Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои връчването на Малката Нобелова награда

Международен ден на детската книга

Тази година сред номинираните е българската писателка Юлия Спиридонова

| обновено на 02.04.21 в 14:33
Снимка: архив

Международният ден на детската книга отбелязваме на днешния втори април. Празникът се почита в цял свят повече от 50 години. 

Втори април е рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен и през 1967 година е обявен за Международен ден на детската книга. Оттогава е и традицията всяка година различна страна да е домакин на отбелязването на празника, като предлага и темата.

Тази година това са САЩ, а посланието е „Музиката на думите”.

Инициативата е на Международния съвет за детската книга - неправителствена организация със секции в 70 държави, създадена през 1953 година в Цюрих. Три години по-късно е учредено отличие на името на Андерсен, наричано „Малката Нобелова награда“.

Носители през годините са били Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари. Тази година сред номинираните е българската писателка Юлия Спиридонова.

Юлия Спиридонова-Юлка

Столична библиотека и театър „Възраждане“ ще отбележат днес заедно Деня на детската книга с постановката „Трите прасенца“, маратон на четенето и литературни викторини с награди. В празничната програма, която започва в 11 ще има срещи с детски писатели, а шведското посолство ще подари на децата новото издание на “Пипи Дългото чорапче“.

„Косе Босе“ от Ран Босилек, „Майчина сълза“ на Ангел Каралийчев, „Врана и Лисица“ от Елин Пелин са едни от любимите детски книжки.

Теа обича мама да й чете преди да заспи и е научила приказката за „Косе Босе“ наизуст.

Никол вече чете сама. Тя е в първи клас и любимата й книжка е „Маша и Мечока“.

Виктор обича сам да си чете книжките:

„По-добре аз да си чета, защото си го представям. Нищо, че има илюстрации, просто си представям частите, в които няма илюстрации и предпочитам аз да си чета.“

Сияна харесва „Малкият Никола пътува“:

„Защото е много интересна и е за дете, което много добре се справя с живота. Понякога е по-яко и ти да си четеш“.



Вая е на 4-тири и още не може да чете, затова кара по-големите да й четат приказки. Хриси рисува и пее хубаво, но пише и приказки:

„Книга човек е хубаво да чете, защото така и си почиваш и се забавляваш, можеш да се пренесеш в съвсем различен свят.“

Малкият Стефан харесва зайчето Феликс, което пътува с летящ куфар и праща писма на Софи:

„Сега баба искам да ми прочете „Жар птица“.

Още приказни герои можете да намерите в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борислава Борисова

Борислава Борисова: Детската книга е изкуство

Книгата може да бъде  полезен спътник в живота на всеки родител и всяко дете. В това е убедена издателката на детски книги Борислава Борисова от  издателство „Таймлайнс“ . „И нвестираното“ време с децата и книгиге се отблагодарява в бъдеще,..

публикувано на 02.04.21 в 13:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци,..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11..

публикувано на 29.07.24 в 19:31