Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Полина Карастоянова: Необходима е нова концепция за презентиране на българския туризъм

Снимка: БГНЕС

"Проблемите и тяхното решаване отдавна напуснаха полето на туристическият бранш и нивото не е свързано само с международните ни партньори и туроператори. Те са на полето на дипломацията и затова е необходимо и очакваме служебният министър на туризма да работи в много добър синхрон със служебния министър на външните работи, защото именно там трябва да се намери решение на въпроси, свързани с това България в какви категории на сигурност и на безопасност се намира спрямо критериите на отделните държави и нещо повече за процедурата, свързана с карантиниране след връщане от България в дадена страна", каза за БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

По думите ѝ особен приоритет трябва да бъде привличането на туристи от Русия.

"Там са необходими безкрайно убедителни знаци на положителни послания, на промяна в механизма за издаване на визи на руските туристи", допълни тя в предаването "12 + 3".

Тя коментира, че туристическият бранш заедно с бизнеса трябва да се опита да постигне определени резултати и решения на проблеми.

"Ако ние сега в рамките на следващите няколко месеца и под ръководството на служебния министър не започнем работа по нова концепция за нов бранд на България и начин на презентиране на българския туризъм на есенните борси с оглед на привличане на внимание и конкурентоспособност за 2022 година, мога категорично да заявя, че двата сезона - и 2021, и 2022 към този момент изглеждат еднакво застрашени", подчерта Полина Карастоянова.

Според нея трябва ясно да се заяви, че българският туристически продукт не е евтин, а е качествен.

"И независимо дали избира един турист настаняване в къща за гости с две стаи или петзвезден хотел, той трябва да бъде абсолютно сигурен и убеден в качеството на услугата и продуктите, които получава. Второто качество е качеството на информацията и комуникацията. Ние работим с парадигми, с визия и с модели на реклама, които са от XX век. Те са абсолютно старомодни, амортизирани и непроизвеждащи никакъв резултат. Това трябва да бъде прекратено мигновено и да се сложи началото на нова, модерна, дигитална, адекватна комуникация". 

Карастоянова заяви, че туристическият бизнес е изчерпал финансовият ресурс, с който могат да се правят допълнителни инвестиции, самите Covid-мерки струваха на бизнеса безкрайно големи инвестиции.

"Сeга е моментът държавата да поеме разходите по тестовете, с които искаме туристите да влизат, било то антигенни или PSR тестове и да се обособят карантинните хотели и да се поемат разходите по евентуално необходимостта от настаняване и лечение“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо се забави въвеждането на забраната за пластмасови прибори за еднократна употреба

Защо се забави у нас въвеждането на забраната за пластмасовите прибори за еднократна употреба при условие, че увеличихме многократно пластмасовите отпадъци по време на пандемията. „Заведенията и ресторантите продължават да предоставят съдове и прибори от пластмаса, при условие, че могат да се предоставят други и това, което..

публикувано на 23.06.21 в 13:08
Сметище село Бели Извор

Продължава незаконното изхвърляне на отпадъци край село Бели извор

Преди години стара кариера за инертни материали в землището на село Бели извор беше обособена за депо за строителни отпадъци. Постепенно обаче теренът се превърна в голямо незаконно сметище за битови боклуци. "Проблемът е като с всички незаконни сметища. Изведнъж там, където се изсипе един камион боклук, след него идва втори, трети,..

публикувано на 22.06.21 в 15:49
Решение на парламента предизвика гнева на еколозите и предизвика протести на противниците на застрояването на местността Карадере край Варна

Мария Лалева: Планът за застрояване на Карадере продължава

"Въпреки хилядите отрицателни становища планът за застрояване на Карадере продължава “, каза в „Хоризонт до обед“   Мария Лалева от организацията - "Да спасим Карадере". „Искаме среща с представители на МРРБ, заявили сме го от седмици. Инициативата „Да спасим Карадере“ е редно да бъде обсъден и с неправителствените организации като..

публикувано на 22.06.21 в 13:38

Още за казуса с Яйлата

Листът с нарушения в Министерството на културата , оказва се, е огромен, заяви преди седмица в ефира на БНР служебният министър Велислав Минеков . Сред тях е и проектът за съхраняване на културно-историческото наследство на Националния археологически резерват „Яйлата“ в община Каварна. Той е изпълнен през 2014 година, парите за него са..

публикувано на 21.06.21 в 13:48
Старият чинар, парк Бедечка, Стара Загора

Филмът „Случаят Бедечка“ тръгва на турне

„ Парк „Бедечка“  за мен е една лична история, аз съм родом от Стара Загора. А  филмът  включва две важни теми - възстановяването на земеделски земи в рамките на урбанизирани територии и заобикалянето на закона, промяната на общи устройствени планове, така че с времето зелена територия да може да се застроява - това са основните конфликти..

публикувано на 18.06.21 в 12:16
Японската градина по време на ремонта

Отварят за посетители обновената Японска градина в Столичния зоопарк

Обновената Японска градина в столичната Зоологическа градина ще бъде открита този следобед. Малка и с деликатно присъствие, леко встрани от основния поток от посетители, Японската градина привлича със своята източна хармония. „ Японската градина е символ на усамотението, на концентрацията, на медитацията . Място, където човек да може да..

публикувано на 15.06.21 в 12:18
Жасмина Георговска с Джейн Гудол

През есента у нас се открива образователна програма като част от проекта на Гудол

В рамките на отминалия  Софийския форум на науката ви срещнахме за порден път със световноизвестният хуманист, природозащитник, приматолог Джейн Гудол , която неуморно продължава да ни призовава по-целенасочено да  опазваме  околната среда,  мъдро ни напомняна за климатичните промени, за  значението и  необходимостта  да се обърнем  много..

публикувано на 14.06.21 в 15:35