Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Кастрева: Анкетата е за нагласите на родителите, решава МЗ

Ваня Кастрева
Снимка: БГНЕС

"Това беше анкета на Министерството на здравеопазването, те сами могат да аргументират необходимостта за тестване на учениците". Това каза пред БНР Ваня Кастрева - директор на Регионалното управление по образование в столицата. 

Тя посочи, че анкетата е била за установяване на нагласите на родителите: "Действията ще се предприемат от колегите от здравното министерство".

"Този информационен канал между училището и родителите е много важен и много ефективен. За пореден път за нас беше доказателство, че разчитаме едни на други".

По думите на Кастрева родителите могат да предпочетат тестването на децата си при личните им лекари.

Все още не е ясно дали екипът на Министерството на здравеопазването ще започне да прави антигенни тестове на учениците за Covid-19. 

В сряда вечерта от пресцентъра на Министерството на образованието съобщиха, че се отказват да бъдат правени бързи антигени тестове на децата в градините. Анкетата в София попълниха 60 процента от родителите на деца от 241 детски градини и 269 училища. Малко над 30 процента от тях са съгласни да се правят на децата им антигени тестове. 

Интервюто на Евелина Стоянова с Ваня Кастрева в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Около 25% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани за Covid-19 в училище

Между 20 и 25 на сто от родителите на ученици са дали съгласие децата им да бъдат изследвани за Covid-19 с бързи антигенни тестове, показват данни на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Проучването на нагласите сред майките и бащите по..

публикувано на 09.02.21 в 17:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В..

публикувано на 26.04.24 в 13:52