Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност“ от Г-н Балев: На кого плащаме диш-хакъ?

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Изкарахме ги тия избори, форсирахме ги по света и у нас, избрахме си легитимно народно представителство. Не за да се хваля, а като исторически факт ще изтъкна, че някои мои приятелки манекенки участваха в тези избори и си прескочиха изборната бариера като млади кобилки, тръгнали на приключение. Но не всички имаха толкова добра засилка. Цветан Цветанов и Жени Калканджиева имат страхотно телосложение като на атлетични гръцки богове, но не успяха да прецапат 4-процентовия Рубикон. За съжаление. 

От друга страна, не се знае кой повече трябва да съжалява - тези, които влязоха, или тези, които не влязоха в новото Народно събрание. От гледна точка такава: това уважаемо политическо представителство, което спечели народното доверие, бая зор ще види в опита да създаде стабилно правителство, което да ни управлява съдбините. Народната воля и политическата инициатива в крайна сметка родиха толкова шарен и разнопосочен парламент, че трудно можем да си представим как тази институция ще предлага компактни и работещи политически решения. То шарена черга - ГЕРБ с най-много депутати, ама никой не иска сътрудничество с тях, макар че Борисов си раздава хората като впрегатни коне. 

Аз, вика, ще дам 10-20 депутата, на когото му трябват, само и само да има стабилност! Туй то. На харизан кон зъбите не се гледали, вземай, не придиряй!

Малко е странно така да се прехвърлят живи хора - ама пък самите хора, предназначени за тая работа, ни най-малко не се смутиха, не изразиха неудоволствие. Воистина християнско смирение! Началникът казва - тебе и още няколко кранти ви давам на Слави Трифонов да му закръглите аритметиката, че е новобранец в политиката, още не ги чува петлите. А впрегатният кон кима и в големите му очи се отразяват някаква дълбока човечност и дълбока тъга, както в разказите на Йордан Йовков - “Ако можеха да говорят”. Там има едно такова изречение: “Ако добитъците знаяха да говорят, те щяха да бъдат като нас. И по-добри дори”. И то си е вярно. 

Аз например не мога така. Опитвам се, но не мога. Една манекенка наскоро ми каза така: имам, вика, една приятелка, която се нуждае от напътствие, има нужда от душеспасителни беседи и гимнастика за душата. Тя, вика, е овладяла до съвършенство телесната поезия, сега иска да се усъвършенства и душевно посредством твоите напътствия. В тоя миг почувствах, че искат да ме употребят. Осъзнах, че вероломни хора арогантно са обсъждали качествата и душата ми, и са склонни да си ме прехвърлят като някакъв безстопанствен Пегас. Като някакъв гербав депутат ме размятат насам-натам. Като някакъв инструмент за безтелесни удоволствия или масажор с вибрации за душата! Гневът ме заслепи. Нападна ме цяло пълчище бесове, каквито и Фьодор Достоевски не е виждал. С една дума - побеснях! Викам на манекенката:

Чшш, ей, алоу, аз да не съм ви някакъв предмет за внезапен катарзис и душевен екстаз! Как така си ме прехвърляте една на друга, вие за какъв ме вземате!

И се обидих, обърнах гръб и не свърших никаква духовна работа на манекенките. От горделивост, не от друго. Ако беше някой писател от ГЕРБ, охооо, щеше да оправи душата на манекенката минимум 7 пъти, без да се оплаква, без да се възгордява. Грешен и горделив човек съм, за което ще си бера ядовете един ден, който се нарича Ден на гнева. Ама дотогава има време, дано пусна някакви връзки в Прокуратурата на Страшния съд! 

Примерно и Бойко Борисов понякога проявява известна горделивост, но почти никога - интелектуално високомерие. Даже твърде често се преструва на по-малко умен, отколкото е всъщност. И даже в някои записи сме го чували да се хвали как обича да се прави на луд и глупав, за да изработи изгодна позиция за България с 200 км/ч. И това е белег за силно християнско смирение, макар че като цяло Борисов не е много силен в тая наука и доста бърка народни поверия и езически ритуали с християнската религия. Така смирено са се престрували на луди и прости една особена категория християнски светии - така наречените юродиви. Това не са неразумните юроди на Паисий, а божи хора, които са приемали доброволна лудост и привидна простотия, за да крият светостта си и да се трудят за Господа тайно, понасяйки от околните хули, насмешки, издевателства. 

Така и Бойко Борисов - когато няма полезен разумен ход, той се прави на неразумен, оглежда се, ослушва се и съобразява как да извлече от ситуацията най-голяма политическа полза. Отстрани може да изглежда, че това е негова лична изгода, но в действителност той го прави за България. Защото цял се е посветил на обществото до такава степен, че не прави разлика между лична и обществена полза, между лични и обществени средства и така нататък. 

Неслучайно ви говоря толкова много за християнско смирение - днес е четвъртата неделя на Великия пост и същевременно Ден на зъболекаря. В наши дни зъболекарите са тези, на които плащаме диш-хакъ, тоест зъбен данък. По-рано такива неща са ставали в годините на Османската данъчна политика. Не че е имало официален зъбен данък, но това по него време било обичайна форма за издевателство над немюсюлманското население. Като дойде агата у вас, трябва да го нахраниш и напоиш, а накрая му плащаш и диш-хакъ, затова че си е изтъркал зъбите с твоята храна. Такива работи в наши дни може да направи само някоя мутра, а те мутри в пълния смисъл на думата почти не останаха. Главното е, че зъбен данък вече се плаща, на когото трябва - през здравната каса или на ръка, който както може, плащаме диш-хакъ на нашите човеколюбиви зъболекари, а не на случайно връхлетяла в дома или офиса ни мутра.

Обаче тия дни имах спор на тая тема с една манекенка от приятелско посолство на име Херо Мустафа Карадайъ. И тая жена - голяма хубавица впрочем - тая сутрин ме викна в посолството за душеспасителна беседа. И ми каза така: 

Г-н Балев, не сте прав за диш-хакъ. Аз, вика, разбирам нещичко от тая работа и ще ви кажа, че вие и в момента плащате диш-хакъ на мутрите, които въртят корупцията във вашата държава. Корупцията е вашият най-голям враг и неканен гостенин, който си изтърква зъбите за ваша сметка. Трябва да покажете мерки със зъби!

Мерки срещу корупцията, демек. И тя ми се усмихна с всичкото зъбно очарование на света. Викам: Херо, бърните ти са по-красиви от на Бърни Сандърс! 

И настръхнах с магнитуд 7 по Рихтер, и се замислих с тревога: ако наистина изгоним мутрите от властта, те пък тогава да не тръгнат по къщите на хората да събират натурално диш-хакъ! Ситуацията се заплита все повече и повече, драги съучастници.

Тук спираме да дръндорим, за да не си изтъркаме езика и зъбите, че после от вас ще си търсим съответния данък!

Аз съм Г-н Балев от вестник СЕГА, медията на свободните хора.

Аз виждам твойте зъби, манекенко,

защото ми се смееш от сърце. Ти май си чела снощи Макаренко -

ела да тропнем с теб едно хорце! 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в политиката

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира пред журналисти как изглежда отвън политическата ситуация в България и как това ще се отрази на..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00