Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

300 000 са подадените молби на българи за оставане на Острова

Лондон с последен шанс за кандидатите за уседналост до 30 юни

До 31 май са подадени 5,6 милиона заявления за статут на уседналост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пет години след референдума, на който британците гласуваха за излизане от Евросъюза Лондон дава 28-дневно предизвестие за кандидатстване за статут на уседналост .

Десетки хиляди граждани на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще получат официално 28-дневно предизвестие, ако не са успели да подадат заявление за статут на уседналост след Брекзит в рамките на една седмица.

Предупреждението е от правителството в Лондон. Официално срокът изтича на 30 юни.

На Острова хората приемат новината за тези 28 дни като удължаване на срока за подаване на молби за уседнал статут, а това не е удължаване. Крайният срок си остава 30 юни.

За тези 28 дни се говореше и преди, само че сега вече е официално, че те са един вид толеранс на властите точно към споменатите случаи на европейци, които поради някаква основателна причина няма да могат да спазят срока. Става дума за уязвими групи хора, като деца в домове за социални грижи, жертви на домашно насилие и дори трафик и, разбира се, възрастни хора, за които се предполага, че колкото и да е улеснена услугата тя все пак представлява някаква трудност за тях. Говорим все пак за хора, които имат необходимите 5 години престой и имат пълното право да останат на Острова, за да получат уседнал статут или 3 години за временен статут, представяйки необходимите доказателства и документи.

БГНЕС

Този ход на британските власти може да се разглежда и като един вид презастраховане от тяхна страна срещу евентуални оплаквания, когато впоследствие последват съответни мерки срещу хората без статут на уседналост. Ето защо те изпращат тези предизвестия до десетки граждани на ЕС, които по техни данни все още не са кандидатствали и по тяхна информация имат право на статут на уседналост. Като се набляга на момента, че при неспазване на крайния срок последиците могат да бъдат „неприятни“. Става дума за загуба на практика на всички права. Право на работа, право на престой, право на здравеопазване, на откриване на банкови сметки и какво ли не още. Може да се стигне и до депортиране. Адвокати днес предупреждават от страниците на „Гардиън“, че изпращането на тези предизвестия, които те направо наричат „призовки“, внасят още по-голямо объркване. Но от друга страна поне за първи път министърът, който отговаря за имиграцията, Кевин Фостър, се опита официално да даде гаранции, че няма да бъдат спирани внезапно помощите от 1 юли  за онези, които не се успели да подадат заявления, че властите ще бъдат „гъвкави и снизходителни“, както се изрази.

Много интересен момент при обявяването на този ход на властите  вчера бе, че всички останаха много изненадани от изнесените данни, че до 31 май са били подадени 5,6 милиона заявления, при положение, че официално се смята, че пребиваващите на Острова граждани на ЕС са около 3,5 милиона. Макар и това да включва и повторно подаване на заявление, все пак разликата е внушителна и отново повдига въпроса за имиграционната политика на правителството и доколко то е наясно какво става по границите на страната.

ЕПА/БГНЕС

Иначе класацията по подадени заявления се оглавява от поляците с близо един милион такива /975 000/, следвани много близо от румънците /918 000/. По отношение на румънците това е донякъде шокиращо, защото официалната статистика е, че във Великобритания има малко над 400 000 румънци, а сега изведнъж се оказва, че близо 1 милион са подали молби за статут за уседналост. Следват Италия, Португалия и Испания, а България е на шесто място с около 300 000 подадени молби.

При българите се явява същия въпрос като при румънците.  По официални данни не се смята, че има повече от 150 000 българи. Иначе, при по внимателно вглеждане в статистиката могат да се видят още някои любопитни неща за българите. В разбивката за отделните съставни части  на Обединеното кралство излиза, че в Уелс българите са на трето място по подадени заявления за статут на уседналост, което предполага, че са и трети по численост сред пребиваващите от  страните от ЕС. В Шотландия и Северна Ирландия българите са пети по подадени молби и в Англия – шести.

В Лондон пък най-много заявления са подадени в източната лондонската община Нюхам, където живеят големи общност на българи, румънци и литовци – общо около 130 000. Ако има някаква закономерност във всички изнесени данни, това означава, че е възможно около 20 000 българи /вероятно и повече/ да живеят там, а това пък означава населението на град като Своге например, което е доста впечатляващо само за една лондонска община.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма „Хоризонт“ на БНР и „Пътна полиция“ започват кампания за намаляване на катастрофите

Програма „Хоризонт“ на БНР и „Пътна полиция“ започват кампания за намаляване на нарушенията от страна на шофьорите и ограничаване на катастрофите. Кампанията се казва „Летните послания на „Хоризонт“ и Пътната полиция“. „Лятото е изключително приятно за всички, защото са във ваканция, започват отпуските и човек си почива. Много е..

публикувано на 28.07.21 в 17:04

Предприемат мерки срещу превоза с джипове в района на Седемте рилски езера

Проведе се операция на полицията с участието на жандармерията и екипи на НАП срещу нерегламентиран превоз на туристи с джипове в района под Седемте рилски езера. Това се случва, след като в социалните мрежи се появиха снимки на високопроходими джипове по единствения път до седалковия лифт, въпреки въведената забрана за достъп на МПС в..

публикувано на 28.07.21 в 15:02
40% ръст на търсенето на електрически велосипеди

Инвестират 60 милиона евро в завод за производство на велосипеди

Край Пловдив започна изграждането на нов завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства . Планира се инвестицията да надхвърли 60 милиона евро, а реализацията на проекта ще доведе до разкриването нови 1000 работни места. Очакванията са страната да стане водеща в Европа по производството на електрически..

публикувано на 28.07.21 в 13:13
Фестивалът Узана поляна фест

"Узана поляна фест" постави акцент върху темата за екологията

Фестивалът Узана поляна фест се проведе от 23 до 25 юли в местността Узана над Габрово. „Децата и екологията, защото за нас всички публики са изключително важни, но най-интересни са най-малките, защото те са инвестиция от гледна точка на нашата институция и създаването на лоялност и любопитство към това, което правим, но и защото..

публикувано на 28.07.21 в 11:42
Слънчевата обсерватория Чанкильо.

Древна слънчева обсерватория в Перу е включена в световното наследство на ЮНЕСКО

Слънчевата обсерватория в Перу, структура от 13 каменни кули на 2300 години, беше включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, предаде АФП. Античната обсерватория Чанкильо е на 400 километра северно от столицата Лима, на върха на хълм. Била използвана като слънчев календар от неизвестна цивилизация, две хилядолетия преди..

публикувано на 28.07.21 в 08:29
Занимания за деца, организирани от Регионалната библиотека в Ловеч

Регионалната библиотека в Ловеч организира занимания за деца

За поредна година Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” в Ловеч организира интересни занимания за деца. Всеки вторник и четвъртък от 10 до 12 часа се провеждат занимания в Културно-образователния център "Д-р Васил Радославов" в стария квартал "Вароша" в рамките на инициативата "Лятна читалня"...

публикувано на 27.07.21 в 19:25
Центърът за настаняване на мигранти в Харманли

Притесняват ли се жителите на Харманли от присъствието на мигрантите там

Центърът за настаняване на мигранти в Харманли е с капацитет 3 хиляди души, но в момента там живеят 520 души, които са от Афганистан, Сирия   и Ирак.  "Първоначално това бяха семейства с деца, харманлийци са толерантни, помагали са с каквото могат. Разбираме хората, които бягат от война и искат да спасят семействата си, но в..

публикувано на 27.07.21 в 17:29