Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Плевен изграждат система за видеонаблюдение на 16 кръстовища

Изглед към центъра на град Плевен
Снимка: Община Плевен

В Плевен нова съвременна система за видеонаблюдение въвежда четири типа камери на 16 ключови кръстовища. Изграждането ѝ започна по европейски проект.

Започнаха последните дейности по големия транспортен проект. При откриването им Стефан Милев, заместник-кмет на Общината каза:

"Тук сме, за да дадем първа копка на проект, който се реализира в рамките на близо 2 години. на първият етап бяха закупени тролейбусен състав заедно с прилежащата техника. Върви успоредно изграждането на така наречената tickets система, която трябва да бъде внедрена в градския транспорт".

Ще бъдат направени 16 кръстовища да отговарят на всички европейски изисквания във връзка със сериозния проблем с трафика на хора и автомобили.

Целта е постигане на устойчив градски транспорт чрез намаляване на вредните емисии и на шума, подобряване качеството на транспорта чрез управление на трафика. Започна монтирането на четири типа видеокамери. Едните са за автоматично разпознаване на табели, които осигуряват разчитане на регистрационните номера на моторните превозни средства. Друг вид камери ще следят трафика на основните кръстовища. Ще работят и обзорни камери за контрол и на водачите, и на пешеходците:

"Общата стойност на проекта е около 2 милиона лева, които ще бъдат реализирана в рамките на тези 3 месеца, на тези 16 кръстовища да бъде изградено видеонаблюдение, което да може да помага на органите на КАТ при проследяване на номера, при събиране на много хора на едно място камерите също ще се позиционират, за да може да се следи какво се случва", допълни още Стефан Милев.

Всички видеоустройства ще бъдат свързани с централна система за автоматично управление и на светофарите. Тя ще осигурява т.нар. зелена вълна, ще има възможности за ръчна промяна на текущите сигнали на светофарните уредби за "отпушване" на движението и за организиране на "бързо трасе" при необходимост. Камери ще има на всички изходи и входове на града :

"Ще има изградени пунктове за наблюдение, които ще бъдат и в полицията, и на територията на вече изграден център за наблюдение по стар наш проект, който се намира в автогарата. Смятаме, че по този начин всички заинтересовани страни ще могат да знаят в реално време какво се случва в нашия град. 24 часа имаме поддръжка на това видеонаблюдение, от страна на полицията се надяваме те също да си осигурят такава поддръжка", подчерта Милев.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владислав Христов

Натрупването на многословия в литературата и в кулинарията води до блокиране на сетивата

"Храната е част от основните стимули за творчество и си мисля, че когато храната не се приема само като обект за наяждане тя влиза в сферата на изкуството ", каза за БНР Владислав Христов, той е журналист, поет и фотограф. Автор е на рубриката "Големите творци и храната" в списание "Бакхус". По думите му литературните спорове не трябва..

публикувано на 01.08.21 в 09:00
Барикада от контейнери за боклук по време на генерална стачка в Бейрут, Ливан, 17 юни 2021 г. Стачката беше организирана в знак на протест срещу политическата и икономическа криза в страната на фона на непрекъснатото спиране на тока, високите разходи за живот и ниската покупателна способност, както и неспособността на политическите лидери да сформират правителство.

ЕС готов да наложи санкции на управляващия елит в Ливан

Европейският съюз обяви готовност да наложи санкции на управляващия елит в Ливан във връзка с политическата криза, която е завладяла страната, предаде АФП. В Ливан няма действащо правителство още от експлозията на пристанището в Бейрут през август миналата година. Това доведе страната до най-тежката икономическа криза, описана от..

публикувано на 31.07.21 в 08:07

43-ма бъдещи военни пилоти получиха първо офицерско звание

В Плевен първо офицерско звание получиха 43-ма курсанти от випуск “Раковски“ на Висшето военно въздушно училище „Георги Бенковски“. За проблемите пред единственото висше училище за военни пилоти , възстановено преди година, разказа пред БНР началник бригаден генерал Юлиян Радойски: "През тези години не можаха да натрупат практически опит, но..

публикувано на 30.07.21 в 16:52
Стефан Караджа

„Караул на паметта“ пред паметника на Стефан Караджа в Добрич

„Караул на паметта“ организират учители и ученици от ЕГ „Гео Милев“ в Добрич. Инициативата е по повод 153-та годишнина от смъртта на Стефан Караджа. Младежите са подготвили интересни факти за живота на революционера, направили са и вестник, който е бил издаден през 1935 година със статии и стихове за Стефан Караджа. Това е шестият поред..

публикувано на 30.07.21 в 08:50
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: По време на пандемията медиите бяха рупор на властта

По време на пандемията медиите у нас не са застанали на критична дистанция, а са се превърнали в рупор на властта - това установява проучване на Българската общност за либерална демокрация (БОЛД), Българския хелзинкски комитет и Сдружение „Маргиналия“. По време на пандемията е констатиран  проправителствен уклон , „особено на..

публикувано на 30.07.21 в 07:58
Лияна Панделиева

Лияна Панделиева: Санторини е много популярно място за фотосесии за двойки

Журналистката Лияна Панделиева посети Санторини заедно с 5 нейни приятели: „За първи път на такова място аз отидох с дрон и всяко излитане с дрона е това великолепно откритие на свободата на птица и изведнъж това, което виждаш се оказва или още по-красиво или фасадата е онова, което скрива нещо, което не е предвидено всички очи да видят",..

публикувано на 29.07.21 в 22:30

Програма „Хоризонт“ на БНР и „Пътна полиция“ започват кампания за намаляване на катастрофите

Програма „Хоризонт“ на БНР и „Пътна полиция“ започват кампания за намаляване на нарушенията от страна на шофьорите и ограничаване на катастрофите. Кампанията се казва „Летните послания на „Хоризонт“ и Пътната полиция“. „Лятото е изключително приятно за всички, защото са във ваканция, започват отпуските и човек си почива. Много е..

публикувано на 28.07.21 в 17:04