Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изборният ден във Видинско

Снимка: Радио Видин

Започна изборният ден във Видинска област, съобщиха от Районната избирателна комисия. 86 726 души са имащите право на глас днес в региона. Разкрити са 253 избирателни секции за гласуване. 12 от тях са подвижни, включително в Дома за възрастни хора в  Гара Орешец и Центъра за настаняване от семеен тип за лица с физически увреждания в село Извор, община Димово. Две подвижни секции ще има и в болницата във Видин. Едната ще е в COVID отделението, каза председателят на Районната избирателна комисия Даниел Боянов:
"Там, за съжаление, към вчерашна дата бяха 41 човека на лечение и съгласно изискванията на изборното законодателство трябваше да се открие избирателна секция. За нито една община от област Видин не беше събран изискуемият минимум от 10 заявления за гласуване от лица под карантина до края на срока, който беше определен за това от Централната избирателна комисия, а именно 17:30 на 31 март, така че лицата, поставени под карантина няма да могат да гласуват на тези избори, с изключение на хората, които са в отделението в болницата."
129 са машините, с които ще може да се гласува на изборите във Видин. В две от общините- Чупрене и Бойница няма да има машинен вот, тъй като там секциите  са с по-малко от 300 избиратели. 
За да се спазят изискванията на здравното министерство и необходимостта от отстояние, предаването на протоколите след изборите  ще е в спортната зала във Видин, а не в областната администрация, както до сега. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45

Безплатна минерална вода раздават във Видин заради жегите

Заради очакваните високи температури днес и в следващите дни от 11:30 до 14:00 часа , пред сградата на Общинска администрация на пл. "Бдинци" ще бъде обособен пункт, от който преминаващите граждани ще могат да получат безплатна бутилка минерална вода .  Община Видин провежда всяко лято акции за раздаване на минерална вода, когато от..

публикувано на 10.07.24 в 07:38

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19