Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан де Керсмакер: Спирането на „АстраЗенека“ не е фатално за процеса на имунизиране

Утре ЕК ще представи проекта си за дигитален имунизационен паспорт

| обновено на 16.03.21 в 17:08
Стефан де Керсмакер
Снимка: Европейска комисия

Спирането на ваксинацията с „АстраЗенека“ в някои страни членки няма да се окаже фатално за процеса на имунизиране в Европейския съюз, нито за целите, които Комисията си е поставила“. Това каза в интервю за „Хоризонт“ говорителят на Еврокомисията Стефан де Керсмакер.

„Държа да подчертая, че когато сключвахме договори с тези, които разработваха ваксините, се старахме да изградим разнообразен портфейл и да инвестираме в повече ваксини. В момента в него има 6, или общо 2,6 млрд. дози. За нас това беше много важно, тъй като не бяхме сигурни, че фирмите ще могат да развият и да произведат ваксините. Мисля, че изборът на такъв разнообразен портфейл се оказа много важен и полезен. Сега наистина имаме проблеми с производството на „АстраЗенека“, но в нашия портфейл са предвидени ваксини от „Пфайзер/Бионтех“, „Модерна“, „Джонсън и Джонсън“ и може би към тях ще прибавим и „Кюрвак“, ако има положително становище на Европейската агенция по лекарствата“. 

Де Керсмакер подчерта, че Съюзът е трябвало да се изправи срещу сериозни предизвикателства, но това не пречи да се смята за реалистична целта за ваксиниране на 70% от възрастното население в ЕС до края на лятото. 

„Имаме достатъчно дози, страните членки също трябва да направят необходимото, за да ускорят ваксинацията... Винаги сме казвали, че това, което има значение, е да можем винаги да показваме на гражданите, че ваксините, в които сме инвестирали, са ефикасни и сигурни. Това е важно, за да избегнем евентуалните колебания за ваксиниране. Именно затова ваксините се следят от Европейската агенция по лекарствата. Те правят това изключително стриктно, в т.ч. и по отношение на действията им, които се видяха през последните дни. Те ще анализират данните на базата на научния подход и това ми изглежда важно, за да можем да убедим гражданите, че ако ваксината е сигурна и ефикасна, е важно имунизацията да продължи“. 

Говорителят на Еврокомисията е категоричен, че процедурата за разпределение на ваксините е много прозрачна

„Когато страните членки и Комисията искат да сключат договор с дадена лаборатория, именно държавите обсъждат въпроса с разпределението. Отправната точка е винаги процентното съотношение на населението - гледа се броя на хората в нея спрямо броя на гражданите в ЕС и така се взема решението за дозите, които да бъдат закупени. И тази отправна точка се базира на факта, че вирусът е навсякъде в Европа. Същевременно е възможно страните членки да искат повече или по-малко дози от дадена ваксина. Те носят отговорност за кампанията за ваксиниране, имат по-добро познание за нуждите, затова е възможно да се договорят помежду си за друго в рамките на разпределение на дозите. Това се прави между тях и в крайна сметка споразумението, сключено именно между тях, става част от договора с лабораторията и така тя знае колко дози трябва да бъдат доставени за дадена държава. И това се прави прозрачно между всички страни членки, които участват в тези дискусии.

Утре Европейската комисия ще представи проекта си за дигитален имунизационен паспорт, с който се очаква да бъдат свалени някои ограничения за гражданите, ваксинирани срещу Covid-19, каза още Де Керсмакер. 

Интервюто със Стефан де Керсмакер можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"АстраЗенека" отново защити безопасността на своята Covid ваксина

Компанията "АстраЗенека" обяви актуализирани данни, с което защити безопасността на своята ваксина срещу Covid-19. В съобщението се посочва, че в данните за над 17 милиона имунизирани с препарата в ЕС и Великобритания не е установен повишен риск от..

публикувано на 15.03.21 в 14:19

Блокирани са наличните в страната количества ваксина на „АстраЗенека“

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е разпоредил да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca ("АстраЗенека") . В съобщението на здравното министерство се посочва,..

обновено на 12.03.21 в 17:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев ще посети във Франция за откриването на Олимпийските игри

Държавният глава Румен Радев ще бъде на посещение във Франция по повод откриването на ХХХІII Летни олимпийски игри, които започват в Париж на 26 юли. Визитата е по покана на президента на Френската република Еманюел Макрон и на президента на..

публикувано на 25.07.24 в 10:34
Делян Пеевски

Пеевски внася в прокуратурата публична информация за корупция в ПП-ДБ

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви, че утре ще внесе в прокуратурата нова информация за корупционни практики в ПП-ДБ. "Защото се забравиха записите, които излязоха по медиите, за кешовете, законни, незаконни, обажданията на Кирил..

публикувано на 25.07.24 в 10:24

Пожарът на гръцка територия до българската граница вече не е активен

Днес в Гърция е намален рискът от пожари поради рязка промяна на времето. Няма активни огнища до границата с България. Продължават усилията за справяне с пожара на българо-гръцката граница Пожарът на гръцка територия в планината Славянка..

публикувано на 25.07.24 в 10:05

Без съгласие в НС по въпроса за депутатската ваканция

Сред парламентарните групи няма съгласие дали Народното събрание да работи през целия месец август или да излезе във ваканция. Това стана ясно след председателския съвет тази сутрин. Само "Има такъв народ" и "БСП за България" са настояли парламентът..

публикувано на 25.07.24 в 09:58

Отмениха изслушването на министър Калин Стоянов в НС

Депутатите отмениха изслушването на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов заради „негови неотложни ангажименти, свързани с усложнената обстановка по границата и опасността от навлизане на пожари от гръцка страна на българска територия“...

публикувано на 25.07.24 в 09:58
Емил Георгиев

Емил Георгиев: Обществена енергия за ВНС има. Проблемът е, че то може всичко

Ако се окаже, че единственият път за преодоляване на тежките проблеми, заложени в Конституцията в глава "Съдебна власт", минава през Велико народно събрание, това значи, че в някакъв момент ще се стигне до свикването му , защото има достатъчно..

публикувано на 25.07.24 в 09:22
Дидие Рейндерс

Еврокомисар Рейндерс: При случаи на цензура трябва да се заведе дело

Евродепутатът от групата "Европа на суверенните нации" Петър Волгин отправи питане към еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс във връзка с "много ужасни примери за цензура в Европа". Еврокомисар Рейндерс бе изслушан в комисията по граждански..

публикувано на 25.07.24 в 08:59