Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: България дава заявка, че отново иска да има своя външна политика

Москва не е щастлива от инициативата "Три морета", вижда я като отграничаване на Русия от Европа

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

"България дава заявка, че отново иска да има своя външна политика". Това заяви пред БНР международният анализатор Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения за започналата в София срещата на високо равнище на инициативата „Три морета“ . Той уточни, че това е най-важната международна проява в страната за годината:

"България има основание да бъде доволна с двете си инициативи - първата е трансформиране на триморието в четириморие, като каним Гърция, а втората е за извеждането на съдържателния приоритет на образованието, науката и иновациите, т.е. на интелигентната свързаност като акцент в рамките на "Три морета".

Анализаторът обясни, че с включването на Гърция в инициативата се отварят вратите на Средиземноморието към региона и рязко се увеличава значението на свързаността Балтика - Средиземно море в източната част на Европа:

"Ангажирането на Гърция променя и геополитическата оптика на инициативата "Три морета".Туширайки донякъде тази нейна компонента, която е свързана със сътрудничеството в сферата на сигурността в условията на конфронтация с Русия".

Любомир Кючуков подчерта, че Москва не е щастлива от инициативата "Три морета", защото я вижда като отграничаване на Русия от Европа.  

По думите на международния анализатор присъствието на президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер показва преосмисляне на подхода на страната му към тази инициатива:

"Германия имаше двои резерви, както и ЕС, към тази инициатива, защото това чертае нови разделителни линии в Европа. Германия имаше притеснения и че това ще е препятствие за икономическите ѝ отношения с Русия, отчитайки позициите на част от страните в "Три морета" към проекта "Северен поток 2". ... Участието на Германия показва, че иска по-активно да защитава и своите, и европейските проекти в рамките на инициативата, но показва и стремеж проектите, които ще се реализират, да бъдат взаимно допълващи се с  проектите на ЕС".

Китай приветства тази инициатива и проявява интерес към включване в проектите, които ще се разработват, обясни още Кючуков.

Той подчерта, че още от самото начало на инициативата е декларирана подкрепата на САЩ за нея.

Според него срещата в София, съчетана с бизнес форум, е важна и заради ключовия въпрос, че "има много сериозно разминаване между набраните средства във фонда и проектите, които към момента са над 90, и които искат десетки пъти по-сериозно финансиране":

"Срещата в София се опитва да съчетае политическия интерес на страните с икономическия. ... Българските предложения за финансиране са в унисон с това, което страната ни се опитва да си осигури като финансиране в рамките на ЕС с Плана за възстановяване".

Интервюто на Людмила Железова с Любомир Кючуков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Румен Радев

Румен Радев ще бъде домакин на среща на върха на инициативата „Три морета“

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на шестата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“.  В нея ще се включат държавните глави на още девет страни от Европейския съюз.  Ще участва и управляващият директор на Международния валутен..

обновено на 08.07.21 в 08:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше..

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена..

публикувано на 26.07.24 в 10:49
Бойко Борисов

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон: "За..

публикувано на 26.07.24 в 10:39

Съдът образува дело по жалбата на Андрей Гюров против отстраняването му от БНБ

Върховният административен съд образува дело по жалба на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров. Жалбата е постъпила вчера в деловодството на съда, а делото е насрочено за разглеждане на 2 август.  На 16 юли Управителният съвет на БНБ реши,..

публикувано на 26.07.24 в 10:20

Малинов: Очаква се "Мини Марица-изток" да са на загуба за 2024 година в размер на над 200 милиона лева

Само за първите пет месеца на тази година загубата на дружеството "Мини Марица-изток" е в размер на близо 100 милиона лева, отчете по време на изслушване в Народното събрание служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той информира, че..

публикувано на 26.07.24 в 10:18

БАБХ към животновъдите: Не купувайте животни от Румъния и Гърция

Агенцията по храните предупреждава животновъдите да не купуват животни от Румъния и Гърция. Причината е усложнената епизоотична обстановка в тези страни, свързана с чума по дребните преживни животни.  В засегнато стадо заболеваемостта може да достигне..

публикувано на 26.07.24 в 10:17