Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не е ясно кога ще бъде направен основен ремонт на пътя до "Златните мостове"

Хижа „Боерица“
Снимка: boeriza.eu

Дупки, неравности, изкривени мантинели и непочистени канавки. За това алармират туристи и собственици на хижи в района на "Златните мостове" във Витоша. Проблемите са от години и въпреки ремонтите и закърпването на дупките, които предприема Общината, хижарите настояват за основен ремонт на пътя от квартал "Бояна" до "Златните мостове".

Пътят до „Златните мостове“ на Витоша е единственият, който води до десетките хижи в района - "Кумата", "Офелиите", "Боерица", "Звездица" и други, а местността е любима на туристите през цялата година, тъй като е лесно достъпна, защото до там се движат и автобусите на градския транспорт. През зимата обаче пътят не се почиства добре от снега, а през лятото е осеян с дупки.

"Пътят до "Златните мостове" от "Бояна" е с дупки, въпреки че частично го запълниха преди 20 дни, когато се беше стопил снегът", каза управителят на хижа "Боерица" Юри Димитров. 

"Аз запълвам общински път, преди няколко месеца дадох 1000 лева, имам протокол от фирма, която се занимава с тежка техника, дойдоха, почистиха", допълни управителят на хижа "Звездица" Васил Лазаров.

Наскоро Общината е предприела спешни действия за закърпване на по-големите дупки, а след като се стопи снегът, 1 дка от компрометирания път ще бъде ремонтиран, казва столичният заместник-кмет по строителството инж. Ангел Джоргов. 

"По-основно, както си му е редът с изрязване и с горещ асфалт втората половина на октомври миналата година са направени 500 квадрата отремонтирана настилка, 500 квадрата асфалтови кръпки. След като мине зимният сезон вече сме възложили около 1000 квадратни метра ремонтни работи. Сега в зимните условия единствено със студен асфалт само по-сериозни дупки се изкърпват, за да не се изразходват нецелесъобразно средства".

Ангел Джоргов допълни, че през тази година ще се направи проект и ще се остойности, но не е ясно кога ще бъде направен основен ремонт на пътя до "Златните мостове".

Каквито и колкото и ремонти да се правят обаче, ако пътят не се поддържа, ямите отново ще се появяват след всяка зима, защото водата от топящия се сняг се изтича по платното, според Васил Лазаров от хижа „Звездица“:

"За да се поддържа този път трябва да се изчистят канавките отстрани, за да не тече водата по пътя. Как мислят да направят лифт при положение, че има изграден път, който не се поддържа".   

Управителят на хижа „Боерица“ Юри Димитров допълни, че при снеговалеж пътят не се почиства добре, а и фирмата, обслужваща шосето, не чисти до всички хижи, а само до някои от тях. При последния обилен сняг хижарите протестираха, тъй като непочистеният път затруднява достъпа на туристите до планината.

"От двулентов път го направиха пешеходна алея машините, които го почистваха и на практика не го почистват. По същия начин беше до "Златните мостове". Сбъркан е планът за почистване на Витоша. Не е ясно защо до "Офелиите" опесъчават пътя, а нагоре по хижите не опесъчават", подчерта Димитров.

Хижа „Звездица“                    Снимка:hijazvezdica.com

Поддръжката на пътя е отговорност на Столичния инспекторат, откъдето обясниха, че канавките и банкетите се почистват всяка есен и пролет, а що се отнася до снегопочистването - при много сняг платното действително се стеснява, поради и без това тесните габарити на шосето. Опесъчава се единствено главният път от „Бояна“ до „Златните мостове“ и „Офелиите“, както и разклона за „Копитото“, а отбивките за хижите единствено се почистват, уточнява инж. Николай Кючюков. 

"Към хижите единият път е от "Златните мостове" към хижите "Септември", "Момина скала", "Родина", "Тинтява" и "Бор". Този път, както и другите пътища от "Офелиите" към "Борица" и от "Офелиите" към "Звездица" се извършват само дейности снегопочистване. Проблемът на тези три пътя, които казах преди малко, е че самият габарит на пътя е много малък и минавайки снегорина, той почиства този габарит. Ако се опита да го разшири, снегопочистващата машина ще падне в канавката".

