Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анна Грозданова за ползите от метода на Вим Хоф

Методът има много ползи за психическото, физическото и емоционалното здраве

Потапяне в ледените води под ръководството на Анна Грозданова
Снимка: Личен архив

Анна Грозданова живее в Бали и се занимава с метода на Вим Хоф, свързан със специални упражнения за дишане и потапяне в ледени води.

През 2011 г. Грозданова видяла в YouTube видеозаписи на Вим Хоф, на които той показва как стои в лед и температурата на тялото му не пада.

„Той е една доста интересна и колоритна личност започва от доста ранна възраст да се занимава с йога, да търси различни , да чете духовна литература, да се интересува от езотерика. На 17 годишна възраст, разхождайки се зимата в парка бива привлечен от леда и решава да експериментира и да види какво ще се случи, ако влезе в него и установява, че това му носи изключителен покой на ума, което е нещо много важно в днешно време да развиваме като качество и умение“, каза за БНР Анна Грозданова.

Снимка: личен архив

Вим Хоф е поставил 26 рекорда, повечето от тях са свързани с това да издържа в лед, но виси час и половина между два балона на един пръст.

Изкачил е Еверест по къси панталони. Около два часа прекарва в аквариум, който е пълен с лед. Неговата цел е чрез поставянето на рекордите да привлече вниманието на медиите към себе си, да покаже, че хората са способни на много повече, отколкото самите ние предполагаме“.

Има ли връзка между йогата и метода на Вим Хоф?

„Те са доста различни. При йогата дишането е доста плавно, бавно и практикувайки йога дъха е нещо, което ни води и след това започваме изпълнението на асаните. Практикувайки метода на Вим Хоф дишането е доста по-интензивно, отколкото при йогата. Едно от нещата, които ги свързва е, че чрез дъха и в йогата, и в метода на Вим Хоф, това  е инструмента, който използваме да се свързваме чрез тялото си и да преодоляваме стреса“, допълни в предаването „Нощен хоризонт“Анна Грозданова.

Според нея при потапянето в ледените води и специалните упражнения на дишане се укрепва имунната система.

Увеличава се броя на белите кръвни телца, намаляват се възпалителните процеси, хормони, които се отделят, които ни помагат да се справим с болката в студа, когато влезем в ледената вода“.

Грозданова организира от две години семинари и курсове в България за прилагането на метода на Вим Хоф.

Вече има хора, които идват за 3-ти и за 4-ти път и карат семинара отново и отново, защото им харесва преживяването. Масово, това което споделят е, че се чувстват изключително добре, когато практикуват метода, спират да боледуват, имат енергия, емоционално се чувстват заредени и добре. Помага им да се справят със среса. Методът има много ползи за психическото, физическото и емоционалното здраве“.

По думите на Грозданова „при практикуването на метода се отделят хормони на щастието“.

При сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, епилепсия и бременни жени не е препоръчително да се прилага метода на Вим Хоф.Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фондация „Тук-там“ отпуска стипнедии за обучение на българи в чужбина

За шеста поредна година Фондация "Тук-там" ще отпусне стипендии за българи, които учат в чужбина от своя фонд "Иди, учи и се върни". Одобрените кандидати ще получат 10 хиляди лева. Средствата за стипендиите се събират от дарители. " Тази година наградния фонд е в размер на 45 хиляди лева, с което за тези последни 6 издания общата сума,..

публикувано на 12.05.21 в 19:32

Социалната чайна във Варна - отворена врата към израстването на младежи

В сърцето на старата част на Варна е разположен един специален дом - това е Социалната чайна, която се радва на голяма популярност. Нарича се чайна, защото чаят е търпение, разнообразие, спокойствие, удоволствие и ако обърнем тези думи като прилагателни, те важат и за младежката работа, споделя Мирослава Милева , ръководител на менторската програма в..

публикувано на 12.05.21 в 17:04

Колите на Google отново в България

Колите на Google отново са в България. От март те актуализират картите си , което не е правено от 2012-та. На глобално ниво Google Maps и Street View планират да показват в бъдеще освен най-бързия, но и най-природосъобразния маршрут. Така чрез софтуер се очаква да бъде намалено замърсяването. За т.нар. "еко маршрути ", Google Maps ще разчита..

публикувано на 12.05.21 в 12:50
Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Трябва да се намери прокурор, който да каже, че царят е гол

Правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев определи като  „нелепа опорна точка, която се опитват да ни налагат говорителите на статуквото“ тезата, че ролята на служебното правителство е единствено да подготви и организира изборите. В интервю за БНР Екимджиев заяви, че „н ищо подобно няма в Конституцията“.  Ако няколко поредни парламента не..

публикувано на 12.05.21 в 08:33
инж. Цанко Симеонов от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“

Предлагат градска железница да свързва Перник и София

Проект за градска железница между Перник и София беше представен от сдружението "Градски транспорт и инфраструктура". Железницата, свързана със столичното метро, трябва да намали както автомобилния трафик и замърсяването, така и времето за пътуване. Идеята за градска железница между двата близки града идва след анализ на тежкия автомобилен..

публикувано на 11.05.21 в 20:20
Автомобилно производство в Германия, 26 март 2020 г.

Дефицитът на чипове - бич за автомобилната индустрия

Дефицитът на чипове ще остане в хроничен проблем през следващите няколко години, заяви в десетия епизод на подкаста за пътешествия в света на икономиката и финансите „На всяка цена“ експертът по автомобилостроене Калоян Желев . По думите му пандемията от Ковид-19 е само един от факторите, които затрудняват производството и доставката на тези..

публикувано на 11.05.21 в 19:40
Книгата „379 дни с Милен Цветков“

Милена Иванова: Милен Цветков винаги е търсел истината и е бил на страната на правдата

„Милен беше доста ироничен човек и към себе си и към околните. Това е качество, което аз много ценях в него. Имаше забележително чувства за хумор много обичаше да се шегува с мен под всякаква форма и това даваше специален привкус на нашите взаимоотношения. Мога да кажа, че винаги чувството му за хумор е било справедливо, такъв, какъвто беше той и..

публикувано на 11.05.21 в 17:48