Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 30 юни до 10 септември ще се проведе оперният фестивал „Сцена на вековете“

Царевец
Снимка: Здравка Маслянкова

Царският дворец в крепостта Царевец във Велико Търново това лято отново ще се превърне в оперна и балетна сцена. От 30 юни до 10 септември ще се проведе шестото издание на оперния фестивал „Сцена на вековете“, в който българските оперни театри ще представят 15 спектакъла. Свой майсторски клас с млади таланти ще проведе оперната прима Красимира Стоянова. Българското национално радио е медиен партньор на фестивала.

Оперният фестивал „Сцена на вековете“ за поредна година надгражда развитието си за почитателите на операта и балета, заяви Нелина Църова, директор на дирекция „Култура и туризъм“ в Община Велико Търново, организатор на културния форум:

Това е една стара наша идея - приобщаването на младите таланти, на децата, на юношите, на тези, които се занимават с музика и на тези, които са просто зрители, публика към „високото“ изкуство. По този начин се възпитава не само индивидуалният вкус, усет към красивото, но и се възпитава бъдещата публика на тези изкуства. Включени са три събития под надслов „Сцена на вековете с поглед към бъдещето“. Едното е балетно събитие - Балетната школа „Класика“ при народно читалище „Надежда - 1869“ ще се изяви на професионалната сцена в крепостта Царевец с балета „Лешникотрошачката“. Вокална група „Бон-Бон мюзик“ ще представи спектакъла „Пепеляшка“. Третото събитие е тридневния майсторски клас на световната оперна прима Красимира Стоянова“.

В крепостта Царевец в старопрестолно Велико Търново зрителите ще имат възможността да слушат и два симфонични концерта, поясниха Нелина Църова и маестро Владимир Бошнаков, артистичен директор на фестивала „Сцена на вековете“:

Тази година един от акцентите, от по-любопитните събития е „Бах и Моцарт - концерти за два, три и четири рояла“, заяви Църова.

„Радвам се, че успяхме да осъществим с „Байнов ансамбъл“ и с „Дженезис оркестър“ на Йордан Камджалов нещо много помпозно - четири рояла на сцената на Царевец с музиката на Бах и Моцарт. Ще бъде много интересно за публиката „Симфониета - Враца“ с музиката и фолклора на Георги Андреев с изпълнители-музиканти от ансамбъл „Филип Кутев“, подчерта Владимир Бошнаков.

На Моцарт акцентира и Русенската опера, която в годината, когато отбелязваме 230 години от коничната на великия композитор, ще се представи във фестивала „Сцена на вековете“ на 25 юли с операта „Сватбата на Фигаро“. А Варненската опера ще се представи на 26 август с „Вълшебната флейта“.

Предизвикателство за публиката ще бъде представлението на 4 септември на Пловдивската опера с концептуалния спектакъл „Поетите и музиката“, поясни маестро Бошнаков:

Съчетава в себе си поезия, музика, драматургия, театър и визуални изкуства, защото той е мултимедиен спектакъл и е с големите звезди на Народния театър - Владо Пенев, Захари Бахаров, Юлиян Вергов, Теодора Духовникова, Иван Бърнев, Малин Кръстев, Бойко Кръстанов, Луиза Григорова, както и много музиканти от Държавна опера Пловдив, които акомпанират и представят българска музика. Антони Дончев свири, той е и автор на музикалната концепция заедно с Драгомир Йосифов“. 

Фестивалът „Сцена на вековете“ във Велико Търново започва на 3 юли с балета „Спящата красавица“ по музиката на Чайковски. Спектакълът е на Старозагорската опера.

На 16 юли Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново ще представи операта „Травиата“ от Верди.

Варненската опера е подготвила за публиката на 29 август в царския дворец мюзикъла „Човекът от Ла Манча“ с Орлин Горанов и Мариян Бачев.

Символичният финал се поставя от великотърновския театър с мюзикъла „Българи от старо време“ на 10 септември. 

Съпътстващата програма в летния театър във Велико Търново започва на 30 юни, когато Старозагорската опера и Военният биг-бенд ще представят STING THE OPERA, Хилда Казасян и Плевенската филхармония гостуват с концерта „Да послушаме кино“, а Васил Петров със „Симфониета-Враца“ и младата цигуларка Зорница Иларионова се представят с SIMPHONY WAY. 

15-е концерта и спектакъла от фестивала „Сцена на вековете“ ще се проведат при спазване на противоепидемичните мерки, увери Нелина Църова, директор на общинската дирекция „Култура и туризъм“:

„Ние имаме готовност да отреагираме на всяка ситуация. Задължително ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки - това го гарантираме, с предоставяне на масти и дезинфектанти, с подреждането на столовете за публиката на по-голямо разстояние. След всеки спектакъл, както е традицията, като подарък от Община Велико Търново за публиката ще бъде излъчван спектакълът „Царевград Търнов - звук и светлина“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49