Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хореографът Кевин Джийн търси идентичността в спектатъла „По същество“

Кевин Джийн, Димитър Божков, Каликсто Нето
Снимка: Теодора Симова

Хореографът Кевин Джийн гостува в София по покана на фестивала "Антистатик". Неговият спектакъл "По същество" беше представен на 29 май в НДК.

"Спектакълът „По същество“ обръща внимание на идентичността, на изграждането на идентичността на хората и по-специално на мъжката, за смисъла, за това как се изграждат от раждането им, какви са връзките и поведението им. И аз именно тръгвам от моята опитност в живота и моето тяло. Въпросите, които са ме вълнували и продължават да ме вълнуват и които споделям с публиката. Смятам, че е необходимо да се разглежда изграждането на мъжа и поведението му, за да има по-справедливо отношение, повече разбиране, повече равенство и да престанем да сме в рамките на властта и дискриминацията, които стават все по-силни в обществото", каза за БНР Кевин Джийн.

По думите му феминистките движения съществуват от десетилетия, дори от векове.

"Днес те съществуват, силни са, смятам, че ситуацията не се променя и се наблюдава все така постоянна дискриминация в нашето общество и става все по-голяма, защото мъжете не искат да се размърдат, тъй като разбраха, че е изгодно да си стоят в тази позиция. И се наблюдава по-скоро активна или пасивна съпротива, за да може по един или по друг начин да запазят привилегиите и властта си. От себе си съдя, че това да си съюзник на феминистичната кауза, е необходимо, но не е достатъчно. Смятам, че един мъж или полумъж от самото си раждане трябва да приеме или да се откаже от привилегиите си, за да  има повече справедливост и равенство. А мен това ме вълнува много, тъй като аз не понасям несправедливостта, неравенството, смятам, че трябва да се работи активно в посока на едно по-равноправно общество, а не с толкова насилие, да е по-малко сексистко и по-малко болезнено", допълни Джийн в специално интервю за предаването "Нощен хоризонт".

Фрагмент от спектакъла „По същество“      Снимка:Теодора Симова

Той коментира, че спектакълът "По същество" обръща внимание на идентичността, на изграждането на хората:

"И аз именно тръгвам от моята опитност в живота и моето тяло. Въпросите, които са ме вълнували и продължават да ме вълнуват и които споделям с публиката. Смятам, че е необходимо да се разглежда изграждането на мъжа и поведението му, за да има по-справедливо отношение, повече разбиране, повече равенство и да престанем да сме в рамките на властта и дискриминацията, което става все по-силно в обществото".

Той коментира, че има силна дискриминация във Франция. Има сексизъм, расизъм.

"Франция притежава все още колонии и трудно се справя с колониалното минало. Повечето ръководни позиции се заемат от мъже,  винаги има дискриминация при заплащането - жените винаги получават по-малко. При еднаква диплома жената пак получава по-малко. Това е един илюзорен образ, който е създала Франция и има още много да се работи в тази насока. Всъщност привилегированите хора трябва да се запитат дали искат да са свидетели на тези привилегии и искат ли  да продължава това неравенство, вместо да осъзнаят и да преосмислят привилегиите и да ги разпределят и да слязат от пиедестала на привилегированите. Да отстъпят място на другите, а не да са в позицията на привилегировани".

Фрагмент от спектакъла „По същество“   Снимка:Теодора Симова

Кевин Джийн подчерта, че е участвал в акции за подобряване на трудовите условия, опълчвал се е срещу лошите условия на труд, борил се е за по-добри условия на труд, по-добро заплащане, за правата на безработните, за жените.

"В моето семейство синдикалната традиция е силна и винаги сме участвали в протести. Напоследък не искам да се гневя или да избухвам, защото това са много силни емоции - те са важни и трансформиращи енергии и са основателни! В тази пиеса искам да предизвикам радостта, удоволствието и еротизма като източник на промяна и развитие. И ето тук аз търсех  да предизвикам удоволствието, радостта и насладата, усмивката и това ми харесва и се надявам, че вие също ги доловихте. Дано да съм успял да обхвана въпросите за идентичността, изграждането и то по-задълбочено социалните взаимоотношения, властта, силата, които са от другата страна на дискриминацията, но запазвайки радостта и удоволствието във всичко това и със силата на еротиката".

