Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вотът в страната

| обновено на 04.04.21 в 13:28
Снимка: БГНЕС

Навреме, спокойно и без нарушения е започнал изборният ден в 286-те избирателни секции в 9-те общини в Кюстендилска област, каза по обед председателят на РИК Венцеслав Механджийски. До 12 ч. бяха постъпили 2 жалби, проверката не установила сериозни нарушения. Неофициално избирателната активност до обяд е около 10%, а избирателите по списък са около 131 000. Само една е подвижната избирателна секция, която ще мине на 28 адреса след подадени 44 заявления за карантинирани лица в областния град и друга подвижна – за 28 избиратели хора с трайни увреждания. В районната болница има открита избирателна секция. Заявилите желание да гласуват пациенти от всички отделения, без Covid-секцята, са 30. На отделни места в община Невестино през цялата нощ и сутринта нямаше ток, но това не попречи на нормалното протичане на избора. Само в две секции може да се гласува машинно, отбеляза зам-кметът Йордан Глогов. И сънародниците ни в Босилеград и общината в Сърбия могат да упражнят вота си. Гласуването и секцията са в културноинформационния център там. 

204 495 са хората с право на гласуване в Русенска област. Те са разпределени в 348 секции, като 6 от тях са в Covid отделенията на болницитеИзборният ден започна нормално. Няма сигнали за нарушения. 

8.02 процента избирателна активност е отчетена в област Перник към 10 часа, съобщи председателят на РИК Надя Боянова. Изборният ден протича нормално. Няма сигнали за нарушения. 109 002 са избирателите в региона - с около 6 000 по- малко в сравнение с изборите през 2017 година.

6.5 процента е избирателната активност в Благоевградска област към 10 часа. Най-висока е тя в Банско-14.6%, а най- малко са гласувалите в общините Благоевград – 3.7% и Петрич – 4.6%  от имащите право на глас. 23-ма членове на СИК не са се явили  в секциите при отварянето им. Тече процес на замяна от страна на политическите партии, обявиха от Районната избирателна комисия. Сигнали за  проблем с машините за гласуване. Не са регистрирани и сигнали за нарушения на изборния процес. От щаба на  една от партиите, участващи в изборите, съобщиха, че в Сандански е разбит партийният офис. Полицията работи по случая. 

8,9% са гласувалите в Силистренска област към 10ч., съобщават от РИК. Това са 10 339 души от включените в избирателните списъци 117 109. В Силистренско гласуват в 236 секции, като подвижните за хора с увреждания са 6, а за карантинирани или поставени под изолация заради коронавируса – 9.

В първите минути на изборния в две секции в Смолян е прекъснало електричеството. Без ток за около 5 минути са били 22-а и 23-а секция в квартал Райково в областния град, но това не е попречило за откриване на изборния ден. Нормалното електрозахранване е възстановено. Начало на изборния ден в област Смолян е обявено във всичките 286 секции, съобщиха от Районната избирателна комисия. Според предварителните избирателни списъци, гласоподавателите в областта са 100 057, като електоратът в областта е намалял с над 6000 души спрямо предишните парламентарни избори през 2017 година. Общо 7 са секциите в болници в областта, включително и в отделенията за пациенти с коронавирус. Формирани са 9 подвижни секции за хора с увреждания и 7 за карантинирани. 16 секции са достъпни за избиратели със затруднения в придвижването и за хора със зрителни увреждания. Машинен вот е осигурен в 138 секции 

Коалиция сигнализира, че нейната листа в машините за гласуване в различни секции в област Велико Търново е разбъркана и при натискане на бутоните за преференции излизат имена, които са различни от подредбата.

Всички 506 секции в Стара Загора отвориха в 07.00 часа. Избирателите в областта са 289 232. Право на глас имат 144 167 души. Секционните комисии в Общината са 213, след като от РИК-Стара Загора са заличили една от предварително обявените. Най-възрастният избирател е дама на достолепните 105 години, която ще има право да упражни правото си на глас в секция № 71. Най-възрастният господин е 103-годишен старозагорец, който е включен в избирателните списъци на 74-та Секционна избирателна комисия. 

