Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново няма да има възпоменателна церемония на Летище Бургас

Снимка: архив

И тази година няма да има възпоменателна церемония  в памет на жертвите от атентата на Летище Бургас. 

На 18 юли 2012 година малко след 17 часа терорист взриви бомба до автобус с израелски туристи. При атентата загинаха българския шофьор, петима израелци и самият извършител,. Ранени бяха близо 40 души. 

На мястото днес има издигнат паметник, но и тази година няма да има възпоменателна церемония. Съпричастните към трагедията ще поставят индивидуално венци и цветя. От еврейската общност в Бургас се надяват ситуацията с пандемията да се нормализира догодина, за да почетат паметта на загиналите на десетата годишнина. 

През 2020 година Специализираният наказателен съд наложи задочно доживотен затвор без замяна за двамата подсъдими по делото Хасан ел-Хадж Хасан и Мелиад Фарах.

На мястото на атентата е издигнат мемориал/БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Резултатите от българското разследване притискат ЕС да обяви Хизбула за терористична организация

Заключенията на българското разследване за атентата в Бургас от юли миналата година, когато загинаха петима израелци и един българин, притискат Европейския съюз да включи Хизбула в списъка с терористични организации. Още от миналата година САЩ и Израел..

публикувано на 06.02.13 в 14:31
България няма да сочи с пръст потенциални организатори на атентата в Бургас, докато не приключи разследването, каза външният министър

Младенов: Външната ни политика в никакъв случай не е провокирала терористите

Българската външна политика в никакъв случай не е провокирала терористите за този акт. Това заяви категорично външният министър Николай Младенов в предаването "Събота 150". Няма нищо в случилото се, което да води в такава посока на анализ...

публикувано на 21.07.12 в 07:57

Отново няма да има възпоменателна церемония на Летище Бургас

И тази година няма да има възпоменателна церемония  в памет на жертвите от атентата на Летище Бургас.  На 18 юли 2012 година малко след 17 часа терорист взриви бомба до автобус с израелски туристи. При атентата загинаха българския шофьор,..

публикувано на 18.07.21 в 05:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция..

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския..

публикувано на 12.07.24 в 18:43