Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще запази ли облика си Къщата с ягодите

Емблематичната сграда в стил сецесион от години очаква своето възраждане

От архитектурно бижу в стил сецесион до обречена на разруха сграда - Къщата с ягодите на улица „Сан Стефано“ 6 в София все още очаква решение за бъдещето си. 
Столичната община настоява Къщата с ягодите да бъде реставрирана и запазена в автентичен вид.

Къщата с ягодите е построена през 1928 г. и е обявена за недвижима културна ценност с категория „местно значение“ през 1978 г.

През 2012 г. имотът е закупен от Валентин Златев. През 2015 г. е издадена виза от главния архитект на район „Оборище“ за основен ремонт и реконструкция на сградата, която е съгласувана със заместник-министър на културата. Проектната документация е получила положително становище от Специализирания съвет за културното наследство към Министерство на културата.

През 2018 г. проектът е предоставен в Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. Кметът на Столична община не издава заповед за допускане на поискания демонтаж и последващо преизграждане.

Предстои комисия, назначена по реда на Закона за културното наследство със заповед на кмета, да даде нови предписания на собственика за предприемане на действия за реставрация и консервация, посочват в писмена становище до БНР от Столичната община.

От своя страна собственикът Валентин Златев, отново в писмено становище до предаването „Преди всички“, твърдо заявява своето желание да реставрира сградата в нейния автентичен вид и готовността си да издаде банкова гаранция за това.

„Цялата процедура по изготвяне и съгласуване на проектната документация съгласно всички законови изисквания и процедури ми отне около 4 години. Въпреки огромната и отлично свършена от проектантите работа, разгледана и приета от експертни съвети, към настоящия момент съм върнат в начална позиция.

Искам категорично да заявя моето твърдо желание да реконструирам и възстановя сградата в автентичния й вид без никакви изменения в хоризонтално и вертикално отношение и никакви промени в оформлението на фасадите, включително покрива на сградата. Нещо повече, готов съм включително да издам банкова гаранция, с която се ангажирам да не променям вида на къщата.

Къщата с ягодите

Винаги съм искал единствено да възстановя този прекрасен паметник в оригиналния му вид, за да може имотът още десетилетия да изпълнява функцията си на фамилна сграда“, декларира Валентин Златев.

Г-н Златев за пореден път говори неистини, смята Димитър Димитров от „Зелените“ на „Оборище“. Димитров живее в района и следи казуса още от времето преди Златев да закупи Къщата с ягодите. Според Димитров експертизите, които е поръчвал Валентин Златев, не са меродавни, защото са платени от него.

За да знаем какво е истинското състояние на къщата, трябва да има независима експертиза“, коментира Димитров, според когото тези експертизи имат „нулева юридическа стойност“.

Общината на своята територия, ако смята сграда за опасна, има правото и задължението да накара собственика да я оправи или тя самата да я оправи, допълни той.

Къщата с ягодитеСобственикът иска да я събори, а общината я е страх да си свърши работата и прехвърля топката на Министерството на културата, сподели своята версия Димитър Димитров.

Според Димитров имотът е неподдържан. „Как можем ние да вярваме в добронамереността на един човек, който 6 години нито си е оправил двора, нито си е изчистил снега?“

Това културно наследство сме го наследили от нашите баби и дядовци. Това е, което прави София европейска столица. Имаме европейски сецисион от 20-те години на миналия век, преживял всякакъв вид балкански, световни войни, политически промени, сътресения. И сега, защото на някой му е скимнало, че иска да си построи нова къща, ще го срути и ще построи нещо ново.“

„Тази сграда няма да рухне“, подчерта Димитров и сподели, че повече се страхува от падането на някой нов хотел, когато ходи на море.

Повече по темата – в звуковия файл. 

Снимки в публикацията: БГНЕС
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще се прекрати ли порочната практика с виртуалните овце

След броени дни се очаква Министерството на земеделието да публикува официалните данни от преброяването на земеделските стопанства, направено миналата година. Преброяването се прави в страните членки на ЕС на всеки десет години и е основа за формиране на политиките в сектора, за който Европейският съюз отделя близо 40 на сто от общия си..

публикувано на 21.04.21 в 09:41

Леа Вайсова: Слави Трифонов продава чрез концертите си граждански национализъм

„Последните дни се вижда, че  заживяхме в едни вид политическо шоу , където министър-председателят в оставка призовава музиканта Калин Вельов да си покаже „плочките“, така да се каже, и това е така, защото партията „Има такъв народ“ взе доста гласове, а пък популярното лице на тази партия е шоуменът Слави Трифонов. Затова така и озаглавихме тази..

публикувано на 21.04.21 в 08:49

Илиян Василев: Режимът в Русия търси как да се задържи на власт чрез външна агресивност

„ Не знам защо Чехия трябваше да дава допълнителна интерпретация на случилото се в складовете . Това, че цел на атаката не била Чехия, а имущество на чужд оръжеен търговец, е нонсенс, защото подобна атака по дефиниция е терористична. Намесването на Гебрев в тази история с интригата, че той бил продавал оръжия за Украйна е нонсенс “. Това..

публикувано на 20.04.21 в 15:14
проф. Георги Карасимеонов

Проф. Карасимеонов: ИТН ще направи опит за правителство и ще получи подкрепа

"Има такъв народ" ще направи опит за правителство и ще получи подкрепа ",  заяви пред БНР политологът проф. Георги Карасимеонов.  Той коментира, че избраното от тях поведение не показва липса на отговорност: "Слави Трифонов си дава много ясна сметка за очакванията към него и има добри съветници, които са му казали, че едни предсрочни избори..

публикувано на 19.04.21 в 13:35

Проф. Дайнов: Спорът за промени се премести в НС, там му е мястото

„От много време насам толкова много хора не са гледали и слушали парламента и това е по една много проста причина. Защото се разбра, че  спорът за това каква промяна трябва да настъпи, се премести в парламента, където му е мястото “. Това коментира пред БНР проф. Евгений Дайнов.  „Затова цялата тази енергия и страст се изливат там,..

публикувано на 19.04.21 в 12:08

Как бяха похарчени над 2 млн. лева за противоепидемичните мерки на изборите

Близо 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на парламентарните избори на 4 април тази година . Кои фирми усвоиха парите и какво доставиха, по каква процедура беше направено договарянето и спазен ли беше критерият за най-ниска доставна цена,..

обновено на 16.04.21 в 17:10
Станислав Попдончев

Бизнесът очаква от новите управляващи продължаваща подкрепа

„Направихме блиц изследване в периода 13-15 април сред нашите 265 респонденти, за това какви мерки очаква бизнесът от новото управление. Имаме представени 18 сектора, преобладаващи са ресторантьорство и хотелиерство - може би защото 28 на сто от този бизнес беше засегнат тежко. 54 на сто от запитаните отговарят, че ще имат проблеми с..

публикувано на 16.04.21 в 09:34