Над 157 000 души са гласоподавателите в област Враца. От Районната избирателна комисия съобщиха, че е създадена организация за нормално протичане на изборите в условията на епидемична обстановка. Разкрити са 300 стационарни и 23 подвижни секции за хора с увреждания и още 7 подвижни секции - за поставени под карантина. Ще може да се гласува в 12 секции в здравни и социални заведения. От тях 5 са в Covid отделения и една във Врачанския затвор. В секционните комисии са ангажирани над 2500 души, каза Боряна Стаменова - председател на РИК-  Враца.

Няма засилен трафик от Турция до Кърджали по редовните автобусни линии. Причината са наложените ограничения заради Covid-19, които в Турция се изразяват в пълен локдаун през почивните дни. Според местни жители това означава, че едва ли ще има масов поток от изселници. Причина за това са и скъпите PCR тестове и евтината турска лира. За изборите днес  няма принцип на уседналост, за разлика от евровота. Избирателите по списък в Кърджали са близо 270 000, но реално се очаква да гласуват 3 пъти по-малко.

В село Габрово, община Черноочене е отчетена най-високата избирателна активност за област Кърджали. Близо 18 на сто са гласувалите в селото, където има една избирателна секция, а с право на глас са 815 души. Не се наблюдава движение на много автобуси от Турция към областта.
Пред големите избирателни секции м Габрово се образуваха опашки от чакащи да гласуват. Заради осигуряването на дистанция и поетапното пропускане в помещенията, хората се трупата навън. Станислав Гоцев - член на една от изборните секции в националната априловска гимназия заяви:
"30 секция, 480 човека, натрупване стана, защото има големи секции, пък и  реда тука за влизане, мисля, че по двама пускат".
В област Силистра ще се гласува в 221 секции, подвижните – за хора с увреждания са 6, за карантинирани или поставени под изолация, заради коронавируса също са образувани 9 мобилни секции. Според избирателните малко над 117 000 души имат право на глас в региона. Пряк ангажимент в охраната ще имат 230 служители на МВР. С цел спазване на противоепидемичните мерки в изборната нощ протоколите ще се предават в спортния салон на Средно училище „Никола Й. Вапцаров“ в Силистра. За 4 места в парламента се борят 130 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции и от инициативни комитети.

В Бургас гласоподавателите са 361 137. Разкритите секции са 738, като само 131 от тях са без машини за гласуване222 души са под карантина и ще гласуват в 8 подвижни секции. 230 души в болниците също ще гласуват.

Избирателите във Варна са 406 000. 432 са кандидатите за 15 мандата от 3 многомандатен избирателен район. Пълният списък може да видите тук. 30 са партиите и коалициите, които участват в изборите днес.  Всички 670 СИК са започнали работа нормално. В 543 може да се гласува с машина. 9 са мобилните комисии за избиратели под карантина,12 - за хора с увреждания. Шест са комисиите в Covid отделения на здравните заведения. Стана ясно, че един от кандидатите се е явил пред секционна комисия в квартал "Виница" с готови напечатани жалби преди началото на изборния ден и е казал, че ще пусне жалбите до всички инстанции. Не е ясно какви са проблемите в тях.

6,5% е избирателната активност към 10,30 часа в област Сливен, съобщават от Областна администрация. Правото си на глас са упражнили 11 167 гласоподаватели от общо 172 169. Най-висока избирателна активност към момента е отчетена в община Твърдица - 7,8 процента при гласували 898 избиратели. В община Нова Загора – 7,4 процента при гласували 2 395 души. В община Котел гласувалите 1 293 души формират активност от 6,8 процента. В община Сливен бе отчетена активност от 6,04 процента при гласували 6 581 избиратели. Право да гласуват имат 172 169 избиратели. Избирателни секции има в домовете за стари хора в затвора, за лежащо болни във Военната болница, в Covid-отделенията и трите големи болници в града. В 248 от 304 секции се гласува и машинно. 

