Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е домакин на срещата на върха на инициативата „Три морета“

Президентите Джо Байдън и Франк-Валтер Щайнмайер подкрепиха целите на форума

| обновено на 08.07.21 в 18:19
„Семейна“ снимка на участниците в срещата на върха по инициативата „Три морета“ в София.
Снимка: Прессекретариат на президента

България е домакин на шестата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“, която обединява 12 страни членки на Европейския съюз, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

В двудневното международно събитие в София участват държавните глави на 9 еврочленки, както и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Целта на инициативата е да насърчи регионалното сътрудничество, транспортната, дигитална и енергийна свързаност в Централна и Източна Европа.

Приоритет за София е укрепването на инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“.

Президентът Румен Радев определи фонда като нов подход за използване на частния капитал и бизнессътрудничеството. През последните месеци има инвестиции в конкретни проекти.

„Надяваме се, че тази динамика ще се ускорява и занапред. Аз съм оптимист за това, че регионът на Централна и Източна Европа ще стане по-привлекателен за чужди инвестиции от голям мащаб в рамките на инициативата „Три морета“. За това България продължава да следва този нов подход по пътя към глобалните капиталови пазари и обществено-частните партньорства“, каза държавният глава.

Целите на инициативата бяха подкрепени от президента на САЩ Джо Байдън в специално видеообръщение и от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който участва в работата на форума в София.

„Най-накрая се вижда светлина в тунела и това се дължи на смелостта на политиките в региона. С светлината е по-силна за страните, участващи в инициативата „Три морета“. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, който пристигна в София за участие във форума.

Снимка: Прессекретариат на президента

Преди началото на форума президентът Радев посрещна официално в Националния дворец на културата колегите си от Германия, Естония, Латвия, Полша, Словения и Гърция, вицепремиерите на Чехия и Словакия, както и заместник-външният министър на Австрия.

Президентът Румен Радев поздравява германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер в началото на срещата в София. Снимка: БГНЕС

Междувременно държавният глава проведе и двустранни срещи с президента на Латвия и с гръцкия си колега.

Като приоритет България и Гърция посочват развитието на транспортната инфраструктура, подобряването на енергийната свързаност и отварянето на нови гранични пунктове, които да насърчат връзките между бизнеса и туризма. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

"Три морета" - позитивите за Югоизточна Европа

Надежда Нейнски: "Три морета" ще даде различна перспектива пред Централна и Източна Европа

Любомир Кючуков: България дава заявка, че отново иска да има своя външна политика

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: България дава заявка, че отново иска да има своя външна политика

"България дава заявка, че отново иска да има своя външна политика ".  Това заяви пред БНР международният анализатор Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения за започналата в София срещата на високо равнище на..

публикувано на 08.07.21 в 17:00

Надежда Нейнски: "Три морета" ще даде различна перспектива пред Централна и Източна Европа

" По-голяма дигитална свързаност между държавите е една от целите на инициативата "Три морета" и по време на Covid кризата темата доби ново измерение , нормалността едва ли ще се върне скоро, рискът от кибератаки се увеличи и отново се заговори за..

публикувано на 08.07.21 в 16:29
Румен Радев проведе среща с председателя на Инвестиционния фонд към Инициативата „Три морета“ Беата Дашинска-Музичка и представители на Полската банка за развитие.

"Три морета" - позитивите за Югоизточна Европа

" Диалогът за "Три морета" в София започна  много късно и раздели експертите и обществото ни , това се отразява на нашия президент, който е ротационен председател... САЩ са не само съпричастни, но и стоят зад този проект. Москва реагира негативно -..

публикувано на 08.07.21 в 13:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше..

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена..

публикувано на 26.07.24 в 10:49
Бойко Борисов

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон: "За..

публикувано на 26.07.24 в 10:39

Съдът образува дело по жалбата на Андрей Гюров против отстраняването му от БНБ

Върховният административен съд образува дело по жалба на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров. Жалбата е постъпила вчера в деловодството на съда, а делото е насрочено за разглеждане на 2 август.  На 16 юли Управителният съвет на БНБ реши,..

публикувано на 26.07.24 в 10:20

Малинов: Очаква се "Мини Марица-изток" да са на загуба за 2024 година в размер на над 200 милиона лева

Само за първите пет месеца на тази година загубата на дружеството "Мини Марица-изток" е в размер на близо 100 милиона лева, отчете по време на изслушване в Народното събрание служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той информира, че..

публикувано на 26.07.24 в 10:18

БАБХ към животновъдите: Не купувайте животни от Румъния и Гърция

Агенцията по храните предупреждава животновъдите да не купуват животни от Румъния и Гърция. Причината е усложнената епизоотична обстановка в тези страни, свързана с чума по дребните преживни животни.  В засегнато стадо заболеваемостта може да достигне..

публикувано на 26.07.24 в 10:17