Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Време е за преизчисляване на пенсиите

Моделът за премахване на 50-те лева минава през по-сериозна промяна в пенсиите, смята икономистът

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

Няма голяма драма в бюджета. Не е необходимо да светваме червената лампа за тежка ситуация в бюджета. Това мнение изрази пред БНР Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика. В предаването „Преди всички“ той даде своя прочит на обявеното от финансовия министър Асен Василев, че очаква преизпълнение на приходите в хазната с милиард - милиард и половина лева.

Бюджетът е планиран с около 5 милиарда лева минус и това, което Василев казва е, че ще бъдем малко по-добре от тези 5 милиарда минус, поясни икономистът.

Към месец май приходите все още стоят добре. Най-добре се представя подоходното облагане – плоският данък се представя изключително добре, тъй като е нисък данък и всички плащат по малко, поясни Петър Ганев. По думите му, инициативата на НАП да търси касови наличности и да бъде активна сме я виждали и в предишни години.

Може би сме приближили момента, в който трябва да се случи преизчисляване на пенсиите, коментира Петър Ганев.

„Вече повече от половин година с тези 50 лева, които се дават допълнително към пенсиите, малко или много променихме пенсионния модел, но не чрез налагане на нова визия, а чрез ежемесечно отпускане на допълнителни 50 лева, които са за всички, което най-вероятно не е най-ефективният начин. Тоест той е скъп, а ефектът не е насочен към тези, които имат най-голяма нужда и малко се разпилява, но пък и хората свикнаха. Много трудно можеш да ги вземеш тези 50 лева и да кажеш – ами, те бяха само защото беше криза.“

Моделът за премахване на 50-те лева минава през по-сериозна промяна в пенсиите и отчитане на новата реалност, смята Ганев.

Концесионните такси на фона на другите приходи – ДДС, акцизи, подоходно, корпоративно облагане, не играят драматична роля в бюджета, отбеляза още икономистът. Според Ганев това е „тежка тема за нормален кабинет, който може да я развива в продължение на години“.

„От бюджетна гледна точка, дори да имаме удвояване на приходите там, тази промяна ще бъде по-малка от обичайната годишна промяна в приходите от ДДС. Има други, много по-големи приходоизточници. Да, тази тема е интересна, но тя е по-скоро интересна като политика – какво трябва да бъде концесионното плащане в една или друга сфера, а от бюджетна гледна точка концесионните приходи са примерно десета точка или 11-та, не са в първите три.“  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Словашкият премиер Роберт Фицо пристига за правителственото заседание в град Хандлова

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му

Словашкият министър-председател Роберт Фицо е с опасност за живота в болница, потвърди правителствената пресслужба.  "Следващите часове са решаващи", написаха от правителствената пресслужба на официалната страница на Фицо във фейсбук.  Премиерът е с няколко прострелни рани в корема, ръката и крака и лекарите се борят за живота му...

публикувано на 15.05.24 в 17:28

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата...

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията ", посочи пред БНР Атанас Василев -..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес..

публикувано на 15.05.24 в 09:15

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Богомил Николов

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен , заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".  По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват : "Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате..

публикувано на 14.05.24 в 10:39
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект.  " Изкуственият интелект навлиза в..

публикувано на 14.05.24 в 09:18