Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Още за казуса с Яйлата

Снимка: Мая Щърбанова

Листът с нарушения в Министерството на културата, оказва се, е огромен, заяви преди седмица в ефира на БНР служебният министър Велислав Минеков.

Сред тях е и проектът за съхраняване на културно-историческото наследство на Националния археологически резерват „Яйлата“ в община Каварна. Той е изпълнен през 2014 година, парите за него са осигурени от Оперативната програма „Регионално развитие“. Отпуснатата сума, според документите, възлиза на 2 131 219 лева, а изплатените средства са 1 660 400 лева. Три са били основните задачи по проекта – изграждането на каменни пирамиди, които да бележат границите на Яйлата, укрепването на каменната църква, както и реставрацията на крепостната стена.

Резерватът „Яйлата“ е едно от най-красивите места по северното Черноморие, място, което привлича с неподправената хубост на природата, както и с наситеността от исторически факти и археологически находки, които принасят допълнителен чар на местността. Яйлата е стъпила на 300 декара приморска тераса, отделена от морето с 60-метрови скали. Внушително, впечатляващо, диво кътче, което е предпочитано място за разходка на хиляди туристи всяка година. И може би точно затова към качествата на резервата е решено да се добави и още едно – то да се превърне в модерна европейска атракция. Така е записано и в проекта „Яйлата – Античната врата на Добруджа“, завършен през 2014-та година, когато кмет на община Каварна е Цонко Цонев.

Първите редовни археологически разкопки на Яйлата са проведени през 1980г. Тогава са проучени пещерните жилища, некрополите, ранновизантийската крепост. В тях участие взема и художникът Владо Руменов, един от най-изявените противници на проекта за възстановяване на културно-историческото наследство на Яйлата, още по време на неговото изпълнение.

"Това което се намери, се консервира във вида, в който се намери, за да не се руши повече. Евентуално, ако има паднали камъни, те се слагат върху зида, с което се приключва", посочи в "Хоризонт до обед" Руменов.

Срещу противниците и в защита на проекта на Яйлата застана тогавашният кмет на Каварна Цонко Цонев, който определи в интервю за БНР думите на проф. Минеков като лъжи.

Снимка: Мая Щърбанова

"Да, много ни харесва, много са величествени моите впечатления от крепостите как са изградени, колко са широки и високи, на самия морски брят и е като спуснати от горе се чувстваме, не съм получила допълнителна информация тук, но ние сме си събрали като туристи преди това нужната информация. Прави ми впечатлеине, че е достроявано, но е хубаво, че хората се грижат, за да остане. Не съм харесвал никога дострояване, защото не може да се напасне както е било в миналото, не изглежда добре, трябвало е да бъде консервирано във вида, в който е намерено", казаха пред БНР туристи, посетили резервата „Яйлата“.

И след като служебният министър на културата проф. Велислав Минеков категорично заяви, че ще даде проекта „Яйлата – античната врата на Добруджа“ на Европейската прокуратура, той допълни и че се надява да има последствия. Не толкова оптимистично се чувства по въпроса обаче Владо Руменов:

"Нито някой ще бъде наказан, нито някой ще върне пари, нито тези камъни ще бъдат съборени. Само ще се вдигне медиен шум, което не е лошо", смята Руменов.

Независимо от споровете относно целесъобразността на изразходените пари, тяхната конкретна сума, за бутафория или за опазване на историческото наследство говорим, факт е, че на Яйлата никой не дава информация на туристите относно обектите, които могат да се видят там, част от нарисувания маршрут е недостъпен, а стъклените парапети, изградени вероятно само за сигурност на хората, но не и с претенциите за античност, са изпочупени. Остава ни да се любуваме на наистина величествената природа, която поне до този момент не е засегната от човешката дейност.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ТЕЦ „Бобов дол“

50% от българите имат активна нагласа за участие в енергийния преход на страната

Близо половината от българите са запознати със съществуването на климатичните промени, като ясно осъзнават и кои са основните източници на емисии у нас. Това сочат  резултатите от социологическо проучване, изготвено по поръчка на природозащитната организация WWF , броени месеци преди историческия  Форум на кметовете в Стара Загора. Планиран за 29-и и..

публикувано на 03.08.21 в 14:39

"Капачки за бъдеще" вече ще събират алуминиеви кенчета

"Нашата нова инициатива е, че вече ще събираме и алуминиеви кенчета , като те ще могат да бъдат предавани на нашите събития през пролетта и есента“, каза пред БНР Мартина Йорданова от инициативата „Капачки за бъдеще“ . „Това ще става в почти цялата страна и всеки, които желае може да донесе. На всяко кенче пише дали е алуминиево, него..

публикувано на 03.08.21 в 14:02
Александър Дунчев

Александър Дунчев: С пълна прозрачност имаме за цел да възстановим доверието към горската система

„Има данни и за умишлени палежи и те са за района на Кюстендил и Севлиевско , имахме сигнал за там, свързан със сеч на дърветата след пожара, често те са обгорели съвсем малко, но след натиск върху служители се пише, че цялото насаждение за 100 процента отсичане“, коментира пред БНР директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър..

публикувано на 03.08.21 в 10:44
Снимката е илюстративна

Русенският екомузей показва животински видове от поречието на Дунав

Русенският екомузей е единственото място в България, където е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав , както и съжителството на човека с природата. Там се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от Дунав и вливащите се в него реки. Огромни есетри,..

публикувано на 26.07.21 в 20:24
Димитър Петров

Нов маршрут привлича все повече туристи в района на Плевен

Парк „Кайлъка“ е защитена местност с неповторима природа, който дава възможност за приятна разходка. Един нов маршрут привлича все повече туристи. Той започва от панорама „Плевенска епопея“ . Заместник-директорът на Регионалния исторически музей Димитър Петров е запален турист, любител на природата и от години се грижи със свои..

публикувано на 26.07.21 в 15:50

Проф. Цветан Златанов: Има гори, за които е критично важно по-скоро да се запазят като стари

Изпълнителната агенция по горите и WWF - Световният фонд на дивата природа - България ще направят  обход на стари гори на територията на Държавно горско стопанство – София на Витоша . „Целта е да се покаже на обществото това, което е свършено като позитив, да се наблегне на важността на горите във фаза на старост . Витоша е подходяща, защото е..

публикувано на 20.07.21 в 09:25

Извън корубата: пътят на костенурките към спасението от хората

Как да се погрижим за костенурка, изпаднала в беда? Защо не бива да отделяме костенурките от естествената им среда и защо е важно да уважаваме правото им да живеят така, както природата е решила още преди двеста милиона години? „Изотопия” потърси отговорите на тези и много други въпроси, свързани с едни от най-удивителните и древни..

публикувано на 17.07.21 в 15:03