свикване на консултативен съвет в Министерството на земеделието, храните и горите. Две браншови организации са входирали писмо във ведомството, а утре на свое съвместно онлайн заседание ще маркират наболелите проблеми.

Една част от проблемите на сектора са свързани с коронавирусната пандемия, друга представляват проблеми, които „влачим“ след себе си от години, каза за БНР Христо Николов, председател на Националната асоциация на розопроизводителите в България. 

Снимка: Радио Стара Загора

Секторът не е особено мащабен като обем, изразен в парични средства, но осигурява над 50 хиляди работни места за около месец, съобщи той. 

Въпреки общия голям обем на антикризисното подпомагане, то според Христо не е  свършило „работата, която трябваше да свърши.“

„Нещата опират до народопсихология, до съвестта и до визията на фермерите, на нас като земеделци. Както всяка една безусловна помощ, така и тази на повечето места потъна по канали, които нямат никакво отношение към розопроизводството. Не доведе до инвестиции в насажденията, не доведе до подобряване на технологията на отглеждане, до подобряването на състоянието на розовите масиви“, коментира Николов в предаването „Преди всички“.

Има занемарени градини и прекалено големи остатъчни количества от розово масло и други продукти от маслодайна роза, които не са реализирани заради пандемията, подчерта той.

Снимка: Ани Петрова

През последните две-три години и без пандемията произвеждахме 70-80% повече масло, отколкото имаме сигурни пазари. Сега в момента сме в ситуация, в която основните потребители на розово масло загубиха голяма част от традиционните си пазари. Визирам луксозни магазини в търговски центрове, летища, duty free зони, където се търгува луксозната, скъпата парфюмерия и козметика.“

След 2017-2018 г. се регистрира огромен бум в насажденията, припомни Христо Николов.

„След влизането в сила на Закона за маслодайната роза имаме обявени и преминали в идентификация 44 хиляди декара с маслодайна роза и още над 12 хиляди декара с други сортове роза. Предтавете си колко са необявените.“

По сметка на браншовите организации сега в България има над 70 хиляди декара с розови насаждения, уточни Христо Николов. Законът изкара на светло над 80% от сивия сектор в бранша, заяви той.

Снимка: БГНЕС

Продължава да има много малки стопанства между един, пет до десет декара, които изобщо не са се заявили за идентификация и разчитат на „контрабандисти“ на розов цвят, които да минат, да им го съберат и по някакъв начин да го реализират в дестилериите“, поясни Николов.

Със сигурност ще има хора, които няма да издържат на условията на работа и на трудните пазари, прогнозира той.

Наблюдава се в момента сериозно предлагане на розови масиви. Не са единици хората, които не се справят или бизнес планът им, ако изобщо е имало такъв, не се сбъдва и продават на ликвидационна стойност. Предлагането е в пъти по-голямо от търсенето.“

Розовите градини са много разпръснати, затова и не са атрактивни и най-вероятно ще останат без нови собственици и ще бъдат унищожени, допълни Христо Николов. Според него ако розовите насаждения са добре структурирани в масиви, дори по време на кризата биха се намерили желаещи да инвестират в тях. 

Неактивните масиви се превръщат и в среда за развитие на вредители по растенията. 

Повече детайли по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как Европейската комисия обяви война на хумора

Пандемия, инфлация, икономическа криза, мигрантска вълна, масов гняв срещу политическата класа, рекордно ниско доверие в партии, медии и експерти, исторически проблеми и предизвикателства пред европейските народи. На фона на тази чудесна картинка от Европейската комисия решиха да публикуват и пропагандират един епично интригуващ доклад..

публикувано на 31.07.21 в 14:25

Проф. Кристиян Песталоца: Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца

„ Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца в много европейски страни “. Това заяви в интервю за БНР проф. Кристиян Песталоца - германски конституционалист и член на етичната комисия в Берлин: „Разбирам опасенията им. Но каква е алтернативата? Оправдано ли е да рискуваме здравето и живота на хората, които ще се..

обновено на 31.07.21 в 10:52
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: Отдръпна се призракът на правителство на изчегъртването

Вместо да увеличават подкрепата за себе си, от ИТН отварят фронтове навсякъде , каза пред БНР политологът Евгений Дайнов.  „ИТН, които искат да управляват с 65 депутата, вчера доста грозно се изпокараха с естествените си поддръжници в парламента, както и със служебното правителство в лицето на двама министри, което е много тежка..

публикувано на 30.07.21 в 08:35
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Правителството на ИТН ще прилича на домоуправител

„Правителството на „Има такъв народ“ ще прилича на домоуправител в българска жилищна сграда. Знаем, че рядко домоуправителят имат голяма власт. Как ще функционира входът,  зависи не толкова от фигурата и тежестта на домоуправителя, колкото от добросъвестността на живеещите във входа .“ Това каза в интервю за БНР преподавателят по политически..

публикувано на 29.07.21 в 07:51
Гергана Мутафова

Гергана Мутафова: Всички образувани след 30 юни дела по закон се водят по електронен път

Вече една година единната информационна система работи във всички съдилища на страната. Над 260 хиляди дела в момента се водят по електронен път в тази система . Това каза в интервю за БНР Гергана Мутафова, член на Прокурорската колегия на ВСС и ръководител на проекта за въвеждането на единната система за съдилищата. Проблемите, възникващи..

публикувано на 28.07.21 в 09:01
Алексанър Миланов

НПО: Държавата постави отново в риск наблюдението на пациентите с ХИВ

„Една група пациенти с ХИВ - 2000 души, не са внушителна група и не могат да застанат с плакати пред Министерството на здравеопазването, за да кажат, че заради липса на консумативи е поставено под риск проследяването им на вирусния им товар . Това е ключово важно изследване, което дава спокойствие както на самите пациенти, така и на техните..

публикувано на 27.07.21 в 10:07
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Актуализацията на бюджета е балансирана и не е разточителна

Предложената актуализация на бюджета е доста консенсусна  и не се различава значително от това, за което партиите, които биха формирали мнозинство, са настоявали през последните месеци, каза пред БНР икономистът Георги Вулджев, икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Той посочи, че  очаква много по-големи разногласия..

публикувано на 27.07.21 в 08:31