Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София започна Фестивал на камерната музика за млади изпълнители

Снимка: личен архив

В София започна първото издание на Фестивал на камерната музика за млади изпълнители. Негов създател и артистичен директор е цигуларят Мони Симеонов, който от години живее и работи в САЩ. Това е 10-дневен курс с майсторски класове и отделни уроци, като за лектори са поканени изявени български и чуждестранни артисти и педагози. Занятията с българските преподаватели ще се провеждат присъствено в Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Младите музиканти ще черпят опит от цигуларите  Ирина Стоянова, Зорница Иларионова и Мони Симеонов, от виолиста проф. Владислав Андонов и виолончелистите Даниела Черпокова и Атанас Кръстев.

Уроците с авторитетните чуждестранни педагози ще са онлайн. В тях ще се включи и прочутата цигуларка Мидори Гото, с която от години работи Мони Симеонов, включително като неин асистент преди години в Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис.

Сега Мони Симеонов е професор в Щатския университет на Калифорния, където ръководи струнната катедра. Отделя много време и енергия за благотворителна дейност по цял свят. Заедно с Мидори Гото той е свирил в приюти, затвори, както и в бежански лагери в Ливан.

Идеята за Фестивала се родила по препоръка на Мидори Гото.

"Тя предложи да помислим да направим фестивал в България следващото лято, но след кратък разговор с нея стана ясно, че можем да се опитаме да го направим и това лято и понеже вече беше февруари месец трябваше много бързо да действаме и разгласихме условията за Фестивала и доста от българските млади музиканти изпратиха по две видеа, които с една комисия, която не включваше мен успяхме да ги разделим на различни групи. Имаме около шест състава, които ще участват сега в този Фестивал - четири струнни квартета, един клавирен квинтет и един струнен квинтет, в който има две виоли. Идеята беше да дадем възможност на българските музиканти, които не са имали поле за изява през последната година и половина, да имат уроци на живо с преподаватели, да репетират на живо, също така да се запознаят с осем различни чужди преподаватели, които са доста големи имена и не можем да очакваме всеки един от тях да е по едно и също време у нас, но сега благодарение на пандемията всеки един от тях се е научил да използва онлайн технологията", каза за БНР Мони Симеонов.

Той допълни, че в края на Фестивала ще има заключителен концерт:

"Освен това аз ще направя четири презентации на актуални теми, които биха били интересни за младите музиканти, като музикалните кариери на бъдещето, как да свирим с ефикасна техника на струнен инструмент. Има презентация, която е за мобилните приложения и за ползите от интернет, когато изучаваме класическа музика".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46