Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на транспорта освободи част от ръководния екип на „Холдинг БДЖ“

| обновено на 29.06.21 в 17:40
Снимка: архив БНР

"Изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" иска да обжалва и не напуска сградата", каза пред БНР председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев и коментира това поведение като "детска работа", след като има протокол за освобождаване от длъжност.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров освободи от длъжност Григори Григоров, председател на Съвета на директорите и Никола Василев, изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, съобщиха по-рано днес от транспортното министерство.

Мотивите са свързани с влошаването на показателите на експлоатационната дейност на дружеството в сравнение с 2020 г. От началото на годината са отчетени 71 333 мин. закъснения на 4710 влака в пътническите превози, а силно влошеното състояние на подвижния състав и лоша организация при товарните превози, са довели до отлив на товародателите, съобщиха от МТИТС.

От министерството допълват, че „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД от години изпитва липса на изправен подвижен състав, като в същото време са забавени изпълненията на ремонтните програми на мотрисни влакове и модернизацията на локомотиви.

Също така изготвената поръчка за доставката на 15 електрически локомотиви Siemens “Smаrtron” е в отклонение на европейските изисквания за оперативна съвместимост и националния план за внедряване на системата за управление на влаковото движение (ERTMS).

Резултатите от назначените два одита по отношение на две проведени процедури по реда на ЗОП от „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД, които са за ремонт на вагони и за охрана, констатират нередности и административни нарушения.

Проверките на цялостната документация също така отчитат наличие на неверни информации и необосновани действия за провеждане на открити процедури, което се отнася до целесъобразността и прозрачността на проведените поръчки. Отчетена е и занижената хигиена в пътническите влакове.

В „БДЖ - Товарни превози“ ЕООД се отчита загуба на основни товародатели, непогасени задължения към Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) за инфраструктурни такси и електрическа енергия, както и неизпълнение на ремонтни програми. 

Григори Григоров и Никола Василев бяха назначени в края на 2018 година със заповед на тогавашния транспортен министър Росен Желязков след обвинения за нагласени обществени поръчки и неуместни назначения в БДЖ.

Петър Бунев/ Снимка: БГНЕС

В предаването "Нещо повече" Петър Бунев обясни, че организацията в "Товарни превози" не е цветуща:

"Те попаднаха в ситуация, в която не е проблем липсата на работа, а в това, че те не можаха да се организират и да си направят ремонти на вагони и локомотиви. В момента има дефицит на това - товари се появяват, но ние не можем да ги превозваме. Когато правиш икономия от ремонтите, винаги ще го докараш до това положение, защото няма с какво да возиш".

Синдикалистът коментира, че смените на върха в НКЖИ стават през 5-6 години:

"В БДЖ продължиха експериментите да се назначават външни хора, които не са от системата, нито я познават, нито са практикували тази професия. Външните експерти доведоха до това, те създават собствени правилници, които са само в техните глави, а не това, което е написано на книга. Проблемът е, че не се справят и идват следващи, които са пак външни и т.н. И няма никаква експертиза". 

По думите му в последните две години е имало инвестиции в БДЖ, но няма резултат:

"Управлението е изцяло от Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД", обясни той.

Интервюто на Людмила Железова с Петър Бунев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожарите в Северна Гърция

Продължават усилията за потушаване на бушуващите пожари в Северна Гърция. И днес температурите в страната надхвърлят 42 градуса. До град Драма в Северна Гърция трети ден екипите на пожарната и военни части не могат да овладеят горски пожар. Загасените участъци се разпалват от вятъра. Няма риск огънят да засегне населени места, категорични..

публикувано на 20.07.24 в 14:11

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев: "Тук ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват "Стенето", който е много трудно..

публикувано на 20.07.24 в 14:07

Ще успее ли Париж да се справи с проблемите около Олимпиадата?

Броени дни остават до откриването на летните Олимийски игри в Париж, но с наближаването му проблемите за организаторите сякаш се трупаха, вместо да се решават. Първо дойдоха предупрежденията за екстремно високи температури по време на игрите, които могат да окажат драстично влияние върху представянето на спортистите, както й върху зрителите и..

публикувано на 20.07.24 в 14:05
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Радев няма да ни даде третия мандат

"Държавата е завладяна. Тя се управлява от ГЕРБ и ДПС с щипка ПП-ДБ." Това заяви пред БНР лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Вече няма 125 депутати за обединение срещу ГЕРБ и ДПС . 119 не са достатъчни, посочи той и обясни: "6 от депутатите от разпадналото се "Величие" заявиха ясно и категорично, че няма да подкрепят..

публикувано на 20.07.24 в 13:54

Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган е истинският председател

Близо 4 часа продължи националната среща на МДПС в Бургас. За нас никога не е имало колебания, в подкрепата ни за д-р Ахмед Доган, който е истинският председател на ДПС, каза след края на форума председателят на младежката организация Ибраим Зайнедов:  "В младежката организация никога е нямало 2 теми. За нас лидерът на партията е доктор Ахмед..

публикувано на 20.07.24 в 13:31

Над 1000 рокери с мотори на традиционния фестивал "Предел-2024"

Над 1000 рокери с мотори се събраха в местността "Предел" над Разлог, където започна 17-тото издание на традиционния мото рок фестивал "Предел-2024". Програмата предвижда демонстрации на мощни мотори, драг- гонки и каскадьорско каране на мотоциклет.  Преди това беше отслужен водосвет за здраве, след което всички участници направиха почетна..

публикувано на 20.07.24 в 13:11

Терзиев изпрати 12 доброволци към пожара в Беклемето

Кметът на София Васил Терзиев изпрати екип от 12 души от Доброволното формирование на Столичната община за Карлово, за да се включи в гасенето на пожара в местността Беклемето, съобщиха от местната администрация. Искането за помощ е от кмета на Карлово Емил Кабаиванов във връзка с бързото разрастване на пожара в старопланинския проход. Информацията е..

публикувано на 20.07.24 в 13:02