Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Продължава незаконното изхвърляне на отпадъци край село Бели извор

Сметище село Бели Извор
Снимка: Ива Антонова

Преди години стара кариера за инертни материали в землището на село Бели извор беше обособена за депо за строителни отпадъци. Постепенно обаче теренът се превърна в голямо незаконно сметище за битови боклуци.

"Проблемът е като с всички незаконни сметища. Изведнъж там, където се изсипе един камион боклук, след него идва втори, трети, четвърти, пети и не може да му се хване края", каза за БНР Кирил Илиев, кмет на врачанското село Бели извор.

Сметище село Бели Извор     Снимка: Ива Антонова

Незаконното сметище превзема землището на селото в близост до международния път Е79.

"Преди 7-8 години може би там имаше изоставена кариера, където са копаели камъни, една огромна дупка и отвориха да запълват тази дупка със строителни материали заради водния цикъл в града. Когато приключи водният цикъл се оказа, че не само от тези боклуци, започнаха хората да си изхвърлят от мазета, тавани, фотьойли, диванчета, бидони, стари дрехи, гуми, стъкла, цели фирми, които сменят стъкла във Враца си изхвърлят там", допълни Илиев.

Той съобщи, че преди време е сезирал екоинспекцията, направено е предписание на община Враца и е почистено незаконното сметище.

"Но, когато това не се охранява започва да се пълни отново като сметище. Моето искане беше да се сложи някакъв ред, да се сложи охрана, човек, който да пропуска само строителни отпадъци, за съжаление това досега не стана и сега в момента сметището е нерегламентирано".

Сметище село Бели Извор     Снимка: Ива Антонова

За нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в района от инспектората към Община Враца са наложени десетки актове. От местната управа припомниха, че по пътя към сметището е била поставена бариера, но това не е спряло нарушителите. Те са започнали да изхвърлят боклуците си преди ограничението. Сега се организира видеонаблюдение на района. От Общината напомниха, че имат сключени договори с фирми за събиране на различен вид битови отпадъци и дори някои от тях се приемат срещу заплащане. Местната управа има намерение да запази терена край Бели извор като депо за строителни отпадъци с цел да бъде възстановено напълно.

Сметище село Бели Извор    Снимка: Ива Антонова

"Според мен сметището трябва да се закрие на 100 процента, защото не е възможно там да се събират само строителни отпадъци. Самите ние, хората, които изхвърляме боклуците трябва да ви кажа, че не сме достатъчно възпитани и дисциплинарни да пазим природата. В Лиляче има регламентирано сметище, узаконено сметище, отиваш, закарваш боклука, плащаш си за строителни отпадъци, обаче там не можеш, ако в камиона има един лист хартия или найлоново шише от минерална вода, те ти връщат целия камион, не можеш така безконтролно тук това искам да стане, за да можем ние да спазваме някакъв ред в извозването на отпадъците", подчерта кметът. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Русенският екомузей показва животински видове от поречието на Дунав

Русенският екомузей е единственото място в България, където е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав , както и съжителството на човека с природата. Там се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от Дунав и вливащите се в него реки. Огромни есетри,..

публикувано на 26.07.21 в 20:24
Димитър Петров

Нов маршрут привлича все повече туристи в района на Плевен

Парк „Кайлъка“ е защитена местност с неповторима природа, който дава възможност за приятна разходка. Един нов маршрут привлича все повече туристи. Той започва от панорама „Плевенска епопея“ . Заместник-директорът на Регионалния исторически музей Димитър Петров е запален турист, любител на природата и от години се грижи със свои..

публикувано на 26.07.21 в 15:50

Проф. Цветан Златанов: Има гори, за които е критично важно по-скоро да се запазят като стари

Изпълнителната агенция по горите и WWF - Световният фонд на дивата природа - България ще направят  обход на стари гори на територията на Държавно горско стопанство – София на Витоша . „Целта е да се покаже на обществото това, което е свършено като позитив, да се наблегне на важността на горите във фаза на старост . Витоша е подходяща, защото е..

публикувано на 20.07.21 в 09:25

Извън корубата: пътят на костенурките към спасението от хората

Как да се погрижим за костенурка, изпаднала в беда? Защо не бива да отделяме костенурките от естествената им среда и защо е важно да уважаваме правото им да живеят така, както природата е решила още преди двеста милиона години? „Изотопия” потърси отговорите на тези и много други въпроси, свързани с едни от най-удивителните и древни..

публикувано на 17.07.21 в 15:03

Ще има ли туристи през лятото в Банско, Боровец, Пампорово

Раздвижване при търсенето на планински ваканции отчитат от трите най-големи курорта у нас Боровец, Банско и Пампорово. Надеждите и очакванията са повече български туристи да ги посетят в сравнение с миналото лято. Раздвижване има и при организираните групи от чужбина въпреки, че броят им е далеч по-малък от този преди пандемията от..

публикувано на 16.07.21 в 16:00

50-годишните се отдават все по-често на приключенски туризъм

Приключенският туризъм се възстановява с много по-бързи темпове в сравнение с масовия туризъм, прогнозира доклад на Световната организация за приключенски туризъм. През последното десетилетие се наблюдава бързо развитие и засилване на интереса към туризма, свързан с преживяванията. „Време сред природните красоти, физическа активност и..

обновено на 06.07.21 в 12:50
Томас Вайц по време на посещението му в България

Евродепутатът Томас Вайц: Парите чакат българското правителство

През фондовете за възстановяване големите държави застават на една линия с малките, заяви в интервю за БНР  австрийският евродепутат Томас Вайц, съпредседател на европейските „Зелени“, който посети страната ни. „Трябва  да сме сигурни, че тези пари се използват в полза на гражданите, а не единствено от големите бизнеси или от олигарсите . Тези..

публикувано на 06.07.21 в 10:19