Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анелия Павлова: Природните ресурси спестяват нашите средства

Д-р Анелия Павлова от организацията „Зелени Балкани“
Снимка: личен архив

„Природните ресурси спестяват нашите средства. Типичен пример са прилепите и лешоядите, които, ако не съществуваха, ние щяхме да даваме стотици пари само за борба с вредителите, а пък прилепите си хапват достатъчно много насекоми и вредители, които спестяват нашите пари. Същото е с лешоядите, вместо да даваме нашите умрели кончета или пък животни в селското стопанство, спокойно лешоядите биха ги хапвали, хем по този начин да засищат стомасите си и да не се разпространяват болести в природата“. Това каза за БНР д-р Анелия Павлова от организацията „Зелени Балкани“ .

В националната кампания за детски рисунки „Водата – извор на живот“ са събрани над 1556 рисунки на деца на възраст до 7 години.

„Ние в нашата практика на „Зелени Балкани“, която е над 30 години, никога не сме имали такъв резултат от конкурс за рисунки, което е изключително радващо за нас, защото все повече не само деца, а и родители и техните преподаватели, се ангажират с темата за природата и благодарение на нашите партньори от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив успяхме да осъществим този конкурс. В последствие към нас се присъедини и Община Пловдив в лицето на „Старинен Пловдив“ и успяхме с тези резултати да ги представим във виртуални изложби, които ще продължават всеки месец, за да може максимално всички творби да ги представим във видеоклипове за всички важни екологични дати, както на 22 април - Денят на земята“, допълни в предаването „Графити по въздуха“ д-р Павлова. 

Село Белозем     Снимка: личен архив
На 15 май 2021 година за петнадесети пореден път ще се проведе „Фестивал на белия щъркел“ от 10.00 часа в село Белозем. Организатори са Народно читалище „Просвета 1909 г.“ с. Белозем, Община Раковски, кметство село Белозем, ОУ „Гео Милев“ и СНЦ „Зелени Балкани“.

На покрива на местното училище са се заселили над 20 двойки щъркели и благодарение на това село Белозем получи през 2005 година названието европейско село на щъркелите. 

И в чест на този приз всяка година Белозем организира фестивала, който обичайно събира всички местни производители със специални щандове, те представят производството си. Съставите в училището и в детските градини представят различни песни и сценки“. 

Белошипата ветрушка       Снимка: личен архив
Тази пролет екипът на проект „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE19 NAT/BG/001017 изброи между 4 и 5 „диви“ двойки белошипи ветрушки в небето на Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“.

Белошипата ветрушка      Снимка: личен архив

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плаж

Проверяват плаж „Смокините-север“

В 13 ч. се очаква да започне проверката на плаж „Смокините-север“. На място ще пристигне екип от Министерството на туризма и Регионалната дирекция за строителен контрол. Проверката е разпоредена заради започналите там строителни дейности по изграждането на два обекта . Строителните дейности по изграждане на заведения са спрени . Точно зад..

публикувано на 17.05.21 в 12:21
Евлоги Бирбочуков и Силвия Атанасова

Страницата „Виртуални пътешествия по света“ - възможност да опознаем живота на други народи

Във Фейсбук страницата „Виртуални пътешествия по света“ Силвия Атанасова и Евлоги Бирбочуков публикуват интересна информация за различни държави. След общо пътуване на двамата до Китай Силвия Атанасова решила да сподели преживяванията си в нейната страница със снимки, видео. Направила публикацията на 4 декември 2021 година.  „..

публикувано на 12.05.21 в 20:09

Полина Карастоянова: Необходима е нова концепция за презентиране на българския туризъм

"Проблемите и тяхното решаване отдавна напуснаха полето на туристическият бранш и нивото не е свързано само с международните ни партньори и туроператори. Те са на полето на дипломацията и затова е необходимо и очакваме служебният министър на туризма да работи в много добър синхрон със служебния министър на външните работи, защото именно там..

публикувано на 12.05.21 в 16:36

Хотелиери и туроператори настояват да се въведе ваксинационен сертификат

Надеждите на туристическия бранш са насочени към служебния министър на туризма Стела Балтова .  Тя заема този пост за втори път в служебно правителство. Сега обаче ситуацията е много сложна, а хотелиери и ресторантьори вече отправят призиви за спасяването на туристическия сезон. След отменените полети от Русия предварително обявеният старт..

публикувано на 12.05.21 в 15:08
Полско врабче (Passer montanus)

Йордан Христов: Местообитанията на домашните врабчета се увеличават

Тазгодишната кампания "Ние броим врабчетата“ е пета поред и са се включили рекорден брой доброволци. Интересна тенденция е значителният спад на локациите, в които не са наблюдавани никакви врабчета. Тази година това са едва 10%, за разлика от предишните две, когато бяха 33% за 2019   и 28% за 2020 година. От Българското дружество за защита..

публикувано на 09.05.21 в 16:56

Веселина Кавръкова: Опазването на природата не е устойчиво

"България и страните от Централна и Източна Европа пазят голямо природно богатство. В Европа ние с колегите наричаме региона "зеленото сърце на Европа", защото тук все още е останало много и това го виждаме в покритие на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Тя опазва ценната природа от европейско значение, ние сме една от държавите с..

публикувано на 04.05.21 в 13:43

Къмпинг "Градина" открива сезона на 1 май

Къмпинг "Градина" е първият по южното Черноморие, който ще открие туристическият сезон на 1 май. За предстоящите празници вече има направени 20 резервации, а собствениците и служителите на къмпинга очакват силен сезон. До 20% са отстъпките, от които ще могат да се възползват първите туристи. "Градина" е най-големият къмпинг по нашето..

публикувано на 28.04.21 в 18:58