Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа":

Около 25% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани за Covid-19 в училище

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Между 20 и 25 на сто от родителите на ученици са дали съгласие децата им да бъдат изследвани за Covid-19 с бързи антигенни тестове, показват данни на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Проучването на нагласите сред майките и бащите по темата започна в края на миналата седмица чрез анкети, резултатите от които предстои да бъдат обобщени. Заради неяснотите около идеята за евентуално тестване на учениците, родители подготвят писмо с въпроси до здравното министерство. 

93% от родителите на децата в 6-то основно училище "Паисий Хилендарски" в Кюстендил са се обявили против децата им да бъдат тествани, съобщи Здравка Тасева - директор на учебното заведение, което има три бази в града. Най-силна е съпротивата срещу тестовете в базата в ромския квартал "Изток": 

"В базата в квартал "Изток" няма нито един родител, който желае. Хората са изплашени от някакви клипове, които се разпространявали из мрежите. Щели да им бъркат в мозъците и са категорични, че ако го направим, няма да си дадат децата в училище".

Ася Митова, която е майка на второкласник в София, е попълнила анкетата, отказвайки категорично синът ѝ да бъде тестван: 

"Това са прави, здрави деца, нямащи абсолютно никакви симптоми. Смятам, че е редно все пак да опазим и тяхното психично здраве".

Мария Ангелова - майка на първокласник, петокласник и на третокласничка, е дала съгласие за тестване на децата ѝ: 

"Едно евентуално тестване на учениците ще даде по-голямо успокоение затова в каква среда прекарват ежедневно времето си децата".

А заради неяснотите около евентуалното тестване, родители вече подготвят писмо с въпроси до здравното министерство. Антонина Кенова от Фейсбук групата за родители и учители за качествена и иновативна образователна система: 

"Защо се прави? До какво ще доведе? Защо не се тестват децата за антитела? Кой точно ще вземе пробата? Обучен ли е? И съм убедена, че ако посланията на министерството са ясни и точни, тогава много по-голяма част от родителите биха се съгласили на такова тестване, но ние в момента нямаме почти никаква информация". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Масовото тестване на учениците - решение или проблем

„ Масово тестване на учениците ще даде възможност за вземане на адекватни решения . Предвид реакцията на родителите явно това няма да се случи или ще стане частично“. Коментарът направи пред БНР проф. Николай Витанов, математик на Националния оперативен..

публикувано на 09.02.21 в 17:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Източиха 400 литра дизелово гориво от резервоара на полски тир, спрял край Монтана

Отново започнаха кражбите на нафта от спрели за почивка тираджии край Монтана, свидетелства кореспондентът на БНР в региона. Вчера неизвестни са източили 400 литра дизелово гориво от резервоара на полски тир. Последната кражба бе в началото на април...

публикувано на 08.05.24 в 13:45
Яд Вашем, Залата на паметта с имена и снимки на убити

Спомен за тези, които са спасявали евреи през Втората световна война

Американският президент Джо Байдън говори вчера за "надигащия се бич на антисемитизма" в Мемориалния музей на Холокоста. Това става в момент, когато страната е залята от студентски протести срещу правителствената подкрепа за Израел в конфликта в..

публикувано на 08.05.24 в 13:44
Президентът Румен Радев (вляво) и държавният глава на 
Азербайджан Илхам Алиев (вдясно) подписват документи в Баку, 7 май 2024 г.

Директна авиолиния ще свързва София и Баку от средата на годината

От средата на тази година ще бъде открита директна авиолиния между София и Баку. Такова споразумение беше подписано по време на визитата на президента Румен Радев в Азербайджан. Той беше посрещнат от колегата си Илхам Алиев, като двамата подписаха и..

публикувано на 08.05.24 в 13:14

Над 10 пъти са се увеличили случаите на коклюш в Европа

Над 10 пъти са се увеличили случаите на коклюш в Европа за две години, отчита Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията. През 2023 година и до април тази година страните от Европейския съюз и европейското икономическо..

публикувано на 08.05.24 в 13:12
Тодора Радева

Да видим София през литературата

Шестият сезон на "Литературни маршрути" започва с 6 нови градски разходки през май. Началото е утре с европейска литературна разходка. Инициатор е Тодора Радева – основател на Фондация "Прочети София". Пред БНР тя разказа: "Във всички маршрути,..

публикувано на 08.05.24 в 13:01
Сандански

Делото за избор на общински съветници в Сандански зацикли

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Административен съд - Благоевград, с което се потвърждава избора на общински съветници в Сандански и върна делото за ново разглеждане от нов състав. Делото е образувано пред ВАС по две..

публикувано на 08.05.24 в 12:48
 Якоб ван Бейлен

Якоб ван Бейлен обича България и иска да защитава интересите й в ЕП

Якоб ван Бейлен е гражданин на Нидерландия и е трети в листата за изборите за ЕП на "Зелено движение". Той е бивш общински съветник във Велико Търново от групата на "Демократична България". Якоб ван Бейлен има много интереси, включително..

публикувано на 08.05.24 в 12:42