Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участието на жените в политиката и в бизнеса

Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВИДИН

Различни са дискурсите, с които поглеждаме към политиката изобщо. Образът на жената – образ, който винаги се свързва с този на живота, защото именно тя е тази, която дава началото на нов живот. Затова и жените дават по-различна перспектива, когато погледнат към приетите за мъжки занимания.

Дискусиите "за" и "против" жените в бизнеса и политиката вървят с особена сила в съвременното общество. Вниманието на неправителствените организации към темата за равенството между половете се е превърнало в основна стратегия на тяхното функциониране.

Говоренето за ролята на жената в обществото, бизнеса и политиката се чува с пропагандна сила в последно време – било "анти" или "про". Всички мислят за жените, а техните борби не са спирали и винаги са за права.

"За да има жени лидери в политиката и в бизнеса, е имало едни други жени, които са се преборили да могат да се образоват, да могат да учат в университети и да имат право на глас", каза в предаването "Рано в неделя" Светла Енчева, социолог и журналист на свободна практика, създател на сайта https://gender.land/gender/.

Жените в Швейцария получават право да гласуват през 70 години на XX век, допълни Енчева:

"Това, което ние в България сме свикнали да смятаме за даденост, е в резултат на борби, които са продължавали дълги десетилетия, за да могат да получат добро образование и за да могат жените да участват в политиката, те трябва да имат избирателно право, а също така да могат да бъдат избирани“.

България също има своя женски пример.

"Екатерина Каравелова, която е родена 1860 година, учредителка на Българския женски съюз, е била много изразена феминистка за времето си. По времето на Екатерина Каравелова жените нямат право на глас, придобиват такова 2-3 години преди смъртта ѝ". 

Подобен на турския пример е и този в Пакистан в края на 80-те години на XX век – ислямска държава и жена премиер – Беназир Бхуто, с изразени демократични ценности. При нея обаче е факт и политическата традиция, тъй като баща ѝ е бил също министър-председател и президент.

Жена следва родовата политическа традиция и Индия, тъй като през 60-те години на 20-и век Индира Ганди е избрана за премиер след смъртта на своя баща. Изключително социална в своите решения. 

В класацията на Британика за 100 влиятелни жени в света няма как да пропуснем желязната лейди Маргарет Тачър – първата жена премиер в Европа, начело на кабинета от края на седемдесетте в продължение на над 10 години, тя е била във вечна борба с профсъюзите.

Сиримаво Бандаранайке пък е първата жена премиер в света изобщо. Също твърда в радикалните си решения.

Тези примери, макар и назад в историята, потвърждават една нова тенденция за жените политици, че те не са нежни остриета:

"Аз не бих асоциирала жените точно с нежни в области като политика и бизнес, където нежността не е водещото качество", коментира Светла Енчева.

Днес много анализи посочват като силен държавник канцлерът Ангела Меркел, която 10 поредни години води класацията на "Форбс".

"Това, че една жена може да бъде силен, добър политик и то в продължение на дълго време, да поема отговорност, както беше за Великденския локдаун в Германия. Преди няколко години Ангела Меркел се изправи, когато в Европа пристигаха бежанци. Тя каза – това е наш исторически дълг след Втората световна война да покажем отвореност и приемане към другите. В случая говорим за политик, който не се притеснява да взема непопулярни решения, да просвещава, да разяснява, да убеждава".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15