Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е ясно кой ще поеме родителските права над дете, свидетел на насилие

Съдебната палата във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Прокуратурата се самосезира за дете в риск след репортаж, излъчен по програма „Хоризонт“, и поиска от отдела „Закрила на детето“ да предприеме мерки за социална закрила8-годишното дете от Велико Търново е било пряк свидетел как баща му полива с бензин и пали доведената му майка в новогодишната нощ.

Детето непрекъснато се мести от роднина на роднина. Добрата новина е, че момчето, което е и със специални образователни потребности, днес редовно ходи на училище, професионална помощ му оказват специалистите от Център за обществена подкрепа

Детето остана без дом след зрелищен пожар в новогодишната нощ. Изгоря двуетажна къща до джамията във великотърновския квартал „Света гора“. Тежко пострадаха две жени - на 42 и на 72 години.

Свидетел на всичко това е детето, което преди месец разказа: 

Аз не зная, не съм виждал нищо, пушиха само и готово. Момичето взе бензина и намокри къщата и тя е запалила. Момичето е приятелката на таткото - Дидка. Тя беше пияна просто. Играех си с телефончето. Не мога да спя. Избягахме от джама тате и аз. Изгоряха ми учебниците, госпожата ми ще ми даде“.

Според разследващите истината за пожара се оказва по-различна. Събрани са доказателства, че подпалвачът на къщата е не приятелката на бащата, а самият той - 37-годишният Емил Асенов, безработен, наркозависим, с богато криминално минало и излежана преди малко повече от година ефективна присъда за грабеж.  

На 9 февруари Емил Асенов, когото в махалата наричат Ерол, беше задържан след изписването му от психиатрията във Велико Търново. По искане на прокуратурата Окръжният съд му наложи най-тежката мярка за неотклонение и го остави в ареста. Повдигнати са му обвинения за опит за убийство на 42-годишната жена, която най-тежко пострада при пожара, и за умишлен палеж, посочи наблюдаващият прокурор Йордан Кожухаров и разказа на какво е станало свидетел детето:

Опит за убийство по особено мъчителен начин за жертвата чрез заливане с бензин на едното от пострадалите лица и възпламеняването му със запалка. Можем да приемем, че детето до някъде е видяло какво става, но не е присъствало през цялото време“.

Според прокурор Йордан Кожухаров на този етап от разследването не може да се твърди, че са били поставени под опасност живота и здравето на обитателите на къщата.  

Подпалената с бензин жена от Емил Асенов е доведената майка на момчето. За да не изгори като факла, тя е успяла да се спаси във външната баня на къщата и благодарение на грижите на лекарите от клиниката по изгаряния в Русе. Нанесени са ѝ много тежки емоционални и физически травми. Жената е дала показания.

Още по-тежки са емоционалните травми за детето, чиито биологични родители са разделени. Днес роднините не разрешават на момчето да говори, но и си го прехвърлят един на друг кой да се грижи за него, показа проверката ни.  

След репортажа по „Хоризонт“ на 19 януари, че 8-годишното дете е в риск, прокурор Йордан Кожухаров поиска от социалните служби във Велико Търново да бъдат предприети мерки за закрила.  

Мариета Гъркова, началник отдел „Закрила на детето“:

След проучване на възможността родителите да поемат грижа за детето беше установена липса на такава, спрямо детето е предприета мярка за закрила - настаняване в семейство на негови роднини. Детето е настанено в семейната среда на своя чичо. Детето и семейството, при което е настанено, са насочени към Център за обществена подкрепа за подкрепа и консултиране. Отделно от това с детето работи психолог за стабилизиране на неговото психо-емоционално състояние, след като то е станало свидетел на пожара“.   

Трябва дълга терапия, момчето е със специални образователни потребности, много е стресирано и нестабилно, заявиха от Центъра за обществена подкрепа.  

Родителските права през 2019 година са присъдени на бащата. Преди месец майката на момчето Дешка Райкова разказа:

„Работех в Германия. Сега вече съм тук. Когато започнахме да се съдим за родителските права, присъдиха на него".

Майката Дешка Райкова не възнамерява да заведе дело за родителските права.

"Болна съм, не работя, не мога. Но, ако разбера, че социални, дом, ще си го прибера пак детето. Аз не мога да се откажа за него“.

За капацитета на родителската грижа Мариета Гъркова, началник-отдел „Закрила на детето“, заяви ден преди ареста на бащата:

„След като бащата бе изписан от лечебно заведение, той е насочен към Център за обществена подкрепа за оценка на родителския капацитет, за да се установи той би ли могъл да поеме отново грижата за детето. Майката е декларирала, че няма възможност да поеме грижите за детето“.   

Не е ясно кой ще поеме родителските права над детето, посочи наблюдаващият прокурор Йордан Кожухаров:

„Този въпрос подлежи на изясняване. Той основно е свързан и може да бъде поставен, според мен, след като бъде изяснен въпросът за наказателната отговорност на лицето за това деяние, за което е привлечен като обвиняем. Законът предвижда наказания над 10 години лишаване от свобода и по двете обвинения, ако бъде доказано“. 

Прокурор Кожухаров посочи, че разследването продължава, както и разпитите, но направената психиатрична експертиза на бащата показва, че той е вменяем и е можел да ръководи действията си в злополучната новогодишна нощ.

За по-малко от месец и половина след палежа, който постави в риск детето, то беше местено да живее при майка си в Севлиево, при сестрата на баба си, при чичо си, днес отново е при 72-годишната си баба, която също пострада при пожара и получи общинско жилище в другия край на града. Бабата Фани Асенова не иска да говори за случилото се, но всеки ден води момчето на училище, където му е осигурена и храна, два пъти в седмицата го води и на психолог.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17