Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Галъп“: 37,6% избирателна активност към 20,00 часа

| обновено на 11.07.21 в 20:31

Избирателна активност от 37,6% към 20 ч., отчита екзитполът на агенция „Галъп интернешънъл болкан“, която е партньор на БНР в изборния ден и следи движението на вота и разпределението на силите към бъдещите мандати за 46-ото НС.

Към същия час на изборите на 4 април данните на „Галъп“ сочеха, че 48,1 на сто от избирателите са отишли до урните.

Според агенцията към 19 ч. активността е била 34,5 процента.

Към 17,00 часа избирателната активност в страната бе 29,1%, показваха данните на агенцията.

"Това е доста под активността, отчетена на изборите на 4-ти април, когато тя беше с повече от 10 процентни пункта по-висока. Наистина разликата е доста голяма", коментира Светлин Тачев от "Галъп интернешнъл".

Към 15.00 часа избирателната активност беше 24,8%.

Юлиана Гальова от „Галъп интернешънъл болкан“ коментира за БНР:

„Прави впечатление по-ниската избирателна активност към момента...Може да направим и кратко обобщение за профила на гласоподавателите - в момента до урните в най-голяма степен отиват хората, които са в активна възраст. Знаем, че е по традиция по-възрастните упражняват правото си на глас рано сутрин, а от друга страна, отчитайки топлите часове, има вероятност повече хора да гласуват следобедните.

Наблюдава се, че най-активни към момента(17 часа) са избирателите в областните центрове. Разбира се, не би следвало да хиперболизираме избирателната активност, просто до голяма степен това е отражение и на демографската структура спрямо останалите населени места“. 

По-рано Светлин Тачев отбеляза.

Сутринта излязоха малко повече хора, отколкото на предишните избори. Вероятно в по-късните часове, когато и хладината ще е по-голяма, ще излязат и повече хора да гласуват".

Гласоподавателите по-скоро не са притеснени от коронавируса, посочи Тачев.

Той припомни, че 3 400 000 души гласуваха през април и това беше добра активност предвид ситуацията – пик на коронавирусната инфекция.

Към 13:00 часа избирателната активност беше 19,9%.

"Малко по-висока сме измерили на предходните избори – 21,7%. Към момента малко се забавя активността. Това до голяма степен може да се дължи на самия сезон. Към този момент в по-голяма степен са гласували твърдите ядра на партиите. Очакваме да се активизират следобед хората, които в последния момент са решили за кого да гласуват, а също така младите. Жителите на столицата в по-голяма степен най-вероятно ще излязат да гласуват", каза за БНР Яница Петкова от агенция "Галъп интернешънъл болкан".

Към 11:00 часа активността беше 13,3%, обясни по-рано днес изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл Болкан" Първан Симеонов. Той отчете, че в началото на изборния ден активността е била по-висока, отколкото на вота през април:

"Активността се движи в рамките на очакваното в изборите на 4 април. Следобедът ще е решаващ. Тогава ще проличи дали активността потегля нагоре или надолу. Сутринта беше малко по-висока, отколкото отчетохме предишния път. Това вероятно се дължи и на хубавото време. Следобед ще знаем, първо, защото тогава ще има по-голямо натрупване и, второ, защото различните електорати, които този път са интересни, са и много различни като навици. На 4 април до обяд имаше една картинка, а следобед - съвсем друга, към края на деня стана трета. Днес активността се движи в рамките на очакваното и на това, което помним от 4-ти април. Като възрастови групи не виждане нищо неочаквано, като типове електорати, като навици… Рано сутринта в извадките натежаха по-дисциплинирано гласуващите. Следобед и особено вечерта очакваме по-динамично гласуващите, решаващите до последно, избиращите до последно. Тогава вероятно ще можем да кажем и какъв е делът на тези, които са избрали в последните няколко дни. Надявам се да можем да видим и каква е величината на проблемите с машините. На мен ми се случва, че за момента тази величина не е особено сериозна." 


"Малко по-високо се движи избирателната активност към 9 ч. спрямо тази на предишните избори – преди на 4 април към този час активността беше 5 на сто, сега е 6 на сто". 

Чрез екзитпола ние ще имаме по-бързо резултатите и още в 20.00 часа ще имаме ориентир какво се е случило, каза той и призова хората да откликват на молбите на анкетьорите, защото "екзитполът и паралелното броене са още една гаранция за честността на вота", а опасност от заразяване няма. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16