Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Караколев, овцевъд: Животновъдите остават да лапат мухи

За кого са скроени критериите за инвестиции в Програмата за развитие на селските райони

Костадин Костадинов, зърнопроизводител: В голямата си част ние сме изключени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комитетът по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони ще обсъжда утре критерии за допустимост и кой ще може да се възползва от подпомагане по т.нар. инвестиционни мерки от програмата. Това са мерки, към които има изключително голям интерес. Чрез проектите по тях могат да се закупуват модерна техника и оборудване за земеделието.

За хиляди животновъдни стопанства европейските програми и проекти са химера, твърди председателят на Националната асоциация на овцевъдите Симеон Караколев. По думите му хиляди животновъдни стопанства нямат никакви инвестиции и никаква, дори елементарна, механизация.

Снимка: БТА

„Водим реална борба, защото на практика 80% от бюджета ще отиде за зърнопроизводство – докъде повече? Колко повече отиват в този сектор? Трябва да се каже – държавата подкрепя основно зърнопроизводството, всички овцевъди и животновъди, въобще плодове и зеленчуци да станат зърнопроизводители и да се знае – ще си внасяме месо, ще си внасяме плодове и зеленчуци, ще внасяме млечни продукти и ще гледаме само зърно“, коментира Симеон Караколев пред БНР.

Средства се дават за иновации, а много от животновъдните стопанства нямат дори доилна зала, доят на ръка, изтъкна Караколев. Ситуацията с достъпа на животновъдите до евросредства той определи като „животновъдите остават да лапат мухи“.

Търсени са били балансирани варианти за критериите по програмата, „за да има за всички“, но това не се е получило, обясни от своя страна председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „Не може зърнопроизводителите да са виновни за несгодите на всички други браншове“, изтъкна той.

Снимка: БГНЕС

В критериите, погледнати от наша страна, в голямата си част ние сме изключени. Така са заложени като параметри, не знам кой ще бъде оценен и ще спечели проект по тези критерии. Има неща безумно заложени“, заяви Костадинов в предаването „Преди всички“.

В предния програмен период от 600 подадени проекта 580 са на чувствителните сектори, уточни той.

За кого тогава са направени настоящите критерии?

„Сигурно обслужват някой. Щом няма да отидат при тях, щом няма да отидат и при нас, къде ще отидат? ще отидат в посока, където са насочени такива проекти. Положението е такова: разиграване на един сценарий на точките – какво искаш да вземеш и какви точки събираш. Защото не ги ли събереш, не можеш да участваш, не можеш да бъдеш класиран.“

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Радев

Иван Радев: Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те

Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те. Това заяви пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти. "До такава степен зависят от рекламата на хазарт, че много от тях се обявиха против ограничаването ѝ . В краткосрочен план ще има медии и спортни клубове, които ще страдат, но в дългосрочен -..

публикувано на 06.05.24 в 09:59

Надежда Цекулова: Държавата би могла да изгради детска болница, ако се намери политическа воля

Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания и остава впечатление, че е неспособна да гарантира, както е по Конституция, право на здравеопазване на хората. Това сподели в интервю пред БНР Надежда Цекулова, журналист и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в София.  "За..

публикувано на 06.05.24 в 09:57
Джон Суини

Джон Суини ще е първи министър на Шотландия

Фаворитът за лидер на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Джон Суини се очаква да наследи подалия оставка Хамза Юсаф без съпротива, след като единственият му потенциален съперник оттегли номинацията си в последния момент. В началото на неделния ден стана ясно, че ветеранът националист Греъм Маккормик, който открито..

публикувано на 06.05.24 в 09:01
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09