Спокойно протича изборният ден в Ямболска област. Всички 244 секции са отворили навреме в 159 от тях ще може да се гласува и машинно. За четирите мандата на района се конкурират 133 кандидати. Избирателите, в сравнение с предишните парламентарни избори, са намалели с близо 6700. "Имаме направени 6 смени в СИК по отношение на членове, които не могат да се явят. В 7 СИК има все още неявили се членове", поясни председателят на РИК- Ямбол Екатерина Янева.  В две лечебни заведения са открити секции за Covid-пациенти. Образувана е и една подвижна секция за поставени под карантина. Заявка за нея са подали 17 избиратели. Справките на РЗИ от последните дни показват, че на домашно лечение и под карантина като контактни са над 2000 души и те няма да гласуват. Общият брой на избирателите в областта е 108 882. 

В Плевенска област изборният започна навреме. 11 общини избират 9 народни представители от 263 кандидати в листите на партии и коалиции. Три са подвижните секции за хора под карантина. 54 са пожелали да гласуват от над 1000 под карантина. Това ще са първите избори за 1718 момичета и момчета, навършили 18 години. Най-възрастният избирател е мъж на 104 години. Двама са международните наблюдатели на изборите в Плевен. Извършени са около 20 смени в комисии, но те не са повече от друг път, съобщи Ярослав Димитров, председател на РИК. Той уточни, че има технически лица, ако се наложи, за машините за гласуване. До момента няма сигнали за нередности.

Малко над 313 000 са гласоподавателите в Благоевградска област. Изборният ден започна нормално. Разкритите секции - 577.  В 440 СИК ще се гласува и машинно. 10 са подвижните секции за хора с увреждания. 8 екипа ще осигурят вота на избирателите под карантина. Във всички болници от областта също са разкрити секции.

6 535 са избирателите в благоевградското село Бело поле,  като местните жители с право на глас  са малко над 200. Останалите са граждани на Северна Македония с български произход, които имат адресна регистрация в селото, но не идват да гласуват. В село Бело поле избирателната активност не надхвърля 3 процента, а сега се очаква още по-слаба активност. Кметът Иван Стойчев алармира в "Хоризонт", че българите в Северна Македония са подложени на "небивал натиск" като им се отнемат българските лични карти и шофьорски книжки. Това, според него, е причината да не гласуват в секциите, разкрити в Македония. 

Изборният ден в област Добрич започна нормално. Има секции, в които членове не са се явили, но навсякъде е осигурен необходимият кворум. Общият брой на СИК е 384, от тях в 247 може да се гласува и машинно. Избирателите с право на глас са 176 273-ма, с около 8 000 по-малко в сравнение с изборите през 2017 година. В осми МИР Добрич за едно депутатско място се състезават 34 кандидати. Един сигнал е бил подаден до този момент за ненавременно започнала работа на машината, заяви председателят на РИК Цонка Велкова. В две от спортните зали на комплекс „Добротица“ ще се приемат протоколите от СИК. Само в 3 от осемте общини в област Добрич са сформирани подвижни секции за гласуване за хора под карантина – Добрич, Балчик и Тервел. По данни на РЗИ-Добрич общо 2066 жители на област Добрич над 18-годишна възраст са установени като положителни или контактни на заболели от Covid-19. 

В област Ловеч изборният ден започна нормално. Разкрити са 7 секции в Covid–отделенията на болниците и 4 подвижни за хора под карантина. 119 149 жители на областта избират петима народни представители. В 176 избирателни секции от общо 275 се гласува и машинно. В първите часове на изборния ден няма струпване на хора пред секциите. Няма и сигнали за нарушения в изборния ден.

Във всички секции в Пазарджишка област изборите започнаха навреме, въпреки че във 20 от тях част от членовете на комисията не се явиха. Липсата им не се е отразила на необходимия кворум, за да стартира изборният процес, обявиха от РИК. Тази сутрин единствената машина във село Ветрен дол бе иззета заради технически проблем. Гласуването в селото ще се извършва само със хартиени бюлетини.
Пет са сигналите за незаконна агитация в РИК- Пазарджик, 9 сигнала са проверени от прокуратурата за купуване на гласове, малко по- висока е избирателната активонст, за разлика от предишните години:
В област Видин изборният ден е открит във всички 253 избирателни секции. 86 726 души са гласоподавателите в региона. Разкрити са 253 избирателни секции за гласуване. 12 от тях са подвижни.

