Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е ясно кога ще бъде направен основен ремонт на пътя до "Златните мостове"

Хижа „Боерица“
Снимка: boeriza.eu

Дупки, неравности, изкривени мантинели и непочистени канавки. За това алармират туристи и собственици на хижи в района на "Златните мостове" във Витоша. Проблемите са от години и въпреки ремонтите и закърпването на дупките, които предприема Общината, хижарите настояват за основен ремонт на пътя от квартал "Бояна" до "Златните мостове".

Пътят до „Златните мостове“ на Витоша е единственият, който води до десетките хижи в района - "Кумата", "Офелиите", "Боерица", "Звездица" и други, а местността е любима на туристите през цялата година, тъй като е лесно достъпна, защото до там се движат и автобусите на градския транспорт. През зимата обаче пътят не се почиства добре от снега, а през лятото е осеян с дупки.

"Пътят до "Златните мостове" от "Бояна" е с дупки, въпреки че частично го запълниха преди 20 дни, когато се беше стопил снегът", каза управителят на хижа "Боерица" Юри Димитров. 

"Аз запълвам общински път, преди няколко месеца дадох 1000 лева, имам протокол от фирма, която се занимава с тежка техника, дойдоха, почистиха", допълни управителят на хижа "Звездица" Васил Лазаров.

Наскоро Общината е предприела спешни действия за закърпване на по-големите дупки, а след като се стопи снегът, 1 дка от компрометирания път ще бъде ремонтиран, казва столичният заместник-кмет по строителството инж. Ангел Джоргов. 

"По-основно, както си му е редът с изрязване и с горещ асфалт втората половина на октомври миналата година са направени 500 квадрата отремонтирана настилка, 500 квадрата асфалтови кръпки. След като мине зимният сезон вече сме възложили около 1000 квадратни метра ремонтни работи. Сега в зимните условия единствено със студен асфалт само по-сериозни дупки се изкърпват, за да не се изразходват нецелесъобразно средства".

Ангел Джоргов допълни, че през тази година ще се направи проект и ще се остойности, но не е ясно кога ще бъде направен основен ремонт на пътя до "Златните мостове".

Каквито и колкото и ремонти да се правят обаче, ако пътят не се поддържа, ямите отново ще се появяват след всяка зима, защото водата от топящия се сняг се изтича по платното, според Васил Лазаров от хижа „Звездица“:

"За да се поддържа този път трябва да се изчистят канавките отстрани, за да не тече водата по пътя. Как мислят да направят лифт при положение, че има изграден път, който не се поддържа".   

Управителят на хижа „Боерица“ Юри Димитров допълни, че при снеговалеж пътят не се почиства добре, а и фирмата, обслужваща шосето, не чисти до всички хижи, а само до някои от тях. При последния обилен сняг хижарите протестираха, тъй като непочистеният път затруднява достъпа на туристите до планината.

"От двулентов път го направиха пешеходна алея машините, които го почистваха и на практика не го почистват. По същия начин беше до "Златните мостове". Сбъркан е планът за почистване на Витоша. Не е ясно защо до "Офелиите" опесъчават пътя, а нагоре по хижите не опесъчават", подчерта Димитров.

Хижа „Звездица“                                        Снимка:hijazvezdica.com

Поддръжката на пътя е отговорност на Столичния инспекторат, откъдето обясниха, че канавките и банкетите се почистват всяка есен и пролет, а що се отнася до снегопочистването - при много сняг платното действително се стеснява, поради и без това тесните габарити на шосето. Опесъчава се единствено главният път от „Бояна“ до „Златните мостове“ и „Офелиите“, както и разклона за „Копитото“, а отбивките за хижите единствено се почистват, уточнява инж. Николай Кючюков. 

"Към хижите единият път е от "Златните мостове" към хижите "Септември", "Момина скала", "Родина", "Тинтява" и "Бор". Този път, както и другите пътища от "Офелиите" към "Борица" и от "Офелиите" към "Звездица" се извършват само дейности снегопочистване. Проблемът на тези три пътя, които казах преди малко, е че самият габарит на пътя е много малък и минавайки снегорина, той почиства този габарит. Ако се опита да го разшири, снегопочистващата машина ще падне в канавката".

А защо пътищата до някои хижи се почистват, а до други не, както сигнализират хижарите? Отговорът е, че това е заложено в договора между Общината и пътноподдържащата фирма, обясняват от Столичния инспекторат:

През зимата състоянието на пътя се следи с високопроходим автомобил, оборудван със специални сензори, казва инж. Кючюков от Столичния инспекторат:

"Това е уникална технология не само за България, а и за целия Балкански полуостров. Тя ни дава в реално време какво е състоянието на пътната настилка, а именно каква е тази настилка - дали е суха, мокра, заледена, дали има сняг и съответно дебелината на това покритие върху асфалтовата или паважната настилка. Уникалността на тази система, освен че ни дава тези данни, е в това, че в реално време тя ни препоръчва какъв вид обработка трябва да бъде предприета, за да бъде осигурена нормална проходимост при зимни условия". 

И така - и тази пролет дупките по пътя за любимите на софиянци "Златни мостове" на Витоша отново ще бъдат закърпени, както увери заместник-кметът по строителството Ангел Джоргов, остава и надеждата за цялостен ремонт на шосето. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41