Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличили са се кражбите на книги от свободно достъпните шкафове във Велико Търново

Георги Радев
Снимка: Здравка Маслянкова

Патриотичната фондация „Генерал Протогеров” започна кампания под наслов „Да спасим книгите на Велико Търново”. В четири шкафа на възлови места в центъра на града преди година и половина фондацията постави шкафове, които периодично се зареждат с разнообразни заглавия, но се увеличиха и кражбите на книги, намирани са и издания при уличните търговци или в пунктовете за вторични суровини.

За да опазят книгите в шкафовете, от „Генерал Протогеров“ започнаха да маркират изданията с надписи на предната корица, че са за безплатно ползване и призовават гражданите също да оставят свои книги от домашните библиотеки за разменно четене. В условията на пандемия интересът на хората към книгите се увеличава, а нашата цел е да ги опазим и да дадем възможност на хората да четат безплатно, посочи Георги Радев от фондацията.

„Интерес има със сигурност, защото ние наблюдаваме шкафовете. Отделно има фирма, охранителна, която се грижи за тяхната цялост. Докато ги сложим книгите виждаме как хора идват, взимат, прочитат книгата, виждат дали им е интересна или си я взимат и заминават. Но в интерес на истината голяма част от тях вероятно намират друго приложение. Или някой си ги взима с цел някакъв бизнес, вандализъм не бих казал“.

Фондация „Генерал Протогеров“

Георги Радев призна, че имало вандалски прояви - няколко пъти са поправяни шкафовете, три или четири пъти са поправяни вратичките, които са били счупени:

"Това не ни спира, пак ще ги счупят, пак ще ги поправяме, защото смятаме, че тази инициатива е изключително полезна за обществото и за града ни като цяло".

Голяма част от книгите са от дарители, друга част са закупени със средства на фондацията.

"За съжаление сме намирали наши книги, както и граждани са ни пращали снимки, сигнали, че техни книги, които са оставяли в шкафовете, са намирани при уличните търговци. Затова започнахме да маркираме нашите книги, които оставяме в шкафовете с печат на фондацията и надпис безплатно на корицата, за да се знае, че тези книги никой няма право да придобива дивидент от тях".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53