Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румен Йовчев:

На "Автомагистрали" са давани проекти, за да се избегне обжалване на търгове

Снимка: БГНЕС

Сметната палата ще изпрати на Софийската градска прокуратура одита на държавното дружество "Автомагистрали" за периода от януари 2016 до края на 2020 година. В него се констатира, че компанията няма капацитет да извърши възложените ѝ огромни по обем и значение договори, които за периода са на обща стойност 3 милиарда и 700 милиона лева. Затова "Автомагистрали" е прехвърлила дейности на трети лица, без да е готово заданието на основния възложител. В същото време е правила сериозни авансови вноски към тези трети лица, без да е извършена работа. Преди дни бяха отстранени и членовете на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" с мотив предоставяне на необезпечени авансови плащания:

"Те са направени по правилата. Само че размерът в някои случаи е доста сериозен и това дава възможност на някои да си напазаруват сериозни техники. Например, не мога да кажа коя е точно фирмата, но има нещо като склад на машини в края на село Куцина, това е пътя от Велико Търново за Русе, където за 15 милиона евро и повече са купени прекрасни машини, които бездействат на всичкото отгоре повече от година", каза за БНР Румен Йовчев, бивш председател на Браншова камара "Пътища" в продължение на 10 години и с дългогодишна дейност в ремонта на мостове и съоръжения.

По думите му на "Автомагистрали" са възложени проекти с цел да се избегне възможността за обжалване на тръжни процедури, които не са проведени.

"Втората причина е да се възлагат сериозни поръчки на фирми, които искаме да им възложим. В интерес на истината все пак се възлага на фирми, които могат да изпълнят тази поръка, докато "Автомагистрали" не могат", допълни в предаването „Хоризонт до обед“ Йовчев.

Според него не е добре, че Агенция "Пътна инфраструктура", възлагайки тези сериозни проекти не може да води политика по отношение на експлоатационните разходи.

"Всички знаем или специалистите като мен знаят, че всички виадукти по магистралите "Тракия и "Хемус" бяха изпълнени по елементарна стара технология с така наречените прости греди. Единствено изключение прави виадукта при 56-и километър на магистрала "Хемус", който е построен по технология конзолно бетониране. За тези виадукти в продължение на 25 години, всички виадукти бяха ремонтирани, някои по два пъти,  а някои по три пъти, докато въпросният виадукт на 56-и километър за 21 година не му е правен никакъв ремонт и в момента има необходимост от дребен ремонт на първите десетина метра от колоните - 2-3 колони от земята нагоре на една височина от порядъка на десетина метра".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Плаващите мнозинства са покана да се възстанови моделът на ГЕРБ

„Може би първо ще се смеем, после ще плачем“, каза в интервю за БНР политологът, университетски преподавател и  програмен директор на Центъра за либерални стратегии доц. Даниел Смилов. Според него има някакъв шанс за съставяне на правителство, но то едва ли ще бъде стабилно и ще може да бъде правителство на промяната. Пламен Николов за..

публикувано на 04.08.21 в 07:56

Климатиците в автомобилите се повреждат заради неправилна експлоатация

С повишаването на температурите през лятото обичайна гледка е в сервизите да се образуват опашки заради неработещи климатици в колите. Една от възможните причини е изтичане на фреон. Даже при нормална работа на системата изтичането на фреон годишно е от порядъка на 7-8%. Затова е необходимо веднъж на две години да се добавя. Клиенти на..

публикувано на 03.08.21 в 19:09
Снимката е илюстративна

Готвят се промени във връзка с компенсациите за неприети в детски градини деца

„Имаме обещание от Столична община , че ще бъдат разгледани всички м олби на родители, който не са одобрени “, посочи в „Преди всички“ Зорница Трифонова от Асоциация „ Родители“ във връзка с това, че има случаи на неприети деца в детските градини , но родителите им не са получили и компенсация след това. Има само обещание от заместник-кмета на..

публикувано на 03.08.21 в 13:39

Полагат се добри грижи за четирите двугърби камили в Столичния зоопарк

Четирите двугърби камили, които пристигнаха от Унгария се чувстват добре, контактни са и се радват на хората, които ги наблюдават. Те вече имат имена - мъжката се казва Дидо, а женските Миша и Татяна. Търси се име и за четвъртата камила, каза за БНР Ирина Сахатчиева, която отговаря за връзките с обществеността в Столичния зоопарк: " Могат..

публикувано на 03.08.21 в 12:49

Красимир Грудев: Да се прекрои изцяло здравна система означава да се сменят много закони

„Отново се преповтарят стари популистки тези, хвърлят се неясни идеи. Наистина се чудим какво можем да очакваме като политика в здравеопазването. Нищо не е ясно. Непрекъснато се повтаря болниците да не са търговски дружества и дотук спира всичко.“ Това каза пред БНР председателят на УС на Сдружението на частните болници Красимир Грудев. Според..

публикувано на 03.08.21 в 10:23
Тутракан

За девети път в Тутракан се проведе фестивалът „Огненият Дунав“

За девети път в Тутракан отново се проведе едно от най-мащабните събития в българската част на Дунав – фестивалът „Огненият Дунав“. Седмица на концерти на класическа и друга музика на известни изпълнители и художествени колективи. Кулминацията бе на 31 юли с концерт на “Фондацията” и приятели и със светлинно, огнено-лазерно шоу над..

публикувано на 02.08.21 в 20:42
Служебният министър-председател Стефан Янев

Традиционното гайдарско надсвирване в Гела отново събра многохилядна публика

Традиционното гайдарско надсвирване в Гела отново събра многохилядна публика от страната и чужбина. Фестивалът на родопската каба гайда на Илинденските поляни край Гела се проведе отново, след като миналата година бе отменен заради пандемията. Илинденският събор край Гела е с вековна история, възникнал е като среща на родопски фамилии,..

публикувано на 02.08.21 в 20:06