Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обучение за граждански кампании по зелено застъпничество

Еколози внасят 12 искания към служебния кабинет

Снимка: ФБ/ Граждански кампании по зелено застъпничество в 11 стъпки

„В нашето съвремие екологичните проблеми следват един след друг и всеки мислещ човек трябва да може да оценява какво е постигнал до момента и какво да промени, за да бъде ефективен следващия път“, каза в „Хоризонт до обед“ Тома Белев от Асоциацията на парковете, които съвместно със Сдружение за дива природа БАЛКАНИ предлагат от 18 ч. онлайн обучение "Граждански кампании по зелено застъпничество в 11 стъпки".

Кои са 11-те стъпки, от които да направим този избор, както и много успешни примери и разкази от първо лице на участници и организатори на кампании ще може да се чуят по време на обучението.

Тома Белев даде примери за различните и многобройни инициативи в областта на екологията, за които те като организация са се борили.

По думите му много често гражданите не могат да се включат в общественото обсъждане по даден казус, свързан с опазването на околната среда и така те не могат ефективно да участват в тези процеси. Така че, това е един от недостатъците на общуването между властта и гражданите. Затова и често, за да се застъпят за различни зелени каузи, се организират поредица от протести от много от еко организациите.

Белев съобщи, че утре ще отправят 12 искания към служебния кабинет в областта на екологията.

"Те са свързани с различни наказателни процедури към България заради нарушения по основните европейски екологични директиви и служебното правителство би могло да се опита да разреши тези нарушения", каза още Белев.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Есенното засаждане започва с 30 фиданки в двора на 33 Основно училище

30 фиданки бяха засадени в двора на 33 Основно училище „Санкт Петербург“

Около 5000 фиданки ще бъдат засадени до края на годината в градска среда. Есенното засаждане започва с 30 фиданки в двора на 33 Основно училище „Санкт Петербург“ заедно с всички ученици, в присъствието на директора г-жа Таня Иванова, кметът на район "Люлин" Милко Младенов. Новият план за развитие на София предвижда двойно повече зелени кътове..

публикувано на 26.09.22 в 18:13

Експерт: В енергийна криза законодателството за фотоволтаиците трябва да се промени максимално бързо

В България има доста промени в законовите и административни процедури за инсталация на фотоволтаични централи, но има какво още да се желае, така че да се постигне златна среда за този тип инвестиции. В ситуация на енергийна криза промените в законодателството трябва да се случат максимално бързо . Това мнение изрази пред БНР инж. Веселин..

публикувано на 23.09.22 в 10:12
Десислава Билева, Иван Божилов, Йорданка Фандъкова

Облагородяването на калните точки в София продължава

Облагородяването на калните точки в София продължава. На инспекция в Столичния район "Илинден" бе кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на района Иван Божилов, заместник-кметът по екология Десислава Билева. " Във всички 24 района на София се облагородяват така наречените кални точки, които се превръщат в регламентирани места за паркиране . До..

публикувано на 19.09.22 в 12:04

На фестивала на планинарското кино в Банско ще бъдат показани 70 филма

От 21 до 25 септември 2022 година ще се проведе фестивал на планинарското и екстремно кино в Банско. Можете да видите 70 филма от 40 държави. " Ще се катерим, ще караме каяци, ще летим с парапланери, ще влизаме в пещери ", каза за БНР Натали Петрова, организатор на Фестивала. В Банско ще се поведе Лятна филмомания под зведите Тя заяви, че ще..

публикувано на 11.09.22 в 13:23
Резервата „Сребърна“ край Силистра

Почти 60% от езерото в резервата „Сребърна“ край Силистра е пресъхнало

Почти 60 % от около 7000 дка от водната повърхност на езерото в резервата „Сребърна“ край Силистра е пресъхнала вследствие на летните горещини и ниското ниво на река Дунав. Радостното е, че ситуацията макар и неблагоприятна за рибите, не е опасна за множеството видове птици, които обитават защитената местност. Така по-лесно рибоядните пернати си..

публикувано на 10.09.22 в 16:24

Моето семейство и други лешояди

Какво е престъпление срещу природата ? Със сигурност в определението влизат посегателствата срещу редки и защитени видове, трафикът и мъченията на животни, бракониерството, незаконните сметища и сечи, замърсяването на водите и много други организирани човешки занимания или неволни човешки грешки. По данни на..

публикувано на 08.09.22 в 23:29
Еко училище на Младежкия воден парламент

Ученици получиха нови знания за проблемите за опазване на природата

Десетото национално еко училище на Младежкия воден парламент се проведе в парк “Кайлъка“ край Плевен. В продължение на седмица млади еколози от цялата страна бяха истински научни изследователи по време на Десетото национално еко училище на Младежкия воден парламент. Това е организация, която обединява екоклубове от различни градове. Веселина..

публикувано на 14.08.22 в 18:38