Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков: В решението на екоминистъра за прохода Петрохан става въпрос за екологично талибанство

Андрей Ковачев: Трябва да се видят всички алтернативни трасета по проекта за тунела

„Въпросът е важен за цяла България, защото коридор номер 4, освен трасето Ботевград-Видин, трябва да има и едно второ трасе, да не говорим, че за направлението Солун това е по-прекият път. Атакувам решението на екоминистъра да прекрати процедурата по ОВОС, като немотивирано, нищожно, като противоречащо на закона“, посочи пред БНР Михаил Миков, председател на 42-ото Народно събрание и четири мандата народен представител от видинския регион.

Миков оспорва решението на служебния екоминистър за прекратяване процедурата по Оценка за въздействие на околната среда за тунела под прохода „Петрохан“.

Предвид важността на инвестиционното намерение и предполагаемото отрицателно въздействие върху околната среда, министърът на околната среда и водите Асен Личев  изпрати писмо до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) с уведомление, че процедурата по ОВОС може да бъде възобновена, в случай, че в МОСВ бъдат представени всички проучени от инвеститора варианти за трасе през прохода „Петрохан“.

„След като изразих това свое решение, започват някакви преговори, да се дават някакви алтернативи. Но аз твърдя, че става въпрос за някакво екологично талибанство и мисля, че от случая Петрохан ще излезе един системен въпрос за това как изглеждат плановете за защитените зони по "Натура" в България. Защото ще се окаже, че при изготвянето на тези планове те не са съобразени със Закона за биологичното разнообразие. Смятам, че АПИ е направила своите проучвания и не е въпрос на опазване на околната среда преценката за икономическа полза, преценката за финансови възможности и това се отнася за всеки проект, не само за тунела "Петрохан“, поясни още в „Хоризонт до обед“ Миков.

Той заяви категорично, че МОСВ трябва да се произнесе дали въздействието върху околната среда е негативно. Това е смисълът на ОВОС, каза Михил Миков. И препотвърди, че ще внесе жалба във ВАС заради спряната процедура по ОВОС за тунела под Петрохан.

Андрей Ковачев            Снимка:БГНЕС

„Трябва да се има предвид все пак, че МОСВ спазва закона и да се опитваме сега на служебния кабинет да му прехвърляме отговорността заради несвършената работа на агенция „Пътища“, аз мисля, че не е коректно“, коментира темата пред БНР и Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани“.

„Мисля, че ако сега не се спази законът, когато след това процедурата тръгне много напред, това ще бъде много по-лошо. Аз изцяло подкрепям исканията на хората от Северозапада, те са много съществени и важни, но начинът е в момента да се санират нарушенията – да се видят всички варианти за трасето под прохода "Петрохан, аз не знам дали сегашното трасе е добро или лошо, знам обаче, че е имало поне няколко алтернативни трасета и не става ясно защо е избрано това трасе", твърди още в "Хоризонт до обед" екологът.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доротея Николова: Украинците живеят тук и сега, утре може да няма

В Украйна никой не говори колко ще продължи войната , каза пред БНР Доротея Николова от Радио Варна, която се върна от посещение в страната. "Всички работят по някаква кауза. Всички събират пари. В каналите в Телеграм виждаш откъде има атаки, ракети. Всички помагат ", добави тя и подчерта: "Това е държава, в която всички живеят...

публикувано на 27.02.24 в 10:16

Десетки села без аптека - ще решат ли проблема вендинг машините?

Министерството на здравеопазването прави нов опит за продажба на лекарства от вендинг машини - стара идея, която цели да реши проблема с недостига на аптеки в малките населени места. Идеята е хората да имат достъп до медикаменти без лекарско предписание, а автоматите да могат да са собственост само на аптеки или дрогерии. Ефектът от промяната би..

публикувано на 26.02.24 в 11:18
архив

Нов обрат по казуса с картиранeто на дюните край "Каваците"

Нов обрат по казуса с картиранeто на пясъчните дюни край къмпинг "Каваци – север" в непосредствена близост до плажната ивица. След последното 4-о поред обследване на терена, извършено през лятото, областният управител на Бургас Пламен Янев отказва да приключи процедурата и да одобри решението на експертната комисия. Той ще предложи на МОСВ да бъде..

публикувано на 26.02.24 в 09:20

Детска градина „Росна китка“ се включи в кампанията за събиране на средства за лечението на Бела от Русе

Деца, учители и родители от детска градина „Росна китка“ в София изработиха мартеници и организираха благотворителен базар, за да помогнат на Бела от Русе, която има нужда от финансови средства за лечение. „Борбата й продължава и приканваме всички, които могат, да продължават да й помагат и занапред!“, призовават организаторите на..

публикувано на 25.02.24 в 05:59
Иля Шаблински

Иля Шаблински: Загубих страната си, дома си, нищо не ми остана

Войната, която започна на днешния ден преди две години по заповед на Владимир Путин и която той нарече “специална военна операция”, предизвика недоумение и шок не само в Украйна, но и в самата Русия.  Стотици хиляди несъгласни с политиката на Кремъл руснаци напуснаха родината си в търсене на по-добро и по-сигурно бъдеще Мнозина избраха..

публикувано на 24.02.24 в 11:53
Украйна, Киев

Дмитро Василиев: Победата на Украйна трябва да е победа на демократичния свят

Две години след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна в Киев никой не очаква скорошен край. Макар бомбардировките над украинската столица да започнаха точно преди две години малко преди съмване, всички припомнят, че руската агресия започна не преди две години, а преди десет - с незаконното анексиране на Крим и бойните..

публикувано на 24.02.24 в 09:56

Адв. Адела Качаунова: Имаме златен шанс да постигнем разплитане на всички мрежи

Изправени сме пред златен шанс да постигнем разплитане на всички мрежи, които вероятно водят до един и същи връх. Това заяви пред БНР адв. Адела Качаунова, директор на Програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет, в коментар за трусовете в съдебната система след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. " Този златен шанс не..

публикувано на 23.02.24 в 09:59