Кевин Джийн, Димитър Божков, Каликсто Нето    Снимка: Теодора Симова

Той заяви, че за първи път поставя спекатакъла на сцена.

"Най-голямото предизвикателство за нас беше да представя моите вълнения, въпроси с него и с нея и да разбера как всеки от тях възприема реагира по специфичен начин, развивали сме се по различен начин, така че със сигурност има различия, има и общи неща и разлики, но най-важното за нас беше създаването на доверие. Не може да си наложим да имаме доверие един спрямо друг, то се постига с усърдна работа стъпка по стъпка. Много обсъждахме, променяхме, обменяхме идеи и чрез доверието успяхме да достигнем до близост, до интимност, и всичко това с цел да постигнем и да споделим знания, като си взаимодействаме чрез танца, понякога заставайки в уязвима позиция, на власт, вглеждайки се втренчено или излагащи телата на показ".


Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Испанският актьор Алберто Сан Хуан гостува на фестивала Cine Libri

Испанският актьор Алберто Сан Хуан получи награда „Гауди“

"На първо място смятам че, търсенията, темата, идеята са на този, който е създал филма, а именно това е каталунският режисьор Сеск Гай - той е много известен в Испания и тук виждаме неговото търсене за това как любовта и желанието да просъществуват по-дълго време между двойките, както и трудността това да се случи. Така че аз чрез моето..

публикувано на 26.10.21 в 22:02

Калин Сърменов: Пълно затваряне е по-логичен вариант

"За един ден около 45% от хората си върнаха билетите заради ограниченията с мярката за зеления сертификат . Направихме тази мярка със закъснение и паника".  Това каза пред БНР директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. Представленията са спрени до неделя .  "Ние имаме представления всяка вечер на три сцени. Хората трябва да идват към 16.00..

публикувано на 26.10.21 в 18:41

Осмо издание на „ДА фест“

Днес започва Осмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства „ДА фест“. Той ще продължи до 30 октомври, съобщават организаторите от Националната художествена академия. Програмата събира творци от международната художествена сцена и млади автори. Много от чуждестранните участници идват за първи път в България. София..

обновено на 26.10.21 в 14:43
Елена Алексиева

Елена Алексиева е носител на голямата награда на името на Йордан Радичков

Елена Алексиева е големият победител във второто издание на НЛН „Йордан Радичков“ 2021 за книгата си "Прекъсването на самсара" . Ето и кратък и интересен цитат от книгата: "За шейсет и петия рожден ден на Иван Петров му подариха гроб. Отначало той реши, че е някаква дебелашка шега. - Вие какво тука... - промърмори той, докато наместваше..

публикувано на 26.10.21 в 14:10

Четири филма с германско участие са включени в Синелибри

Четири филма с германско участие са включени в Синелибри - фестивалът, който ни радва през октомври. Днес специален гост трябваше да бъде германският режисьор и продуцент Марк Баудер. Но срещата с него се отлага, защото той не е успял да се качи на самолета, той е болен. "Филмът на Марк Баудер е документален, кинематографично есе, което..

публикувано на 26.10.21 в 13:45
Фрагмент от корицата на книгата на Юлияна Мурата

Юлияна Мурата за третата си книга - "Сан Сан, Япония“

"И тази книга за Япония, както и предишните две, е за ежедневните ми уроци в страната на изгряващото слънце. Тези уроци казват, че всичко е избор - поведение, оптимизъм, целта, важението към другия човек, даването, тревогата. А хората в Япония умеят да избират мъдро", каза пред БНР Юлияна Мурата за третата си книга за Япония  - трилогията - "Сан Сан,..

публикувано на 26.10.21 в 13:10
Родопския драматичен театър

Драматичният театър в Смолян ще представи „Ще те накарам да се влюбиш"

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще представи най-новият си спектакъл „Ще те накарам да се влюбиш." Той е по авторски материал на големия български поет Недялко Йорданов. Режисьорът е Адриан Петров, а музиката е на композитора Петър Радевски. Сценографията, е дело на Андриан Петров и Петя Караджова. Премиерата е утре вечер..

публикувано на 26.10.21 в 12:05