Изборите във Врачанско започнаха в 7 часа. Навсякъде в областта са били отворени секционните избирателни комисии. На няколко места членове на СИК-ове не са отишли на работа.

Всички 301 секционни избирателни комисии са отворени в област Монтана. 122 987 са гласоподавателите в област Монтана. През седмицата пристигнаха 123 000 бюлетини. Желаещите  могат да гласуват и електронно.
В Раковски  където е най-голямата католическа общност у нас – днес стотици вярващи се поздравяват с Христовото Възкресение, а много от тях заявят и че ще гласуват.
Празнични литургии бяха отслужени във всички храмове. Стотици изпълниха най-голямата църква в града Пресвето сърце Исусово.
Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-високи добиви на зърно в Ямболско

Значително по-високи добиви, отчитат зърнопроизводителите в Ямболска област, в сравнение с миналата година. Въпреки засушаването, развитието и на пролетните култури, засега е добро. С над 200 кг са по-високи средните добиви при пшеницата и ечемика, в сравнение с предходната година, уточни директорът на Областната служба  „Земеделие“ Младенка..

публикувано на 03.08.21 в 10:27
Президентите на България и на Северна Македония Румен Радев и Стево Пендаровски на летището в Скопие - 26 май 2021

България в готовност да съдейства за потушаване на пожар в РСМ

Държавният глава Румен Радев и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски са обсъдили в телефонен разговор възможността България да окаже помощ при гасенето на пожара край в труднодостъпната планинска местност на град Кочани в източната част на югозападната ни съседка. Обсъдено е било правителствата на двете държави да договорят..

обновено на 03.08.21 в 10:07

Продължава гасенето на пожара край Перник

До края на деня се очаква да бъде изцяло изгасен пожарът край Перник . Той пламна вчера в ранните следобедни часове, като огънят обхвана и гориста местност между пернишките квартали „Тева” и „Мошино” и селата Големо Бучино и Люлин. Пожарът е почти изгасен, има отделни локални огнища, където работата продължава, каза директорът на регионалната..

публикувано на 03.08.21 в 10:05
Опашка в супермаркет в Ухан, 2 август 2021 г.

Ухан ще тества 12-те си милиона жители за Covid-19

Китайският град Ухан ще тества всичките си 12 млн. жителите за Covid-19, съобщиха днес местните власти, след като бяха потвърдени първите случаи на по-заразния Делта вариант, предаде Ройтерс. Именно от Ухан се появи първата информация за „мистериозна пневмония“ в края на 2019 г. , след което коронавирусната инфекция започна разпространението..

публикувано на 03.08.21 в 09:44

Мадрид и Барселона искат намаляване на институционалния конфликт

Двустранна комисия с представителите на централното правителство на Испания и регионалното на Каталуния заседава за първи път от 2018 година насам. Причината за 3-годишното прекъсване бяха обтегнатите отношения между двете правителства заради проведения незаконен референдум за независимост на Каталуния. На първата си среща хората на Педро..

публикувано на 03.08.21 в 09:05

В Русе започват тържествата за 142-годишнината от създаването на Военноморския флот

Тържествата по повод 142-рата годишнина от създаването на Военноморския флот ще започнат днес от Русе. По традиция тържествата по повод създаването на военноморските ни сили започват от Русе, където на 12 август 1879 г. е създадена Дунавската флотилия, а по-късно и училището, предшественик на днешното Военноморско училище. Пак в Русе се..

публикувано на 03.08.21 в 08:55
Георги Кадиев

Георги Кадиев: Плаващите мнозинства са рецепта за търговия

„За мен е лош вариант правителството да мине само и единствено заради излизането на някоя партия от залата“, каза пред БНР Георги Кадиев, лидер на партия „Нормална държава“ и депутат от БСП. Според него трябва да има многостранно споразумение между партиите, подкрепящи правителството , с определен времеви хоризонт и ясна програма. „Това не е..

публикувано на 03.08.21 в 08:47