Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 000 са подадените молби на българи за оставане на Острова

Лондон с последен шанс за кандидатите за уседналост до 30 юни

До 31 май са подадени 5,6 милиона заявления за статут на уседналост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пет години след референдума, на който британците гласуваха за излизане от Евросъюза Лондон дава 28-дневно предизвестие за кандидатстване за статут на уседналост .

Десетки хиляди граждани на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще получат официално 28-дневно предизвестие, ако не са успели да подадат заявление за статут на уседналост след Брекзит в рамките на една седмица.

Предупреждението е от правителството в Лондон. Официално срокът изтича на 30 юни.

На Острова хората приемат новината за тези 28 дни като удължаване на срока за подаване на молби за уседнал статут, а това не е удължаване. Крайният срок си остава 30 юни.

За тези 28 дни се говореше и преди, само че сега вече е официално, че те са един вид толеранс на властите точно към споменатите случаи на европейци, които поради някаква основателна причина няма да могат да спазят срока. Става дума за уязвими групи хора, като деца в домове за социални грижи, жертви на домашно насилие и дори трафик и, разбира се, възрастни хора, за които се предполага, че колкото и да е улеснена услугата тя все пак представлява някаква трудност за тях. Говорим все пак за хора, които имат необходимите 5 години престой и имат пълното право да останат на Острова, за да получат уседнал статут или 3 години за временен статут, представяйки необходимите доказателства и документи.

БГНЕС

Този ход на британските власти може да се разглежда и като един вид презастраховане от тяхна страна срещу евентуални оплаквания, когато впоследствие последват съответни мерки срещу хората без статут на уседналост. Ето защо те изпращат тези предизвестия до десетки граждани на ЕС, които по техни данни все още не са кандидатствали и по тяхна информация имат право на статут на уседналост. Като се набляга на момента, че при неспазване на крайния срок последиците могат да бъдат „неприятни“. Става дума за загуба на практика на всички права. Право на работа, право на престой, право на здравеопазване, на откриване на банкови сметки и какво ли не още. Може да се стигне и до депортиране. Адвокати днес предупреждават от страниците на „Гардиън“, че изпращането на тези предизвестия, които те направо наричат „призовки“, внасят още по-голямо объркване. Но от друга страна поне за първи път министърът, който отговаря за имиграцията, Кевин Фостър, се опита официално да даде гаранции, че няма да бъдат спирани внезапно помощите от 1 юли  за онези, които не се успели да подадат заявления, че властите ще бъдат „гъвкави и снизходителни“, както се изрази.

Много интересен момент при обявяването на този ход на властите  вчера бе, че всички останаха много изненадани от изнесените данни, че до 31 май са били подадени 5,6 милиона заявления, при положение, че официално се смята, че пребиваващите на Острова граждани на ЕС са около 3,5 милиона. Макар и това да включва и повторно подаване на заявление, все пак разликата е внушителна и отново повдига въпроса за имиграционната политика на правителството и доколко то е наясно какво става по границите на страната.

ЕПА/БГНЕС

Иначе класацията по подадени заявления се оглавява от поляците с близо един милион такива /975 000/, следвани много близо от румънците /918 000/. По отношение на румънците това е донякъде шокиращо, защото официалната статистика е, че във Великобритания има малко над 400 000 румънци, а сега изведнъж се оказва, че близо 1 милион са подали молби за статут за уседналост. Следват Италия, Португалия и Испания, а България е на шесто място с около 300 000 подадени молби.

При българите се явява същия въпрос като при румънците.  По официални данни не се смята, че има повече от 150 000 българи. Иначе, при по внимателно вглеждане в статистиката могат да се видят още някои любопитни неща за българите. В разбивката за отделните съставни части  на Обединеното кралство излиза, че в Уелс българите са на трето място по подадени заявления за статут на уседналост, което предполага, че са и трети по численост сред пребиваващите от  страните от ЕС. В Шотландия и Северна Ирландия българите са пети по подадени молби и в Англия – шести.

В Лондон пък най-много заявления са подадени в източната лондонската община Нюхам, където живеят големи общност на българи, румънци и литовци – общо около 130 000. Ако има някаква закономерност във всички изнесени данни, това означава, че е възможно около 20 000 българи /вероятно и повече/ да живеят там, а това пък означава населението на град като Своге например, което е доста впечатляващо само за една лондонска община.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35
Елена Банова

"Застани до мен срещу рака" - книга за научните изследвания, практики в борбата с рака, съчетани с лични истории

Потърсете "Медените питки на душата!" – към тази поетична представа за човешката душа, оставена за поколенията от Патриарх Евтимий- учен, книжовник и писател, призовава в книгата си "Застани до мен срещу рака", журналистката Елена Банова , водена от желанието си да сподели своя път в лечението на коварното заболяване .  И не случайно в първото..

публикувано на 11.04.24 в 15:52