Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличили са се кражбите на книги от свободно достъпните шкафове във Велико Търново

Георги Радев
Снимка: Здравка Маслянкова

Патриотичната фондация „Генерал Протогеров” започна кампания под наслов „Да спасим книгите на Велико Търново”. В четири шкафа на възлови места в центъра на града преди година и половина фондацията постави шкафове, които периодично се зареждат с разнообразни заглавия, но се увеличиха и кражбите на книги, намирани са и издания при уличните търговци или в пунктовете за вторични суровини.

За да опазят книгите в шкафовете, от „Генерал Протогеров“ започнаха да маркират изданията с надписи на предната корица, че са за безплатно ползване и призовават гражданите също да оставят свои книги от домашните библиотеки за разменно четене. В условията на пандемия интересът на хората към книгите се увеличава, а нашата цел е да ги опазим и да дадем възможност на хората да четат безплатно, посочи Георги Радев от фондацията.

„Интерес има със сигурност, защото ние наблюдаваме шкафовете. Отделно има фирма, охранителна, която се грижи за тяхната цялост. Докато ги сложим книгите виждаме как хора идват, взимат, прочитат книгата, виждат дали им е интересна или си я взимат и заминават. Но в интерес на истината голяма част от тях вероятно намират друго приложение. Или някой си ги взима с цел някакъв бизнес, вандализъм не бих казал“.

Фондация „Генерал Протогеров“

Георги Радев призна, че имало вандалски прояви - няколко пъти са поправяни шкафовете, три или четири пъти са поправяни вратичките, които са били счупени:

"Това не ни спира, пак ще ги счупят, пак ще ги поправяме, защото смятаме, че тази инициатива е изключително полезна за обществото и за града ни като цяло".

Голяма част от книгите са от дарители, друга част са закупени със средства на фондацията.

"За съжаление сме намирали наши книги, както и граждани са ни пращали снимки, сигнали, че техни книги, които са оставяли в шкафовете, са намирани при уличните търговци. Затова започнахме да маркираме нашите книги, които оставяме в шкафовете с печат на фондацията и надпис безплатно на корицата, за да се знае, че тези книги никой няма право да придобива дивидент от тях".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Село Млечево

Предизвикателството "100 лицеви опори" е в помощ на децата от севлиевското село Млечево

Млад мъж, който прекарва летата със семейството си в севлиевското село Млечево, се е заел да превърне неуютна стая в местното кметство в малка зала за тренировки на децата по бойни спортове . Нужна е малка сума за оборудването и Християн и негови приятели се надяват да съберат, като привличат вниманието отправяйки предизвикателството..

публикувано на 11.08.24 в 19:32

Историята на чешмата с кристална вода край Доспат, дар за хората от рода на Красимир Рашилов

За да има вода, трябва да има гора, казва мъдро Красимир Рашилов - 86-годишен майстор-чешмар от Доспат.  По думите му, водите, които извират от Родопите, са кристални, а държавата е обърнала гръб на природата и водните богатства.  "Любител съм на природата, на водата, на гората и на всички останали природни забележителности. Затова хрумна ми..

публикувано на 07.08.24 в 20:26
Изпепелени домове във Виня дел Мар, Чили, 4 февруари 2024 г.

Как се бори с горските пожари Чили - страната, в която всички пожарникари са доброволци?

Чили е латиноамериканската страна с най-дългата територия в света - над 4600 км. Тази ивица осигурява изключително разнообразна екосистема от север на юг, като започва с най-сухата пустиня в света - Атакама, преминава през зона с гори, джунгли и езера и завършва със смятаната за най-чиста в света природна зона - Патагония,..

публикувано на 07.08.24 в 19:22
Поглед от италианското селище Кастелина Маритима към морето, което не се вижда от високата влажност.

Италия не помни толкова продължителни летни горещини

В Италия лятото е с продължителни горещини, придружени с висока влажност. Времето е тежко. Отразява се на хората, на селското стопанство и на природата. В 14 от общо 20 региона беше забранена поетапно от края на юни трудовата дейност на открито между 12 и 16 часа местно време. Наредбата е в сила до 31-и август. Хората не си спомнят морето и..

публикувано на 07.08.24 в 18:19
Владимир Николов

Изследването на мезозойската гръбначна фауна и динозаврите е прохождащо научно направление у нас

Поредната експедиция към Трън в търсене на следи от динозаври поема на път.  "Тръгваме обичайната група към Трън с ръководител доц. Латинка Христова от Националния природо-научен музей, с колеги от Геологическия институт на БАН и палеонтолози от СУ, тоест групата, която вече от 7 години работим в находището, разказа за "Хоризонт" палеонтологът..

публикувано на 07.08.24 в 12:25
Краеведът от село Звиница Мухарем Алиосман

Сбъдва ли се пророчество на три века България да се превърне в пустиня?

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи, където в последните години десетки села страдат от липса на питейна вода. За повече от 30 милиона..

публикувано на 07.08.24 в 10:38
Проф. Николай Ненов

Когато западните курортисти "насаждаха буржоазното влияние от капиталистическите страни"

Години наред България се опитва да направи от туризма индустрия по модела на Италия и Гърция. Успехите са съмнителни, но пък е важно да се отбележи, че е имало времена, в които чужденците не са били добре дошли в страната ни.  През август, когато слънцето е закачено за небето и няма мърдане, над цялата ни страна като че ли виси табела с..

публикувано на 06.08.24 в 16:02