Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелиа Дудина: В България прибягваме до психотерапия след опити да се справим сами

Как се отразява кризата върху нашата психика и има ли възможност за преодоляване на негативните емоции

Анелиа Дудина
Снимка: Пламена Бачийска

"Има една особеност в психиката, която е свързана с начина, по който функционира психиката ни, когато преживяваме загуби. Тази криза, която не е една, е свързана с много други кризи, които обхваща голямата криза, много други по-малки кризи. Всички те са свързани и с някакъв вид загуби - загубихме свободата си, някои хора загубиха работата си или се промениха взаимоотношенията с партньора им, някои двойки се разделиха. Тези загуби всяка психика ги преминава през определени етапи и по определени начини и първият етап, когато преживяваме загуба, е шок и отричане". Това каза в предаването "Нощен хоризонт" Анелиа Дудина, психолог и психотерапевт.

Анелиа Дудина е завършила психология (бакалавърска и магистърска степен), след това е преминала обучение в продължение на още шест години и половина и е дипломиран психотерапевт. Психотерапевтичната модалност, в която е обучавана, се нарича психодрама и е свързана с корекция на личността в дълбочина, чрез преживяванията на клиента, използвайки подходи от театъра. Създател е на идеята за безплатно онлайн списание за психотерапия и е негов редактор.

"Има варианти, чрез които бихме могли да облекчим преминаването през този период, защото ситуацията наистина е кризисна. Има варианти, чрез които можем да допринесем на психиката си за това тя да се справя относително по-леко и да преминава най-адекватно през това, което се случва, което създава вътрешен наш комфорт, до голяма степен", подчерта Дудина.

Има повишен брой на случаите на домашно насилие при изолацията в пандемията:

"Насилниците не спират обикновено поради някакви обстоятелства да упражняват насилие. Самият начин, по който функционира една двойка, в която присъстват насилникът и жертвата, е много специфичен. Когато аз в практиката си съм се срещала с жени, пострадали от насилие, това, което целим, е една дълбока работа първо да свършим, преди жената да реши да прекрати този тип отношения, които вредят и то много. Много често жертвата може да функционира само с такъв партньор".

Анелиа Дудина коментира, че има клиенти, с които работи по няколко месеца, с други терапията продължава години:

"Обикновено хората в България прибягват до психотерапия, когато са правили доста опити да се справят сами и които не са били успешни. Психотерапията в България е скъпа услуга". 

Повече можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30

Последователи на Петър Дънов се събират в Априлци за празника на паневритмията

"Първото нещо е да се събуди доброто в себе си , мира и хармонията със себе си, природата, с всички, които ни заобикалят.   Стремежът е всеки друг на оживи тази доброто е част от промяната отвътре - навън . Град Априлци е свещеното сърце на България.   В квартал "Острец" има десет поляни, които са проекции на планетите от Слънчевата..

обновено на 22.06.24 в 10:31