Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Цветан Златанов: Има гори, за които е критично важно по-скоро да се запазят като стари

Снимка: БГНЕС

Изпълнителната агенция по горите и WWF - Световният фонд на дивата природа - България ще направят обход на стари гори на територията на Държавно горско стопанство – София на Витоша.

„Целта е да се покаже на обществото това, което е свършено като позитив, да се наблегне на важността на горите във фаза на старост. Витоша е подходяща, защото е планината до столицата. Макар да не наблягаме на проверката, ще бъде извършен мониторинг на тези стари гори“, поясни в предаването „Преди всички“ проф. Цветан Златанов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, експерт в проучването на старите гори за България и Европа.

Съвместната работа с WWF по картирането на старите гори у нас е започнала преди повече от 10 години. През 2016 г. към инициативата се е присъединило Министерството на земеделието.

„Те разпознаха нашата работа и приеха предложените гори в Натура 2000, които ние бяхме картирали като ценни и наистина близки до фаза на старост. Допълнително министерството отдели значителна площ. В момента около 5% от горите на България, от държавните гори, са заделени като гори във фаза на старост. Това са гори, в които няма да се извършва стопанска дейност, които са много важни – от гледна точка водоохранна роля на гората, за рекреация и туризъм, за опазване на биологичното разнообразие. Това е една прекрасна стъпка“, коментира проф. Златанов.

В бъдеще и гори, които не са в мрежата Натура 2000 също ще бъдат заделени като такива във фаза на старост, поясни експертът.

Има такива гори, които е критично по-скоро да бъдат запазени, защото в тях в момента се извършва стопанска дейност.“

Проф. Златанов има професионален опит в Канада. Цялото интервю с него чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Русенският екомузей показва животински видове от поречието на Дунав

Русенският екомузей е единственото място в България, където е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав , както и съжителството на човека с природата. Там се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от Дунав и вливащите се в него реки. Огромни есетри,..

публикувано на 26.07.21 в 20:24
Димитър Петров

Нов маршрут привлича все повече туристи в района на Плевен

Парк „Кайлъка“ е защитена местност с неповторима природа, който дава възможност за приятна разходка. Един нов маршрут привлича все повече туристи. Той започва от панорама „Плевенска епопея“ . Заместник-директорът на Регионалния исторически музей Димитър Петров е запален турист, любител на природата и от години се грижи със свои..

публикувано на 26.07.21 в 15:50

Извън корубата: пътят на костенурките към спасението от хората

Как да се погрижим за костенурка, изпаднала в беда? Защо не бива да отделяме костенурките от естествената им среда и защо е важно да уважаваме правото им да живеят така, както природата е решила още преди двеста милиона години? „Изотопия” потърси отговорите на тези и много други въпроси, свързани с едни от най-удивителните и древни..

публикувано на 17.07.21 в 15:03

Ще има ли туристи през лятото в Банско, Боровец, Пампорово

Раздвижване при търсенето на планински ваканции отчитат от трите най-големи курорта у нас Боровец, Банско и Пампорово. Надеждите и очакванията са повече български туристи да ги посетят в сравнение с миналото лято. Раздвижване има и при организираните групи от чужбина въпреки, че броят им е далеч по-малък от този преди пандемията от..

публикувано на 16.07.21 в 16:00

50-годишните се отдават все по-често на приключенски туризъм

Приключенският туризъм се възстановява с много по-бързи темпове в сравнение с масовия туризъм, прогнозира доклад на Световната организация за приключенски туризъм. През последното десетилетие се наблюдава бързо развитие и засилване на интереса към туризма, свързан с преживяванията. „Време сред природните красоти, физическа активност и..

обновено на 06.07.21 в 12:50
Томас Вайц по време на посещението му в България

Евродепутатът Томас Вайц: Парите чакат българското правителство

През фондовете за възстановяване големите държави застават на една линия с малките, заяви в интервю за БНР  австрийският евродепутат Томас Вайц, съпредседател на европейските „Зелени“, който посети страната ни. „Трябва  да сме сигурни, че тези пари се използват в полза на гражданите, а не единствено от големите бизнеси или от олигарсите . Тези..

публикувано на 06.07.21 в 10:19

Разполагаме с 10 години, за да спрем климатичните промени

Платформата "Климатека" отпразнува една година от създаването си: "До момента нямаше такава платформа в България. Проблемът с климатичните промени е част от ежедневието ни вече и решихме, че, въпреки че 2020-а беше много турболентна и белязана с икономическа и социална криза, не може повече тази тема да няма информация за нея“, каза за..

публикувано на 02.07.21 в 11:32