Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Йордан Христов: Местообитанията на домашните врабчета се увеличават

Полско врабче (Passer montanus)
Снимка: vrabcheta.bg

Тазгодишната кампания "Ние броим врабчетата“ е пета поред и са се включили рекорден брой доброволци. Интересна тенденция е значителният спад на локациите, в които не са наблюдавани никакви врабчета. Тази година това са едва 10%, за разлика от предишните две, когато бяха 33% за 2019  и 28% за 2020 година. От Българското дружество за защита на птиците обясняват, че това е важен показател, тъй като от него се получава информация за това какви местообитания отблъскват врабчетата и съответно какви са заплахите, водещи до намаляването им.

"Забелязваме сериозен спад на местата, където няма врабчета. Това е една положителна новина. На все повече места участниците са успели да запишат врабчета и това е едно от най-важните неща в кампанията. Повечето от останалите изводи, тенденции и закономерности, които сме забелязали до момента, се запазват, като най-голям дял от всички наблюдавани врабчета са домашните врабчета - те са близо 70% от всички записани, следвани от полските и испанските. Традиционно също така виждаме предпочитанията на птиците към зелените площи, междублокови пространство, къщи с дворове, където има достатъчно храна, места, където могат да гнездят", каза за БНР Йордан Христов от Българското дружество за защита на птиците.

Снимка: БГНЕС

Според Христов наблюдава се стабилизиране на броя на врабчетата у нас:

"Важното е, че птиците показват подходящите места както за тях самите, така и за хората - една и съща среда, която е подходяща и за тях, и за нас", допълни в предаването "Рано в неделя" Христов.

Започва нов атлас на гнездящите птици за България. Инициативата ще продължи 5 години.

"Има сериозни дейности за опазване на египетския лешояд, който е една от най-редките птици в България. За съжаление останали са няколко десетки двойки - под 20 гнездящи двойки, като всяка година те намаляват. През тази година ще се опитаме да работим с хора по места, с големи компании, които имат роля за опазването на птиците".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо се забави въвеждането на забраната за пластмасови прибори за еднократна употреба

Защо се забави у нас въвеждането на забраната за пластмасовите прибори за еднократна употреба при условие, че увеличихме многократно пластмасовите отпадъци по време на пандемията. „Заведенията и ресторантите продължават да предоставят съдове и прибори от пластмаса, при условие, че могат да се предоставят други и това, което..

публикувано на 23.06.21 в 13:08
Сметище село Бели Извор

Продължава незаконното изхвърляне на отпадъци край село Бели извор

Преди години стара кариера за инертни материали в землището на село Бели извор беше обособена за депо за строителни отпадъци. Постепенно обаче теренът се превърна в голямо незаконно сметище за битови боклуци. "Проблемът е като с всички незаконни сметища. Изведнъж там, където се изсипе един камион боклук, след него идва втори, трети,..

публикувано на 22.06.21 в 15:49
Решение на парламента предизвика гнева на еколозите и предизвика протести на противниците на застрояването на местността Карадере край Варна

Мария Лалева: Планът за застрояване на Карадере продължава

"Въпреки хилядите отрицателни становища планът за застрояване на Карадере продължава “, каза в „Хоризонт до обед“   Мария Лалева от организацията - "Да спасим Карадере". „Искаме среща с представители на МРРБ, заявили сме го от седмици. Инициативата „Да спасим Карадере“ е редно да бъде обсъден и с неправителствените организации като..

публикувано на 22.06.21 в 13:38

Още за казуса с Яйлата

Листът с нарушения в Министерството на културата , оказва се, е огромен, заяви преди седмица в ефира на БНР служебният министър Велислав Минеков . Сред тях е и проектът за съхраняване на културно-историческото наследство на Националния археологически резерват „Яйлата“ в община Каварна. Той е изпълнен през 2014 година, парите за него са..

публикувано на 21.06.21 в 13:48
Старият чинар, парк Бедечка, Стара Загора

Филмът „Случаят Бедечка“ тръгва на турне

„ Парк „Бедечка“  за мен е една лична история, аз съм родом от Стара Загора. А  филмът  включва две важни теми - възстановяването на земеделски земи в рамките на урбанизирани територии и заобикалянето на закона, промяната на общи устройствени планове, така че с времето зелена територия да може да се застроява - това са основните конфликти..

публикувано на 18.06.21 в 12:16
Японската градина по време на ремонта

Отварят за посетители обновената Японска градина в Столичния зоопарк

Обновената Японска градина в столичната Зоологическа градина ще бъде открита този следобед. Малка и с деликатно присъствие, леко встрани от основния поток от посетители, Японската градина привлича със своята източна хармония. „ Японската градина е символ на усамотението, на концентрацията, на медитацията . Място, където човек да може да..

публикувано на 15.06.21 в 12:18
Жасмина Георговска с Джейн Гудол

През есента у нас се открива образователна програма като част от проекта на Гудол

В рамките на отминалия  Софийския форум на науката ви срещнахме за порден път със световноизвестният хуманист, природозащитник, приматолог Джейн Гудол , която неуморно продължава да ни призовава по-целенасочено да  опазваме  околната среда,  мъдро ни напомняна за климатичните промени, за  значението и  необходимостта  да се обърнем  много..

публикувано на 14.06.21 в 15:35