А защо пътищата до някои хижи се почистват, а до други не, както сигнализират хижарите? Отговорът е, че това е заложено в договора между Общината и пътноподдържащата фирма, обясняват от Столичния инспекторат:

През зимата състоянието на пътя се следи с високопроходим автомобил, оборудван със специални сензори, казва инж. Кючюков от Столичния инспекторат:

"Това е уникална технология не само за България, а и за целия Балкански полуостров. Тя ни дава в реално време какво е състоянието на пътната настилка, а именно каква е тази настилка - дали е суха, мокра, заледена, дали има сняг и съответно дебелината на това покритие върху асфалтовата или паважната настилка. Уникалността на тази система, освен че ни дава тези данни, е в това, че в реално време тя ни препоръчва какъв вид обработка трябва да бъде предприета, за да бъде осигурена нормална проходимост при зимни условия". 

И така - и тази пролет дупките по пътя за любимите на софиянци "Златни мостове" на Витоша отново ще бъдат закърпени, както увери заместник-кметът по строителството Ангел Джоргов, остава и надеждата за цялостен ремонт на шосето. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фондация „Тук-там“ отпуска стипнедии за обучение на българи в чужбина

За шеста поредна година Фондация "Тук-там" ще отпусне стипендии за българи, които учат в чужбина от своя фонд "Иди, учи и се върни". Одобрените кандидати ще получат 10 хиляди лева. Средствата за стипендиите се събират от дарители. " Тази година наградния фонд е в размер на 45 хиляди лева, с което за тези последни 6 издания общата сума,..

публикувано на 12.05.21 в 19:32

Социалната чайна във Варна - отворена врата към израстването на младежи

В сърцето на старата част на Варна е разположен един специален дом - това е Социалната чайна, която се радва на голяма популярност. Нарича се чайна, защото чаят е търпение, разнообразие, спокойствие, удоволствие и ако обърнем тези думи като прилагателни, те важат и за младежката работа, споделя Мирослава Милева , ръководител на менторската програма в..

публикувано на 12.05.21 в 17:04

Колите на Google отново в България

Колите на Google отново са в България. От март те актуализират картите си , което не е правено от 2012-та. На глобално ниво Google Maps и Street View планират да показват в бъдеще освен най-бързия, но и най-природосъобразния маршрут. Така чрез софтуер се очаква да бъде намалено замърсяването. За т.нар. "еко маршрути ", Google Maps ще разчита..

публикувано на 12.05.21 в 12:50
Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Трябва да се намери прокурор, който да каже, че царят е гол

Правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев определи като  „нелепа опорна точка, която се опитват да ни налагат говорителите на статуквото“ тезата, че ролята на служебното правителство е единствено да подготви и организира изборите. В интервю за БНР Екимджиев заяви, че „н ищо подобно няма в Конституцията“.  Ако няколко поредни парламента не..

публикувано на 12.05.21 в 08:33
инж. Цанко Симеонов от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“

Предлагат градска железница да свързва Перник и София

Проект за градска железница между Перник и София беше представен от сдружението "Градски транспорт и инфраструктура". Железницата, свързана със столичното метро, трябва да намали както автомобилния трафик и замърсяването, така и времето за пътуване. Идеята за градска железница между двата близки града идва след анализ на тежкия автомобилен..

публикувано на 11.05.21 в 20:20
Автомобилно производство в Германия, 26 март 2020 г.

Дефицитът на чипове - бич за автомобилната индустрия

Дефицитът на чипове ще остане в хроничен проблем през следващите няколко години, заяви в десетия епизод на подкаста за пътешествия в света на икономиката и финансите „На всяка цена“ експертът по автомобилостроене Калоян Желев . По думите му пандемията от Ковид-19 е само един от факторите, които затрудняват производството и доставката на тези..

публикувано на 11.05.21 в 19:40
Книгата „379 дни с Милен Цветков“

Милена Иванова: Милен Цветков винаги е търсел истината и е бил на страната на правдата

„Милен беше доста ироничен човек и към себе си и към околните. Това е качество, което аз много ценях в него. Имаше забележително чувства за хумор много обичаше да се шегува с мен под всякаква форма и това даваше специален привкус на нашите взаимоотношения. Мога да кажа, че винаги чувството му за хумор е било справедливо, такъв, какъвто беше той и..

публикувано на 11.05.21 в 17:48