Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниела Петкова: Ще намаляват хората, които имат интерес да прехвърлят парите си в НОИ

Даниела Петкова
Снимка: БГНЕС

Седмица остава до изтичането на срока, в който 200 хиляди жени на възраст между 60 и 64 години трябва да решат дали да получават и втора пенсия или да прехвърлят партидите си от универсален пенсионен фонд в Националния осигурителен институт, като вземат само една пенсия.

Все още не са финализирани наредбите, които прецизират как точно ще бъдат правени изчисленията. Пенсионните дружества обаче изчисляват „на ръчен режим“ потенциалната втора пенсия на своите клиенти, поясни в интервю за БНР Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Относно отварянето на третия поред прозорец, който дава право на хората да прехвърлят парите си в НОИ Даниела Петкова припомни своята позиция, че правото човек да си прехвърли парите би следвало да е валидно през цялото време до пенсионирането му и да не е ограничавано от подобни срокове.

Според Петкова „няма място за драма“, а напрежение вероятно се създава, защото целта на поставения срок от самото начало е била ясна:

„Хората, притиснати от времето, разбирайки или неразбирайки, имайки или нямайки интерес, да се прехвърлят в НОИ. Очевидно хората не се подлъгват толкова лесно.“

Снимка: Ани Петрова

По думите й онези, които имат намерения да прехвърлят парите си, няма да бъдат спрени заради нефинализираните наредби.

Има хора, които вече имат достатъчно натрупани суми по партидите и за тях изобщо не стои въпросът за прехвърляне в НОИ, защото им е по-изгодно да останат във втория стълб, обясни Даниела Петкова.

Поне 30 на сто от хората нямат никакво намерение да се пенсионират, въпреки придобиването на това право, отбеляза тя.

Ако изключим тези около 30%, които нямат намерение да се пенсионират и ще продължат да работят, сред останалите 70 на сто е голям делът на тези, които ще получават минимална пенсия от първия стълб, посочи Даниела Петкова. По думите й тези, на които им липсват вноски и в първия стълб и отиват към минимална пенсия, имат интерес да запазят макар и малкото пари във втория стълб, които ще получат еднократно или разсрочено.

Това се случва при хората, които имат липсващи периоди на осигуряване през 19-те години, в които действа вторият стълб.

„Това са хора, които нямат вноски, нямат много натрупани суми, за този период нямат вноски и в първия стълб.“

„И си остава една рискова група, която не пита и чака да се случат от само себе си нещата. Вероятно между тях ще има хора, които в бъдеще ще установят, че е било не толкова разумно да не се интересуват от кой стълб каква пенсия ще получават“, коментира Даниела Петкова.

След последните промени в Кодекса за социално осигуряване, правото на пенсия от втория стълб настъпва при навършване на възраст, без да е необходим стаж, за разлика от изискването за първия стълб, изтъкна Петкова.  

Има твърде много хора, които получават право да се пенсионират по втория стълб, преди да могат да го направят по първия, допълни тя.

За тази група е лично решението дали да започнат да получават парите си от втория стълб, тъй като от първия няма да имат право на пенсия в следващите 4-5 години.

Снимка: Ани Петрова

Има и немалка група хора, които са натрупали по партидите си във втория стълб 5-6-7 хиляди лева и ще получават разсрочено плащане, а не пожизнена пенсия.

„Стигне ли се до тази сума, отиваме към границата, при която хората трябва да преценяват – третата група, дали да прехвърлят парите си или не, въз основа на сравнение между две пожизнени пенсии – една от първи стълб, една от втори.“

Най-после намалението на държавната пенсия ще бъде сведено до нормални размери – до под 10%, което доста сериозно променя картината, коментира още Даниела Петкова.

Групата хора с право на пожизнена пенсия от втория стълб, която ще замества намалението от държавната пенсия, става много голяма в полза на тези, които ще имат интерес да си получават парите от втория стълб, заяви Петкова.

След всяка следваща година натрупванията в партидите се увеличават и хората, които ще имат интерес да се прехвърлят в НОИ, ще намаляват.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крум Зарков

Крум Зарков: БСП не е малко колело в голяма коалиция

„ На мен ми липсва онази червена линия, която да направи БСП не само една от присъдружните , не само партията с 26 парламентарни гласа, един-двама-трима министри, председател на Народното събрание и каквото и да било, а партията, която гарантира онази социална глътка въздух , необходима на българските граждани след едно десетилетие, маркирано..

публикувано на 28.11.21 в 14:27
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Либералното управление ще породи силна консервативна реакция

„Има важни за страната неща, които обаче не чувам, а трябва да се казват. Аз искам в преговорите за правителство да чувам какво ще правим с човешкия ресурс на нашата страна, каква ще бъде демографската политика . Аз не съм толкова голям радетел на това да има министър за климатичните промени, но съм радетел за това да има единно място на..

публикувано на 28.11.21 в 13:36
Френски полицай на плажна отсечка, която мигранти използват за отправна точка за прекосяване на Ламанша.

Нов вариант на Covid-19 и нови жертви на нелегалната миграция – кои бяха водещите новини през седмицата

Светът е притеснен от нов щам на коронавируса, но още преди официалното му пристигане в Европа, континентът ни се завърна към ограниченията. Нелегалната миграция продължава да води до човешки трагедии и десетки жертви, които обаче са само безгласен фон на външнополитическите противопоставяния. Някои от темите в „Седмицата на бързи..

публикувано на 27.11.21 в 09:55
Александра Стан

Александра Стан пред БНР: Трябва да пазиш ентусиазма си и да се вълнуваш

"Най-силните песни се раждат от истински истории.  Такава е и "Токио",  сподели Александра Стан, специален гост в предаването "Хоризонт за вас" на БНР.  "Токио" е песен от новия албум на звездата, който се очаква през март 2022 г.  "Песента е за бившия ми приятел. Когато скъсахме, отидох на турне в Токио. Песента е много лична...

публикувано на 26.11.21 в 17:14

Светла Енчева: У нас на жената често се гледа като на обект на собственост

Ревност или фемицид е  бруталното убийство на млада жена и защо е толкова трудно разпознаването на проблема като системен - по темата за насилието на жените у нас в "Хоризонт до обед" участват едни от най-ярките защитници на човешките права у нас. Откриха тялото на изчезналата Евгения Владимирова "Последният зловещ случай с убийството на..

публикувано на 25.11.21 в 11:57
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: На европейско ниво няма да се вземе решение за задължителна ваксинация

Никъде не се говори за задължителна ваксинация на европейско ниво. Това заяви пред БНР евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. Атина иска ЕК да въведе задължителна трета доза за над 60-годишни      „ На европейско ниво няма да се вземе решение за задължителна ваксинация . Това са желания на някои страни като Австрия и донякъде Германия, но това..

публикувано на 25.11.21 в 10:12

Пътят като враг на шофьора

„Почти винаги проблемите опират до „парите не стигат“. Всичко е въпрос на пари. Въпрос на планиране и управление, но за да се реализира, трябват пари “, каза още инж. Христо Грозданов.        Повече по темата чуйте в звуковите файлове.

публикувано на 24.11.21 в 09:34