Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Къдроглави пеликани напускат местообитанията си, уплашени от енотовидно куче

Розови пеликани
Снимка: БГНЕС

Няколко двойки от къдроглавите пеликани в резервата „Сребърна“, край Силистра, вече се радват на своите малки, но хищник от рода енотовидно куче, който не е коренен за България, заплашва бъдещото поколение на останалите птици.

Първите пеликанчета са излюпени върху две от общо четирите платформи в езерото, съобщи Момчил Петров, експерт от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе:

"Това са няколко - 5-6 двойки от птиците, които загнездиха първоначално. През тази година размножителният сезон започна сравнително нормално, като от четирите наколни платформи в обикновено използваната от птиците гнездова колония, само две бях заети, другите две не бяха заети. По-голямата част от птиците загнездиха върху тръстиковите наземни площи. Тези, които първоначално загнездиха, част от тях бяха подплашени отново тази година от три екземпляра енотовидно куче“.

Резервата „Сребърна“

Експертът допълни, че изплашените птици от наземните площи са напуснали местообитанията:

"Останаха тези върху наколните платформи и те вече имат поколение. Подплашените птици се преместиха на друго място в източната част на резервата, в близост, където гнездиха през 2020. Там отново се навмират, изградили са гнезда и също мътят, но все още не можем да кажем кога ще очакваме поколение от тях, тъй като при тях гнезденето започна по-късно“.

По думите на Момчил Петров енотовидното куче не е характерно за нашите географски ширини“.

"Енотовидните кучета са вид хищник, който е от семейството на кучетата, но по външен вид прилича много на енот или така наречената миеща мечка, разпространена в Северна Америка и затова са получили това име. Те не са коренен вид за България. Приети са за инвазивен вид, тъй като са се разпространили в резултат от умишлено разпространение в бившия Съветски съюз. Те живеят в Източна Азия, в Япония и са били пренесени в европейската част на Русия с цел лов на ценни кожи. В резултат на това са се разпространили в големи части от Европа и представляват проблем за доста видове животни, тъй като не са част от установената хранителна верига за нашите географски ширини“.

Единият екземпляр енотовидно куче е уловен с поставените капани и даден за отглеждане в зоопарка в град Ловеч.

Предстои да бъдат изградени още наколни платформи за пеликаните, както и висока ограда в района на колонията, където гнездят, която да ги предпази от нови нападения.

За съжаление обаче новото място на пеликаните остава извън обхвата на камерите, с които туристите в "Сребърна" могат да наблюдават колонията на птиците.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергин Борисов

Гергин Борисов: Моторизацията в София е симптом на проваленото управление

„Моторизацията в София е симптом на проваленото управление. Ние не можем да продължаваме с такова темпо.“ Това коментира в интервю за БНР Гергин Борисов от „Спаси София“. В София има огромен недостиг на нормални пешеходни пространства . Градът изпуска шансове да създава нормална среда, а има нужда от тази среда, подчерта той. Градовете,..

публикувано на 18.05.21 в 11:16
Резерват „Балтата“ през зимата

Приключи тригодишен проект в резерват „Балтата“ край Албена

Завърши проектът на РИОСВ - Варна за възстановяване и опазване на природното местообитание Поддържан резерват „Балтата“. Резерватът представлява най-северната европейска заливна гора . Разположен е в землището на село Кранево и обхваща най-долното течение на река Батова. Проектът, продължил почти три години, е финансиран от Оперативната..

публикувано на 18.05.21 в 10:25

Свободата да почиваме на къмпинг

Четвъртото издание на Camping & Caravaning Expo се проведе на 15 и 16 май в София. Любителите на този тип туризъм имаха възможност да разгледат палатки, кемпъри, каравани и къмпинг оборудване, разположени на 4000 кв. м.      Не само у нас, но и по света тенденцията е все повече хора да избират именно този начин на почивка, а Covid-..

публикувано на 17.05.21 в 17:50
Плаж

Проверяват плаж „Смокините-север“

В 13 ч. се очаква да започне проверката на плаж „Смокините-север“. На място ще пристигне екип от Министерството на туризма и Регионалната дирекция за строителен контрол. Проверката е разпоредена заради започналите там строителни дейности по изграждането на два обекта . Строителните дейности по изграждане на заведения са спрени . Точно зад..

публикувано на 17.05.21 в 12:21
Евлоги Бирбочуков и Силвия Атанасова

Страницата „Виртуални пътешествия по света“ - възможност да опознаем живота на други народи

Във Фейсбук страницата „Виртуални пътешествия по света“ Силвия Атанасова и Евлоги Бирбочуков публикуват интересна информация за различни държави. След общо пътуване на двамата до Китай Силвия Атанасова решила да сподели преживяванията си в нейната страница със снимки, видео. Направила публикацията на 4 декември 2021 година.  „..

публикувано на 12.05.21 в 20:09

Полина Карастоянова: Необходима е нова концепция за презентиране на българския туризъм

"Проблемите и тяхното решаване отдавна напуснаха полето на туристическият бранш и нивото не е свързано само с международните ни партньори и туроператори. Те са на полето на дипломацията и затова е необходимо и очакваме служебният министър на туризма да работи в много добър синхрон със служебния министър на външните работи, защото именно там..

публикувано на 12.05.21 в 16:36

Хотелиери и туроператори настояват да се въведе ваксинационен сертификат

Надеждите на туристическия бранш са насочени към служебния министър на туризма Стела Балтова .  Тя заема този пост за втори път в служебно правителство. Сега обаче ситуацията е много сложна, а хотелиери и ресторантьори вече отправят призиви за спасяването на туристическия сезон. След отменените полети от Русия предварително обявеният старт..

публикувано на 12.05.21 в 15:08