Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Михаил Миков: В решението на екоминистъра за прохода Петрохан става въпрос за екологично талибанство

Андрей Ковачев: Трябва да се видят всички алтернативни трасета по проекта за тунела

„Въпросът е важен за цяла България, защото коридор номер 4, освен трасето Ботевград-Видин, трябва да има и едно второ трасе, да не говорим, че за направлението Солун това е по-прекият път. Атакувам решението на екоминистъра да прекрати процедурата по ОВОС, като немотивирано, нищожно, като противоречащо на закона“, посочи пред БНР Михаил Миков, председател на 42-ото Народно събрание и четири мандата народен представител от видинския регион.

Миков оспорва решението на служебния екоминистър за прекратяване процедурата по Оценка за въздействие на околната среда за тунела под прохода „Петрохан“.

Предвид важността на инвестиционното намерение и предполагаемото отрицателно въздействие върху околната среда, министърът на околната среда и водите Асен Личев  изпрати писмо до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) с уведомление, че процедурата по ОВОС може да бъде възобновена, в случай, че в МОСВ бъдат представени всички проучени от инвеститора варианти за трасе през прохода „Петрохан“.

„След като изразих това свое решение, започват някакви преговори, да се дават някакви алтернативи. Но аз твърдя, че става въпрос за някакво екологично талибанство и мисля, че от случая Петрохан ще излезе един системен въпрос за това как изглеждат плановете за защитените зони по "Натура" в България. Защото ще се окаже, че при изготвянето на тези планове те не са съобразени със Закона за биологичното разнообразие. Смятам, че АПИ е направила своите проучвания и не е въпрос на опазване на околната среда преценката за икономическа полза, преценката за финансови възможности и това се отнася за всеки проект, не само за тунела "Петрохан“, поясни още в „Хоризонт до обед“ Миков.

Той заяви категорично, че МОСВ трябва да се произнесе дали въздействието върху околната среда е негативно. Това е смисълът на ОВОС, каза Михил Миков. И препотвърди, че ще внесе жалба във ВАС заради спряната процедура по ОВОС за тунела под Петрохан.

Андрей Ковачев            Снимка:БГНЕС

„Трябва да се има предвид все пак, че МОСВ спазва закона и да се опитваме сега на служебния кабинет да му прехвърляме отговорността заради несвършената работа на агенция „Пътища“, аз мисля, че не е коректно“, коментира темата пред БНР и Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани“.

„Мисля, че ако сега не се спази законът, когато след това процедурата тръгне много напред, това ще бъде много по-лошо. Аз изцяло подкрепям исканията на хората от Северозапада, те са много съществени и важни, но начинът е в момента да се санират нарушенията – да се видят всички варианти за трасето под прохода "Петрохан, аз не знам дали сегашното трасе е добро или лошо, знам обаче, че е имало поне няколко алтернативни трасета и не става ясно защо е избрано това трасе", твърди още в "Хоризонт до обед" екологът.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симона Велева

Симона Велева: Гласуването е политическото право, за което хората са се борили най-много

" Да участваш в избори е политическото право, за което хората са се борили най-много ". Това каза пред БНР  Симона Велева, доктор по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" и преподавател в Американския университет в Благоевград. Тя коментира зачестилото говорене за възможността за ограничаване правото на глас на българите в чужбина...

публикувано на 12.06.21 в 14:05
15-годишният Николай Витанов

Кампания "Живот за Ники" събира средства за лечение на 15-годишния Николай Витанов

Родители, учители и ученици от столичното 120 СУ "Георги Раковски" застанаха зад кампанията "ЖИВОТ ЗА НИКИ". 15-годишният Николай Витанов е диагностициран с онкологично заболяване. За да се пребори с болестта, са нужни средства за лечение в чужбина.  Между 10 и 100 лева носят децата от столичното 120-о училище на класните си..

обновено на 12.06.21 в 10:25
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Нелогично е, че тестовете за антитела не влизат в здравния сертификат

Нелогично е, че не се намери механизъм резултатите от тестове за антитела срещу коронавируса да бъдат включени в европейския цифров сертификат. Тази позиция изрази в интервю за БНР евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев.  В предаването „Преди всички“ Ковачев отбеляза, че докато резултатите от PCR теста са валидни в много..

публикувано на 11.06.21 в 09:22

Как да се подобри достъпът на жертвите на трафик до правосъдие и обезщетение

„България би могла да подобри достъпът на жертвите на трафик до правосъдие, като на първо място се приложи ефективно съществуващото в България законодателство, като има законодателство, според което активите и имуществото на извършителите може да бъде замразено и конфискувано“, каза в „Хоризонт до обед“ Петя Несторова, изпълнителен..

публикувано на 10.06.21 в 11:34
Овце порода Аваси

Фермери горят и изхвърлят тонове вълна годишно

Хиляди тонове в ъ лна се изхвърлят годишно в реките и деретата у нас  или се изгарят – за това алармират животновъдни организации. Никой в държавата не търси решение на проблема, който носи финансови загуби на фермерите и крие рискове от екологично бедствие , твърдят те. Почти никой, освен пряко засегнатите, не си дава сметка за..

обновено на 09.06.21 в 13:51
Доц. Васил Велчев, завеждащ сектор „Електрокардиостимулация“ в МБАЛ

Доц.Васил Велчев: Повторната употреба на стимулиращи устройства за сърдечната дейност е абсолютно забранена

„Правилата за употребата на тези устройства се покриват с тези правила, които важат за всички видове импланти вътре в човешкото тяло и към момента повторната употреба на подобен тип устройства е абсолютно забранена от нормативната уредба“, каза пред БНР доц. Васил Велчев, завеждащ сектор „Електрокардиостимулация“ в МБАЛ "Св. Анна" в опит да..

публикувано на 09.06.21 в 11:30
Болница „Лозенец“

Мария Шаркова: Има оглушително мълчание по темата с трансплантациите

„ Плоскостта на човечността е може и единствената вярна и работеща плоскост, която може да доведе до това да се променят нещата в България, която е на последно място по донорски ситуации в ЕС и по трансплантации “, коментира пред БНР филмовият режисьор Стефан Командарев, разкритията на служебния министър на здравеопазването за незаконни..

публикувано на 08.06.21 в 11:46