Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Медиацията по някои съдебни дела ще бъде задължителна

Процедурата ще разтовари съдилищата от все по-големия брой дела и ще утвърждава културата на споразумението

Снимка: cie.bg

Съдийската колегия подкрепи въвеждането за задължителна медиация за някои видове граждански и търговски дела. Документът ще бъде изпратен на Министерството на правосъдието – за да бъде приложена медиацията са необходими законодателни промени.

Предлага се пилотното въвеждане на такава медиация в четири съдилища в страната – в София, Варна, Пазарджик и Перник, където и сега има действащи центрове по медиация. До 2023 година се планира медиация да се предлага на страните по делата във всичките останали 24 окръжни съдебни района.

Автор на проекта е Даниела Марчева, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Медиацията, въпреки отдавна приетия закон, е непозната като възможност за решаване на спорове. Законът е от 2004 г., но резултатите са изключително ненадеждни до този момент, коментира пред БНР Даниела Марчева.

Съдебните дела годишно варират около 720 хиляди. „И противно на всякаква логика населението на страната намалява, но делата се увеличават. Това е тенденция, която е много отчетлива последните 10 години. ВСС не разполага с достатъчно бюджет, за да се назначават повече съдии. Една от основните ни задачи е да търсим начини за намаляване на постъплението на дела до нормални нива“, поясни Марчева в предаването „Преди всички“. Според нея така съдиите ще разполагат с повече време за разглеждане на едно дело.

Друг мотив е да се работи за утвърждаване на културата на споразумението, допълни Даниела Марчева.

В случая задължителния характер на медиацията ще осигури участието на сраните по спора в една процедура. Към настоящия момент това е една от най-големите пречки – липсата на желание и доверие между страните.

Над 35% от проведените медиации в сегашните медиационни центрове са приключили със споразумение, което Марчева определи като обнадеждаващ резултат, а ползите от медиацията – като безспорни.

Задължителността няма да накърни достъпа до правосъдие“, уточни членът на ВСС. При неуспех на първата медиационна среща съдебното дело ще продължава. Обмислят се както механизъм за стимулиране, така и санкции при отказ на някоя от страните да се включи в медиацията.

Концепцията предвижда медиационната процедура да се разположи на най-ранен етап - още при подаване на исковата молба. По проекта ще бъдат обучени съдии и медиатори.

„Обучавайки съдиите, ние ще дадем възможност те, съобразно конкретиката на определен спор, съобразно поведението на страните по дадено дело, той да прецени дали е възможно да приключи този спор със споразумение“, изтъкна Даниела Марчева.

От практиката си съдия Марчева сподели, че често страните са склонни да си споразумеят, но това по-трудно се постига в рамките на съдебно дело.

Задължителна медиация се предвижда при делба, развод по исков ред, при спорове за родителски права, споровете при етажна собственост и други.

За повече детайли по темата чуйте звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София отбелязва празника си с концерт и връчване на награди

На 17 септември - празника на София , Столична община по традиция ще връчи наградите за ярки постижения в областта на културата. За първи път Столичната община ще проведе голям концерт на открито - „Честит празник, София! “ започва в 18.00 часа в Южен парк-2 зад Музея „Земята и хората“. Концертът е с вход свободен до запълване на..

обновено на 17.09.21 в 12:28

ГДБОП разби мащабна схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения

ГДБОП разби схема за издаване на фалшиви ТЕЛК-решения в София. Общо 7 души са задържани, трима от които са лекари. Разследването, което е започнало по сигнал, е водено близо година. От Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) са разследвали различни председатели на ТЕЛК комисии в столицата. Вчера през деня е..

обновено на 17.09.21 в 12:18
Генчо Керезов

Генчо Керeзов: София се дигитализира успешно

„Виждам огромен прогрес в София сега , аз съм учил тук, развивал съм се тук. Макар и не родом от София, много обичам столицата си, а сега виждам, че градът се развива изключително бързо“, каза пред БНР Генчо Керeзов , заместник-кмет по дигитализацията в Столичната община. Керезов е от една година заместник – кмет , като е живял..

публикувано на 17.09.21 в 11:49

Ще може ли ЦИК да се оправи със софтуера на машините за гласуване

Ще може ли ЦИК да се оправи със софтуера на машините за гласуване на изборите две в едно пред ноември? Темата обсъди преди време от Комисията по дигитализация , но заради другите теми „потъна“ в общия шум на парламентарния живот. А темата е важна, защото доказва нещо, което и обикновеният избирател знае – технологиите са тук, за да..

публикувано на 17.09.21 в 11:14
Иван Демерджиев

Иван Демерджиев: Няма да се случи нищо драматично със защитените свидетели

„В преходния период от три месеца на преминаване на Бюрото за защита от Главния прокурор към Министерството на правосъдието няма да се случи нищо драматично със защитените свидетели“, каза пред БНР заместник- правосъдният министър   Иван Демерджиев. Окончателно: НС реши Бюрото за защита да бъде отнето от главния прокурор „Те..

публикувано на 17.09.21 в 09:36

Безплатни лекарства за домашно лечение на болни от коронавирус

От днес пациентите с леки и средно тежки симптоми на Covid ще получават безплатни лекарства за домашно лечение.  Освен възможност за безплатно лечение у дома пациентите могат също напълно безплатно да получат клиничен преглед, изследвания и рентгенови снимки. Услугата е достъпна и за здравно неосигурени пациенти. За първи път Здравната..

публикувано на 17.09.21 в 02:48

Рискът от пожари в Ямболско остава висок

Висок остава рискът от пожари в Ямболска област. Продължава и порочната практика за паленето на стърнища и растителни отпадъци в зеленчуковите градини след прибирането на реколтата.  Въпреки понижението на температурите, опасността от пожари е голяма.Изоставени имоти и дворове, особено в селата,са сред най- рисковите места, предупреди за пореден път..

публикувано на 17.09.21 в 02:24